ΤΟ πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών εντός των Φυλακών είναι γνωστό. Υπάρχουν άλλωστε  αποδείξεις μέσω δικαστικών αποφάσεων για χρήση ναρκωτικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παράνομες ουσίες φθάνουν με διάφορους τρόπους στις φυλακές. Ακόμα και με drones. Αλλά και από υπόδικους, που μεταφέρονται στα Δικαστήρια και στη συνέχεια επιστρέφουν στο  σωφρονιστικό ίδρυμα. Το πώς γίνεται τούτο είναι μια μεγάλη ιστορία και έχουμε επί τούτου ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν.

ΤΟ πρόβλημα των ναρκωτικών, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο. Προκύπτει και από  την τελευταία έρευνα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον το 65% όσων καταλήγουν στις Κεντρικές Φυλακές, είτε ως καταδικασθέντες είτε ως υπόδικοι, έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δηλαδή, δύο στους τρεις. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί.

ΣΤΟ πλαίσιό της έρευνας, όπως συναφώς αναφέρει ρεπορτάζ του «Φ» υποβλήθηκαν ερωτήματα σε 144 κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές, καταδικασθέντες ή υπόδικους. Απ’ αυτούς, οι 92 ανέφεραν ότι έκαναν χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή, πριν από την τρέχουσα φυλάκιση τους.

ΕΙΝΑΙ, ωστόσο, σαφές πλέον ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δεδομένα που δύσκολα φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αντιμετωπίζονται. Εδώ και πολλά χρόνια αναφερόμαστε στο πρόβλημα των ναρκωτικών στις φυλακές. Εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε λόγο για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην κοινωνία. Σημειώνουμε ιδιαίτερα πόσο επηρεάζουν του νέους. Πως διακινείται παράνομο χρήμα και πόσο ρόλο διαδραματίζει σε αυτό το εμπόριο των ναρκωτικών.

ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι, που θεωρούν πως η μάχη αυτή είναι δύσκολη και οι δυσκολίες ανυπέρβλητες. Η μάχη δεν είναι χαμένη. Καμία μάχη δεν μπορεί να θεωρείται χαμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει σημασία να αναγνωριστεί το πρόβλημα και το μέγεθος του και να διαμορφωθούν σενάρια αντιμετώπισής του.

ΟΤΑΝ, λοιπόν, αξιολογήσουμε σωστά το φαινόμενο που έχουμε ενώπιον μας, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε τα εργαλεία και τη μεθοδολογία, που σύμφωνα και τους ειδικούς θα πρέπει να υιοθετηθούν για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δεν έγινε. Έστω και τώρα μπορεί να γίνουν δράσεις, που θα περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα. Το θέμα αυτό έχει δυο άξονες. Το πρώτο αφορά τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές. Τούτο θα έπρεπε να θεωρείται εύκολο. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Ο δεύτερος άξονας, πιο κρίσιμος και σοβαρός, είναι η αύξηση των ναρκωτικών στην κοινωνία.