Ένα μήνα και βαλέ από τότε που έσκασε το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ κι άρχισαν οι Θρονικοί Επίτροποι της Μητροπόληςς Ταμασού να ξεπετάγονται ο ένας μετά τον άλλον, θαρρείς και ήταν τα παραπούλια ξωπίσω που το ύλαντρον του Βασίλη Μιχαηλίδη, ανανεώθηκε και η ιστοσελίδα της Μητρόπολης.

Θυμίζουμε ότι η πρακτορικού τύπου εισβολή κουκουλοφόρων στη Μονή και η μεταφορά εν τω μέσω της νυκτός μοναχών και χρηματοκιβωτίων στο κτίριο της Μητρόπολης, στάθηκε αφορμή να πληροφορηθούμε, στο παρεμπιπτόντως, ότι ο πρόεδρος του παραρτήματος της Χρυσής @υγής στην Κύπρο, Χρήστος Χρήστου, ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στην Μητρόπολη κατά την «ανάκριση» αλλά και στην καταμέτρηση των – ουχί, βεβαίως, περί τούτων τον αγώνα ποιούμεθα – χρημάτων.

Όλοι τους, όπως οι ίδιοι διαδοχικά μάς πληροφόρησαν, βρίσκονταν εκεί υπό την ιδιότητα του Θρονικού Επιτρόπου!

Ίσως να θυμάστε πως, όταν το πρωί της 12ης Μαρτίου έγινε γνωστή η εκεί παρουσία του Χρήστου Χρήστου και ο ίδιος στις δηλώσεις του επικαλέστηκε την ιδιότητα του Θρονικού Επιτρόπου, πρώτος είχα διαπιστώσει και σημειώσει με ανάρτησή μου στο facebook, ότι η ιστοσελίδα της Μητρόπολης δεν ανέφερε στα μέλη της Θρονικής Επιτροπής το όνομα του, για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και έτσι, πριν από τη δύση του ήλιου, είχαμε το… πιστοποιητικό του διορισμού, το αρχιερατικόν γράμμα προς τον «αξιότιμον κύριον Χρήστον Χρήστου» με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ησαία!

Βέβαια, το όνομα του Χρήστου δεν ήταν το μόνο που δεν αναφερόταν στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Ούτε αυτό του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη, αναφερόταν πουθενά. Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μετά τα «αποκαλυπτήρια» Χρήστου, ο Κύπρος Μιχαηλίδης δήλωνε: «Το ότι είμαι φίλος με τον Μητροπολίτη Ταμασού, είναι ευρέως και καλά γνωστό. Εξάλλου, γνωστό είναι και ότι είμαι θρονικός επίτροπος στη Μητρόπολη, λειτουργώντας ως ένας από τους συμβούλους του Μητροπολίτη».

Αλλά ούτε και το όνομα του Μιχάλη Βορκά, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, συμπεριλαμβανόταν στα μέλη της Θρονικής Επιτροπής. Ο Μιχάλης Βορκά είχε μιλήσει μετά παρέλευσης δέκα περίπου ημερών, δηλώνοντας ότι το βράδυ της 5ης Μαρτίου ήταν κι αυτός στην Μητρόπολη. Όπως όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν: «…είπε ότι κλήθηκε και μετέβη ως νομικός, προκειμένου να συμβουλεύσει τον Μητροπολίτη Ησαΐα και διευκρίνισε ότι παρέστη στην ανάκριση ως θρονικός επίτροπος, μαζί με άλλα έξι ή επτά μέλη της θρονικής επιτροπής».

Εν ολίγοις είχαμε τρεις άντρες που επικαλούνταν την ιδιότητα του Θρονικού Επιτρόπου για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους εκείνο το βράδυ στα όσα έλαβαν χώρα στην Μητρόπολη, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονταν στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης ως μέλη της Θρονικής Επιτροπής και μόνο εκ των υστέρων είδαμε το πιστοποιητικό διορισμού του ενός εξ αυτών.

Το μόνο όνομα που αναφερόταν στην ιστοσελίδα ήταν αυτό του Μάριου Χαννίδη. Όχι ως Θρονικού Επιτρόπου, αλλά ως συμβούλου της Θρονικής Επιτροπής. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά σώματα και ο Μάριος Χαννίδης δεν φαινόταν, από τις δημόσιες δηλώσεις του, να το αντιλαμβάνεται.

