Βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου. Έχει σημασία ο παρελθοντικός χρόνος στην προκειμένη. «Ήταν» γράψαμε. Δεν λέμε «είναι».

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μπήκαμε σε αμφιβολίες κατά πόσον αυτή είναι η πραγματική επιδίωξη του Προέδρου. Αμφιβολίες που εδράζονται στα όσα διαμείφθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας. Εκεί όπου απασχόλησαν δυο θέματα: Η πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού (87 θέσεις) στην Εθνική Φρουρά και η παροχή επιδόματος στους φοιτητές των στρατιωτικών σχολών (75 ευρώ τον μήνα).

Και τα δυο ζητήματα «σκοντάφτουν» στην δημοσιονομική τσιγγουνιά, κατά την ακριβή έκφραση του ατακαδόρου Ζαχαρία Κουλία στην προχθεσινή συνεδρίαση. Στην στάση, δηλαδή, που τηρεί το Υπουργείο Οικονομικών και δη ο Μάκης Κεραυνός. Ο αρμόδιος υπουργός του Νίκου Χριστοδουλίδη…

Το πρώτο ζήτημα, δηλαδή, η στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του στρατεύματος με ωρομίσθιο προσωπικό «καίει» την Εθνική Φρουρά. Άλλωστε, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στα ΜΜΕ εξήγησε ότι αυτοί οι ωρομίσθιοι προορίζονται «να καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, άμεσα συνδεδεμένες με την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς».

Στην προκειμένη, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί την σταδιακή πλήρωση των θέσεων και κατά προτεραιότητα, με συγκεκριμένη διαδικασία. Κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, σχολιάζοντας το θέμα τα είπε έξω από τα δόντια. «Εδώ και ένα χρόνο γράφουμε στο Υπουργείο Οικονομικών και δεν παίρνουμε απάντηση» τόνισε, για να αναφέρει σε άλλο σημείο ότι αν συζητούν μια προς μια τις θέσεις που χρειάζονται και να περιμένουν σταδιακή έγκριση τότε θα υπάρχει μεγάλη ζημιά για την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατεύματος.

Η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (Υπ. Οικονομικών), Έλενα Αζίνα, εξήγησε ότι είναι θέμα υπουργικού συμβουλίου και κυβέρνησης, αναφερόμενη σε προσπάθεια για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. «Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η συγκεκριμένη οδηγία, στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής για περιορισμό των δαπανών» είπε ανάμεσα σ΄ άλλα.

Κι, όμως, η δαπάνη, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βαλεντίνος Φακοντής, αφορά «πρόσληψη 87 χαμηλόμισθων υπαλλήλων κλίμακας Ε5 που είναι ο κινητήριος μοχλός της Εθνικής Φρουράς», δεν φαίνεται μεγάλη. Ο βουλευτής Κώστα Κώστα είχε εξηγήσει λίγο νωρίτερα με παραστατικό και πειστικό τρόπο πόσο πιο οικονομικό θα είναι για τη Δημοκρατία η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Είπε, ενδεικτικά, ότι τα λεφτά που θα χρεωνόταν η Δημοκρατία από ξένη εταιρεία για επιδιόρθωση εξαρτήματος άρματος μάχης, αρκούν για να καλύψουν τους μισθούς 87 ωρομίσθιων για έναν χρόνο. Συμφώνησαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι Κάρουλλας και Σιζόπουλος. Ο τελευταίος μίλησε για «70.000 ευρώ που στοίχησε για να επισκευαστεί κάτι στο εξωτερικό, συν τα έξοδα μεταφοράς και επιστροφής και το οποίο μπορεί να επισκευαστεί από τις τεχνικές υπηρεσίες με ένα ποσό των 100, 150, 200 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών (δεν λαμβάνουν φοιτητική ή άλλη χορηγία), το προτεινόμενο ποσό είναι 75 ευρώ τον μήνα. Όπως είπε ο Κώστας Κώστα αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 2,5 ευρώ την ημέρα και αντιπαρέβαλε το παράδειγμα μιας οικιακής βοηθού που χρεώνει 5 ευρώ για να σιδερώνει ρούχα. Είπε πως η επιβάρυνση ετησίως για τα δημόσια ταμεία θα είναι 300.000 ευρώ κι έκανε λόγο για ρεζιλίκια. Αναφέρθηκε στις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι στρατιωτικές σχολές για τις οποίες είπε ότι είναι «εφτά φορές Πανεπιστήμιο».

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, από την πλευρά του, σχολίασε πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης και εισηγήθηκε στον υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο και να δώσουν αμέσως λύση. Ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο υπουργείων.

Είπαμε να είμαστε φειδωλοί για τα θέματα Άμυνας. Όταν, όμως, ακούς για αποτρεπτική ισχύ και το μόνο που βλέπεις είναι… προτρεπτική αδυναμία, δεν μπορείς να μένεις απαθής.