Ειρήνη, παρακαλώ!

Οι ειδήσεις, κυρίως σε εποχές με giga ταχύτητες, έρχονται και φεύγουν από μπροστά μας σε χρόνο dt. Δηλαδή, κατά τον ορισμό, «σε απειροελάχιστο διάστημα χρόνου, πάρα πολύ γρήγορα». Στις φυσικές επιστήμες, μάλιστα, απ’ όπου και βγαίνει ο όρος, η απειροελάχιστη χρονική διάρκεια αναφέρεται ως dt (differential of time), εξ ου και το ντε τε!

Δεν έχω μετρήσει ποτέ πόσο διαρκεί μια σημαντική είδηση στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Η μεταβλητή της «κόπωσης» από ένα θέμα, ακόμα και αν αυτό είναι πόλεμος, είμαι βέβαιος ότι παίζει ρόλο. Και μάλλον σημαντικό…

Στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η ημερομηνία λήξης ενός θέματος, όσο «βαρύ» κι αν είναι, στη καλύτερη περίπτωση ταυτίζεται με αυτήν ενός καλά ωριμασμένου τυριού (μιας άριστης, ας πούμε, κεφαλογραβιέρας από το Μέτσοβο!) και στη χειρότερη με ένα εκλεκτό πρόβειο γιαούρτι Λέσβιου Νίκου Αδαλή από τον Μανταμάδο, σκέτη αφρόκρεμα του γάλακτος σε αλουστράριστη γραγούδα, δηλαδή κεραμικό βαζάκι!

Το κακό είναι ότι οι ειδήσεις –και δη οι πιο δυσάρεστες– δεν αφήνουν ποτέ τη θεσπέσια επίγευση των εκλεκτών προϊόντων που μόλις ανέφερα. Όμως, εάν τα αφήσουμε έξω από το πλαίσιο της ενημέρωσης, δεν θα μπαγιατέψουν αυτά, αλλά τα μέσα…

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πρέπει να αφήσουμε τους δύο μεγάλους πολέμους που μαίνονται στις περιοχές μας, να περιοριστούν σε μονόστηλο. Αυτό θα συμβεί –και μακάρι δηλαδή– εάν οδηγηθούν σε μια λήξη και μια δίκαιη διευθέτηση. Όσο υπάρχει και ένας έστω νεκρός από τις εχθροπραξίες, απαγορεύεται ο … υποβιβασμός.

Για αυτό και επέλεξα σήμερα να αφιερώσω όλη τη στήλη στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με στοιχεία που συνέλεξα από την «Guardian», το CNN International και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFT) – και τα τρία, γνωστά για την εγκυρότητά τους:

Η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο στην Γάζα, στις 7 Οκτώβριου 2023. Αντάρτες της, τρομοκράτες, εισέβαλαν σε δύο εβραϊκούς οικισμούς, επί ισραηλινού εδάφους, και έσφαξαν 1.139 ανθρώπους: 695 Ισραηλινούς πολίτες (ανάμεσά τους και 36 μικρά παιδιά), 71 ξένους υπηκόους, και 373 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Περίπου 250 Ισραηλινοί πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και 30 παιδιών) και στρατιώτες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Γάζα από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες. Υπάρχουν και πολλές, τεκμηριωμένες αναφορές από πάσχοντες για σεξουαλική κακοποίηση, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι η επίθεση στους δύο οικισμούς ήταν απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ, τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, την παράνομη, όπως λέει, επέκταση των ισραηλινών οικισμών και αυξανόμενη βία από τη μεριά των εκεί εποίκων, όπως τους ονομάζει. Τουλάχιστον 44 χώρες καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς ως τρομοκρατική. Από την άλλη, μερικές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θεωρούν ότι η βασική αιτία είναι η κατοχή παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε ως η πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ και η πιο θανατηφόρα μετά το Ολοκαύτωμα.

Τα νεότερα από το μέτωπο είναι ότι η Χαμάς εξετάζει ένα νέο σχέδιο της Αιγύπτου που καλεί την οργάνωση να απελευθερώσει έως και 33 από τους ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, είπαν στο CNN, ισραηλινή πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μια άλλη, ξένη διπλωματική πηγή.

  • Μετά από μήνες αδιεξόδου, η συμφωνία και από τις δύο πλευρές θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου. Αντίθετα, εκτιμάται ότι μια αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Η Χαμάς επιμένει ότι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας. Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι η επιχείρησή του στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.
  • Εικονογράφηση από το Euronews. Γκράφιτι δρόμου, με τίτλο «Peace Please» (Ειρήνη, παρακαλώ).