Τι μας είχε πει ο Μάριος Χαννίδης κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του «υπό την ιδιότητα του μέλους της θρονικής επιτροπής»; Μας είχε πει ότι είναι μέλος της θρονικής επιτροπής από το 2018 (δηλαδή για 6η συνεχή χρονιά!), παρόλο που δεν φαινόταν ούτε αυτού, είχε πει, το όνομα (το όνομά του, βεβαίως, μια χαρά φαινόταν) / διαβεβαίωσε ότι ο Χρήστος Χρήστου είναι όντως μέλος της Θρονικής και ότι «εκλέγηκε ομόφωνα χωρίς να κενωθεί κάποια θέση» και, επιπλέον, μας είπε ότι ο διορισμός τους είναι ισόβιος!

Ήταν ολοφάνερο ότι ο Μάριος Χαννίδης δεν είχε ιδέα για ποια πράγματα μιλούσε. Τα άρθρα 35 έως 44 του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (2010) αναφέρoυν με σαφήνεια όλα όσα προβλέπονται για τις Θρονικές Επιτροπές. Επιγραμματικά αναφέρω. Η Θρονική Επιτροπή είναι 8μελής, αποτελούμενη από 4 κληρικούς που διορίζονται από τον Επίσκοπο και 4 λαϊκούς που εκλέγονται, διά μυστικής ψηφοφορίας, από αντιπροσώπους όλων των ενοριών της μητροπολιτικής περιφέρειας. Η ανάδειξης τους γίνεται ανά τετραετία.

Την εκλογή τους επικυρώνει ο Επίσκοπος. Αν υπάρξει ένσταση και για οποιοδήποτε λόγο ακυρωθεί η διαδικασία, γίνεται νέα εκλογή. Αν πάλι ακυρωθεί η εκλογή ενός, τότε αναλαμβάνει ο επιλαχόντας που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία. Αν στην πορεία κενωθεί μία ή δύο θέσεις (θάνατος, παραίτηση, παύση) και δεν υπάρχουν επιλαχόντες, τότε τα μέλη της Επιτροπής εκλέγουν άλλους. Αν για οποιοδήποτε λόγο κενωθούν περισσότερες από δύο θέσεις, τότε ακολουθεί εκ νέου ψηφοφορία από τους αντιπρόσωπους όλων των ενοριών που υπάγονται στην μητρόπολη. Ανεξάρτητα από την Θρονική Επιτροπή, ο επίσκοπος έχει το δικαίωμα του διορισμού Συμβουλευτικού Οικονομικού Σώματος.

Απ’ τα πιο πάνω, γίνεται κατανοητό το μπέρδεμα στο μυαλό Χαννίδη περί Θρονικής Επιτροπής και Συμβουλευτικού Οικονομικού Σώματος, προκύπτουν ερωτήματα για την εκλογή / διορισμό Χρήστου στην Θρονική Επιτροπή «χωρίς να κενωθεί θέση» και εννοείται ότι η όποια ισοβιότητα δεν αφορά στα 8 μέλη της Θρονικής Επιτροπής.

Θέλω να πιστεύω ότι σας τα έκανα λιανά, οπόταν ας επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου αρχίσαμε. Η ιστοσελίδα, λοιπόν, της Μητρόπολης Ταμασού, επιτέλους ανανεώθηκε. Εξακολουθώ, όμως, να μην καταλαβαίνω κάποια πράγματα κι εύχομαι να με συγχωρέσει ο σεβάσμιος Δεσπότης για την όχληση, μέρες που είναι. Στην ανανεωμένη εκδοχή παρατηρούμε μία και μόνη αλλαγή σε σχέση με τη… μη ανανεωμένη! Κι αυτή έγκειται στην προσθήκη του ονόματος του Χρήστου Χρήστου στα μέλη των λαϊκών της Θρ. Επιτροπής. Ούτε του Κύπρου Μιχαηλίδη που «είναι γνωστό ότι είμαι θρονικός επίτροπος», ούτε του Μιχάλη Βορκά που μετείχε των διαδραματιζομένων «υπό την ιδιότητα του θρονικού επιτρόπου μαζί με άλλα 6-7 μέλη της θρονικής επιτροπής». Προσπερνώ το γεγονός ότι και στις δύο εκδοχές η Θρονική Επιτροπή εμφανίζεται 12μελής και 13μελής αντίστοιχα, και όχι 8μελής, όπως ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει…

Πολύ μυστήριο και μπέρδεμα μεγάλο για κάτι τόσο απλό, δεν συμφωνείτε;