Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Διευθυντής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Μάριο Νάβα, όπως έγινε γνωστό, συζήτησε κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Κύπρο, με εκπρόσωπους των δύο κοινοτήτων, τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι συζητήσεις αφορούν τρόπους ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για να προχωρήσει το έργο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την προκαταρκτική μελέτη, προβλέπεται η δημιουργία ενός ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 36 MW στη νεκρή ζώνη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές με δυναμικότητα αποθήκευσης τριών ωρών. Μέχρι, βέβαια, να συμφωνηθεί η τοποθεσία, οι τεχνολογικές και τεχνικές λύσεις, η χρηματοδότηση της επένδυσης και οι τρόποι κοινής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει προφανώς αρκετός δρόμος. Άλλωστε, οι δυσκολίες πάντα κρύβονται στις λεπτομέρειες, αν και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η μεγάλη εικόνα αφορά τις επιδιώξεις και τους στόχους της κατοχικής πλευράς. Επιδιώξεις που δεν συνδέονται, σε ό,τι αφορά την τουρκική κατοχική δύναμη, με τον μεγάλο στόχο της αποκατάστασης της ενότητας της χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΘΑ συμφωνήσουμε με τον κ. Νάβα ότι «το έργο αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες». Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέπεμψε και στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών διά της νέας απεσταλμένης του Διεθνούς Οργανισμού. Όμως θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ζητήματα, γιατί μεταξύ άλλων είναι και πού θα γίνει το έργο. Εάν θα είναι, για παράδειγμα, σε ελληνοκυπριακή περιουσία που θα γίνει.

ΘΑ αναμένουμε τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις, που θα διεξαχθούν και πρωτίστως τα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί έχουμε συνηθίσει τέτοιες πρωτοβουλίες να μην προχωρούν. Να μένουν στην αφετηρία! Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η «συναντίληψη», που προέκυψε στο θέμα της Πύλας. Συμφωνήθηκε να υπάρξει αστική ανάπτυξη στην περιοχή, αξιοποίηση των περιουσιών και παράλληλα να κατασκευασθεί και δρόμος, που ήταν η απαίτηση της κατοχικής πλευράς. Για την κατασκευή μονομερώς  αυτού του δρόμου προκλήθηκαν και τα γνωστά επεισόδια τον περασμένο Αύγουστου.

ΕΙΝΑΙ γι΄ αυτό που κρατάμε μικρό καλάθι σε σχέση με τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς έχουμε βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν την παρελκυστική τακτική της κατοχικής πλευράς. Χωρίς προκατάληψη θα αναμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις αυτές.

ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι πεποίθησή μας πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι θέση μας ότι εάν δεν ασχοληθούμε με την ουσία, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή, δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι η κατοχή και μόνο με την άρση των κατοχικών δεδομένων θα προχωρήσει η χώρα.