ΤΟ μεταναστευτικό απασχολεί τη δημόσια σφαίρα. Απασχολεί εκ των πραγμάτων και την εν εξελίξει προεκλογική περίοδο. Το κράτος έχει σηκώσει εδώ και χρόνια ένα φορτίο και κλήθηκε να το διαχειριστεί. Είναι προφανές πως από τη στιγμή κατά την οποία η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, σημειώνονται πολεμικές συγκρούσεις, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίζονται. Και προφανώς η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία είναι, ωστόσο, από τις πρώτες χώρες, που δέχεται τις μεταναστευτικές ροές. Την τελευταία περίοδο ενόψει των μέτρων και των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε η Κυβέρνηση υπήρξε δραστική μείωση των ροών. Κυρίως από θαλάσσης λόγω της παρουσίας της λιμενικής Αστυνομίας στα ανοικτά της χώρας και προς τα σύνορα με το Λίβανο.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έχει αναλάβει, ως γνωστό, πρωτοβουλία για αλλαγή του καθεστώτος περιοχών της Συρίας, ώστε να επιστρέψουν στη γη τους, στην πατρίδα τους οι πρόσφυγες. Παράλληλα, υπήρξε και η γνωστή παρέμβαση της Ε.Ε. για ενίσχυση του Λιβάνου, ώστε να λειτουργήσει η χώρα αυτή αποτρεπτικά.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως από την αρχή του χρόνου 4.241 άτομα, που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο, έχουν αναχωρήσει από τη χώρα μας μέσω των διαδικασιών αναγκαστικής και εθελούσιας επιστροφής, σε σύγκριση με 3.263 άτομα την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πρόοδος προκύπτει και μέσα από τα στοιχεία, που παρουσιάζονται. Μειώθηκαν και οι αριθμοί στο Πουρνάρα.

ΟΛΟΙ αναγνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν αρκεί, όμως, να αναγνωρίζεται το ζήτημα ως ευρωπαϊκό. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δράσεις. Όπως αυτές της κοινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαΐου. Τέτοιες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποδίδουν.

ΤΗΝ ίδια ώρα είναι σαφές πως κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, φορτώνονται περισσότερο βάρος. Αυτό, όμως, το βάρος πρέπει να καταμεριστεί στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Στην πράξη κι όχι στα λόγια.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ έγιναν, αποφάσεις έχουν ληφθεί και υπήρξαν και αποτελέσματα. Παράλληλα ως… εφεδρεία υπάρχουν κι άλλα μέτρα, εναλλακτικά στην περίπτωση που θα χρειαστεί να προωθηθούν και υλοποιηθούν. Και προφανώς θα χρειασθούν κάποια στιγμή να γίνουν επειδή οι εξελίξεις και τα δεδομένα δεν μένουν ποτέ στατικά. Αλλάζουν και γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και για οτιδήποτε προκύψει στο πεδίο αυτό. Με σχέδιο πάντοτε και υλοποιήσιμους στόχους, όπως γίνεται τώρα.