Βλέποντας το βράδυ της Τετάρτης, τους χουλιγκανισμούς εκτός και εντός του γηπέδου Alpha-Mega, στο Κολόσσι, πέρασαν από τη σκέψη μου οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα και την οπαδική βία.
Και σκέφτηκα ότι, εκ των γεγονότων συνάγεται, η οπαδική βία είναι «τέκνο» του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, όταν στη συνέχεια διάβασα στον «Φ» αυτό που ανάρτησε στο facebook ο γιατρός Κροίσος Παναγή, οργίστηκα. Έλεγε ότι, «κάποιος ανεγκέφαλος έριξε κροτίδα κοντά στο παιδάκι με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του. Ο πατέρας του παιδιού ζήτησε από τον γιατρό να το εξετάσει και ο γιατρός του υπέδειξε να πάρει αμέσως το παιδί στις Πρώτες Βοήθειες για να του χορηγηθεί τάχιστα ενδοφλέβια κορτιζόνη».
Ποια η σχέση του οργανωμένου εγκλήματος με το παιδάκι που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του; Όσοι μπαίνουν στα γήπεδα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις κερκίδες των φανατικών κυριαρχεί το χόρτο και όχι μόνο! Όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλης και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, πολύ πιο εύκολα σηκώνει το χέρι του και ρίχνει οτιδήποτε ή χτυπά τον οποιονδήποτε. Oι συμπεριφορές των όπου γης φανατικών των γηπέδων είναι συχνά τέτοιες που η αξία της ανθρώπινης ζωής αποδεικνύεται ελάχιστη έως και μηδαμινή. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, περιλαμβάνεται και «η ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης των αγώνων και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων όλων των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους από την Αστυνομία». Στην πρώτη όμως δοκιμή «η αστυνόμευση και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι», απέτυχαν παταγωδώς καθώς πέρασαν από τις τρύπες τους κροτίδες και πυροτεχνήματα. Σιγά που δεν θα περνούσε χόρτο και άλλα τινά.
Ωστόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παίρνει τα εύσημα για το γεγονός ότι στις 17.1.2024 κατέθεσε στη Βουλή τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκείμενου να ψηφιστεί το συντομότερο, στην οποία προνοούνται μεταξύ άλλων εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που γίνονται ματς Α΄ κατηγορίας, έλεγχοι αλκοτέστ και νάρκοτεστ και ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου. Έτσι η μπάλα τώρα βρίσκεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία θα αποδείξουν πόσο θέλουν και πόσο γρήγορα, τα μέτρα αυτά.
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας μετά τις τελευταίες προκλήσεις του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα την πρωτόγνωρη απόπειρα φόνου στις 15.01.2024 σε πολυσύχναστο δρόμο στην Αγλαντζιά, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των διωκτικών αρχών. Κυρίως διότι ο δράστης ήταν πεζός και πυροβόλησε δύο φορές εναντίον 49χρονου άντρα που ήταν μαζί με το 17χρονο γιό του και την 15χρονη κόρη του. Ήταν φυσικό ότι μετά από ένα τέτοιο συμβάν το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου έπεσε στο ναδίρ ενώ το κύρος των διωκτικών αρχών και της κυβέρνησης δέχτηκε καίριο πλήγμα. Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης συγκάλεσε συσκέψεις και προανήγγειλε μέτρα. Εξαρχής ωστόσο φάνηκε ότι δεν υπάρχουν εκείνα τα μυαλά που θα πάρουν στα χέρια τους το πηδάλιο που θα βγάλει το σκάφος της αστυνομίας από την τρικυμία που του προκαλεί ο υπόκοσμος. Εδώ ολόκληρη κυβέρνηση δεν βρήκε αντικαταστάτη για τον Αρχηγό Αστυνομίας, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έψαχνε! Και τι κύρος μπορεί να έχει ένας τέτοιος Αρχηγός έναντι των νονών του υποκόσμου; Στην προκειμένη περίπτωση, του ποδοσφαίρου, το οργανωμένο έγκλημα που είναι μάλιστα λευκού κολάρου ελέγχει τους τεράστιους τζίρους των στοιχημάτων, στήνει παιγνίδια και βγάζει άκοπα εκατομμύρια. Μάλιστα η Κύπρος θεωρείται κόμβος του στημένου στοιχηματικού τοπίου στο οποίο σουλατσάρουν και ονόματα καρδιναλίων του ποδοσφαίρου. Όλα τούτα τα γνωρίζουν πρώην και νυν κυβερνώντες, κομματάρχες, βουλευτές και παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής, κάποιοι εκ των οποίων είναι και συνεταιράκια στο στοιχηματικό μπίζνες καθώς και στα πάρτι της κόκας…
Το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση έφτασε στο αποκορύφωμα της. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για να μην θρηνήσουμε θύματα; Όσοι αναμένετε ότι η κυβέρνηση θα κάμει κάτι ριζικό, όπως έγινε και στη Βρετανία, μην κοιμηθείτε ήσυχοι διότι δεν θα κάνει οτιδήποτε αφού το πανίσχυρο κάστρο των ναρκωτικών και των στοιχημάτων δε μπορεί να καταληφθεί από τις δυνάμεις καταστολής. Κι αυτό γιατί η οικονομική του ισχύς καταστέλλει κάθε επιθυμία των Αρχών προς αποκατάσταση του Νόμου. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η εντύπωση ότι στη Βρετανία ήταν η Θάτσερ που έβαλε τάξη κι όμως δεν ήταν η σιδηρά κυρία αλλά ένας δικαστής. Προηγήθηκαν τρεις τραγωδίες, 11.05.1985, στο γήπεδο της Μπράντφορντ με 56 νεκρούς, στο Χέιζελ των Βρυξελλών στις 29.05.1985 με 39 νεκρούς και 600 τραυματίες και στις 29.04.1989 στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ με 96 νεκρούς και 766 τραυματίες. Το φάκελο της τελευταίας τραγωδίας ανέλαβε ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ, ο οποίος έκαμε μια σειρά προτάσεων που κωδικοποίησε ως εξής: «Αν φέρεσαι στους οπαδούς σαν ζώα, τότε κι αυτοί θα φερθούν αναλόγως». Κανένας όρθιος στο γήπεδο, κανένας κλεισμένος σε σιδερένιο κλουβί, σύγχρονες παροχές για τους οπαδούς και για τους ταραξίες αποκλεισμός από το γήπεδο». Η κυβέρνηση Τζον Μέιτζορ στη βάση των λεπτομερέστατων εισηγήσεων Τέιλορ, άλλαξε το ποδόσφαιρο στη Βρετανία. Οι χουλιγκάνοι δεν εξαφανίστηκαν από τη Βρετανία, εξαφανίστηκαν όμως από τα γήπεδα και τσακώνονται-σκοτώνονται έξω από τις μπυραρίες, διότι το ποδόσφαιρο είναι από τότε πολύ ακριβό άθλημα για να το αφήσει το Λονδίνο στα χέρια των χουλιγκάνων. Εδώ οι ομάδες είναι καταχρεωμένες και διερωτάται κανείς ποιος εχέφρων επιχειρηματίας επενδύει νόμιμο χρήμα εκατομμυρίων σε μια ομάδα, για να μετρά κάθε χρόνο μόνο ζημιές και μάλιστα καραμπινάτες;
Αλήθεια, το κράτος ελέγχει τη νομιμότητα των χρημάτων που «επενδύονται» στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Όλο αυτό το πλέγμα λοιπόν θα πρέπει να ελεγχθεί και να βρεθούν οι νόμιμοι τρόποι λειτουργίας του, διαφορετικά το ποδόσφαιρο θα ορίζεται πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το οργανωμένο έγκλημα το οποίο θα έχει πάντα σαν ορντινάντσα την οπαδική βία.
paraschos.andreas@gmail.com