Σε βαθιά περισυλλογή και άμεσες δράσεις πρέπει να οδηγήσουν τους αρμόδιους τα αποτελέσματα ερευνών σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Οι αριθμοί φωνάζουν. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς που την απονέμουν… με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Διότι όταν ο άλλος θεωρεί ότι δεν πρόκειται να βρει το δίκιο του, τότε ή θα συνεχίσει να υπομένει μια παραβίαση σε βάρος του ή θα πάρει το νόμο στα χέρια του.

Να φύγουμε, όμως από τη θεωρεία. Προ ολίγων ημερών, δημοσκόπηση του Φιλελεύθερου (την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό του η Pulse Market Research) αναδεικνύει ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν ικανοποιούν με το έργο τους τους πολίτες, κάτι που αντιθέτως πετυχαίνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες, μόλις το 29% απάντησε θετικά. Δηλαδή, λιγότεροι από 3 στους 10. Οι περισσότεροι, 58%, απάντησαν αρνητικά. Δηλαδή, σχεδόν οι 6 στους 10. Επιπλέον, το 13% επέλεξε να μην απαντήσει. Άραγε φοβήθηκαν;

Αυτή η αρνητική τοποθέτηση των συμμετεχόντων προς τον Γενικό Εισαγγελέα, εκφράζεται από όλους τους κομματικούς χώρους. Στοιχείο που ενδεχομένως να ξαφνιάζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο σημερινός Γενικός Εισαγγελέας βγήκε στο προσκήνιο από κομματικούς κόλπους, αφού προηγουμένως υπουργοποιήθηκε στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, εκείνο της Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, το 51% τοποθετείται αρνητικά έναντι του 36% που τοποθετείται θετικά απέναντί του. Ακόμη χειρότερη εικόνα έχουν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με ποσοστό 66% έναντι 27%. Αντιστοίχως κακή εικόνα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ με το 61% να τοποθετείται αρνητικά και μόλις το 32% θετικά.

Εξίσου κακή είναι η εικόνα και για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για τον οποίο στη ίδια ερώτηση σε σχέση με την ικανοποίηση, μόλις το 24% απάντησε θετικά. Το 51% απάντησε αρνητικά, ενώ το 25% δεν έκανε καμία αναφορά. Άραγε τους περνάει απαρατήρητος;

Εντελώς διαφορετικά είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον Γενικό Ελεγκτή. Ικανοποιημένη είναι η συντριπτική πλειοψηφία, 71% απάντησε θετικά. Δηλαδή, περισσότεροι από 7 στους 10. Απάντησε αρνητικά μόλις το 21%, ενώ το 9% δεν έκανε καμία αναφορά.

Προσφάτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για θεσμικές αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία, προκαλώντας, μάλιστα, και την άμεση αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή είχε αποδείξει ότι δουλεύει και γι’ αυτό χαίρει και της εκτίμησης της κοινωνίας. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μελετούν αλλαγές, καλύτερα να στρέψουν αλλού το βλέμμα.

Υ.Γ.: Υπενθυμίζεται ότι, επίσης πρόσφατα, στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας τα οποία ανέδειξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη βρίσκονται χαμηλά με μέσο όρο 4,39 στα 10.