Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, πρέπει πάνω απ΄ όλα να έχεις βούληση. Να πείσεις ότι είσαι αποφασισμένος να την περιορίσεις, κι ότι σ΄ αυτή την προσπάθεια είσαι διατεθειμένος να έχεις και κόστος.

Δυστυχώς, όμως, η εκτελεστική εξουσία δεν μας έδειξε τίποτα απ΄ όλα αυτά. Το αντίθετο θα λέγαμε. Ακούσαμε περί αποφασιστικότητας, εξαγγελίες μέτρων, αλλά από ουσία μηδέν. Η κυβέρνηση μας δημιουργεί την βάσιμη εντύπωση ότι με έναν φτηνό επικοινωνιακό χειρισμό επιχειρεί να θολώσει τα νερά.

Βαριά κουβέντα θα μου πείτε, αλλά στη διαμόρφωση αυτής της θέσης που μόλις διατυπώσαμε, μας οδηγούν τα γεγονότα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, το οποίο αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών την περασμένη Τετάρτη.

Στις βασικές πρόνοιες του σχετικού κειμένου είναι η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ σε οπαδούς. Ο σοφός συντάκτης του νομοθετήματος μας λέει ότι αν είναι κάποιος θετικός σε ουσίες και το δείγμα του υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο θα απομακρύνεται από το γήπεδο. Δηλαδή, θα μπορεί μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών να αποχωρεί από το γήπεδο και ακολούθως να οδηγεί το αυτοκίνητό του θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό με τις ευλογίες της Αστυνομίας.

Το δούλεμα συνεχίζεται… Αναφέρεται στο κείμενο πως ένας οπαδός με ιατρικό πιστοποιητικό θα μπορεί να αποφεύγει τους δυο αυτούς ελέγχους κατά την είσοδό του στο γήπεδο. Με απλά λόγια, το νομοθέτημα αυτό  μας υποδεικνύει και πώς παρακάμπτεται το… αυστηρό αυτό μέτρο κατά της βίας.

Μοιραία, λοιπόν, η συζήτηση στη Βουλή δεν οδήγησε πουθενά. Η συντεχνία του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα» σχολιάζοντας το νομοσχέδιο έκανε λόγο για έκτρωμα, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μίλησε για «μιλλοσφοτζίσματα».

Οι δυνατές αυτές εκφράσεις φανερώνουν και κάτι άλλο. Η απαξίωση έναντι της κυβέρνησης, δείχνει και τις αμφιβολίες που προκαλεί για τις πραγματικές τις προθέσεις. Δεν την πήραν στα σοβαρά. Κι ούτε πρόκειται αν συνεχίσει με τέτοιου είδους ημίμετρα.

Δεν είναι τυχαίο που όποτε ποδοσφαιρικοί παράγοντες εμφανίζονται στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης ενός σοβαρού ζητήματος που αφορά το άθλημα, χαρακτηρίζονται από άνεση και ξιπασιά, πρόθυμοι να εκφραστούν απαξιωτικά για την Πολιτεία στην πρώτη ευκαιρία. Ξέρουν ότι έχουν το πάνω χέρι. Κι όσο μια κυβέρνηση παρουσιάζεται άβουλη, σκεπτόμενη το κόστος, η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Για να τελειώνουμε με το θέμα. Αν υπάρχει πραγματικά θέληση για να ελέγξουμε την κατάσταση, με τα υφιστάμενα μέσα μπορούμε. Τρόποι πάντα υπάρχουν.

Ας το έχει υπόψιν του και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί καυτά ζητήματα. Ο τελευταίος δείχνει να έχει επαφή με την πραγματικότητα, αν και εκπλάγηκε με τον αρνητισμό με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος τις προάλλες στη Βουλή.