ΕΙΚΟΣΙ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν και είναι μια από τις κορυφαίες  στιγμές στην ιστορία της χώρας μας. Η Κύπρος, μια μικρή χώρα, με πολιτικό πρόβλημα κατάφερε και πέρασε πάνω από τον πήχη των στόχων και επιδιώξεων που είχε θέσει. Ίσως από τις λίγες φορές, που περάσαμε  πάνω από τον πήχη και όχι από κάτω.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 2004, είναι  ημερομηνία, μια επέτειος σταθμός για την χώρα μας. Ομολογουμένως δεν φθάσαμε εύκολα σε αυτόν τον ιστορικό σταθμό, σε αυτή την μεγάλη επιτυχία. Είναι γνωστό ότι περάσαμε  μέσα από πολλές δυσκολίες, εμπόδια, τρικλοποδιές, και  έχοντας βασικό, το κύριο στήριγμά μας την Ελλάδα, καταφέραμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ με την ευκαιρία να κάνουμε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ένας οραματιστής και πολιτικός με διορατικότητα, ο οποίος  είδε πολύ νωρίς την ανάγκη η Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όταν κανείς σχεδόν στην Κύπρο δεν το αντιλαμβανόταν, πως η πορεία για την ένταξη ήταν μονόδρομος. Ότι ήταν η μόνη επιλογή. Ο Γιάννος το αντιλήφθηκε και αγωνίστηκε και έπεισε.

ΔΕΝ ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Αυτό το γνώριζαν σχεδόν όλοι. Άλλωστε το βιώσαμε τούτο στην πορεία. Ήταν πολύ δύσκολο καθώς για μια μεγάλη περίοδο, υπήρξε διασύνδεση της ένταξης με την επίλυση του Κυπριακού.

Η ΕΝΤΑΞΗ της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέθηκε με το θέμα της ασφάλειας ενόψει της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών μας από την Τουρκία.  Η ένταξη ήταν ένας στόχος ώστε σε μια συμφωνία για το Κυπριακό οι πρόνοιες θα διασφαλίζουν ότι το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ε.Ε. Να στηρίζεται, δηλαδή,  η συμφωνία στις βασικές αρχές, τις ελευθερίες, που διέπουν την λειτουργία της Ένωσης.

ΣΤΗΝ Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενταχθήκαμε μόνο για το Κυπριακό. Πολλά είναι τα οφέλη, που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, από τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον διακρατικό Οργανισμό. Η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτεροι έλεγχοι και λειτουργία του κράτους στα πλαίσια των γενικών και ειδικών κανόνων, που καθορίζονται από την Ε.Ε. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι διαπιστωμένο και επιβεβαιώνεται κάνοντας συγκρίσεις για το τι ίσχυε πριν το 2004 και τι ισχύει σήμερα.

ΟΦΕΛΗ, όμως, έχει και η Ε.Ε. λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της Κύπρου και της αξιοποίησης της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το υποβαθμίζουμε.