«Έχω την αίσθηση ότι κάτι παίζει με την Κύπρο, κάτι συγκεκριμένο που μας αφορά καταλυτικά και πως πολύ σύντομα θα το δούμε να εμφανίζεται», είπα σε ένα ξένο διπλωμάτη που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο στο Κυπριακό και συμφώνησε χαμογελώντας συγκαταβατικά. Την άλλη μέρα ήπιαμε καφέ ενώ κατάλαβα ότι -αν και δεν αναλώνομαι πια καθημερινά κυνηγώντας το Κυπριακό, έπρεπε να πιώ κι άλλους καφέδες πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος. Τι προκύπτει; Έχουμε και λέμε.

Το πρώτο ορόσημο ενώπιον μας είναι το επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (ΑΣΥΠΕΞ) στις 29 Αυγούστου, όπου θα λάβει μέρος και ο Τούρκος υπουργός  Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.  Στη Λευκωσία ο Kυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο (16.08.2024), είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο ΑΣΥΠΕΞ, «αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας», την οποία και συνέδεσε με το Κυπριακό: «η συγκεκριμένη κίνηση, εμπίπτει και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό». Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι, «πρόκειται για μία at hock πρόσκληση, η οποία αφορά μόνο το επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών». Δεν θα ήταν κόσμιο αν λέγαμε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, γι’ αυτό απλώς θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα ρεπορτάζ, όπου απεικονίζεται η πραγματικότητα, επιβεβαιωμένη από τρεις διπλωμάτες που είτε παρεπιδημούν στις Βρυξέλλες είτε τις γνωρίζουν πολύ καλά.

Πρόκειται για ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην «Κ» (21.08.2024), στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η τακτική που ακολουθεί η Λευκωσία τους τελευταίους εννέα μήνες χαρακτηρίζεται από περίεργες ανατροπές, σε σχέση με την παρουσία της Τουρκίας στα άτυπα Συμβούλια των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.», τη χαρακτηρίζει οξύμωρη και εξηγεί: «Όταν το περασμένο φθινόπωρο, ο ύπατος εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ και η Κομισιόν υπέβαλαν κοινό έγγραφο για μια «νέα μακρόπνοη ευρωτουρκική σχέση», εισηγούμενοι μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε άτυπα Συμβούλια, για «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ως επίσης και την παραχώρηση πολλών άλλων «ευρω-δώρων» προς την Άγκυρα, σε συνολικά επτά πυλώνες, η Λευκωσία προσπάθησε απλώς να κερδίσει χρόνο. […] Τον Φεβρουάριο 2024, τοποθετήθηκε αρνητικά στη συμμετοχή Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε., επί βελγικής προεδρίας, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που άγγιζαν τον πυρήνα του Κυπριακού. 

Όλα αυτά όμως έσβησαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Απριλίου, όταν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσυπέγραψε Συμπεράσματα, συναινώντας στην «προώθηση της εργασίας» επί του εγγράφου Μπορέλ/Κομισιόν και άρα και των εισηγήσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ των οποίων και της συμμετοχής του εκάστοτε ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε άτυπα Συμβούλια της Ε.Ε., για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», χωρίς καμιά απολύτως διασύνδεση με το Κυπριακό. Κατά συνέπεια και μετά τη δέσμευση της Λευκωσίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., διά χειρός του ύψιστου κυπριακού θεσμού, του προέδρου της Δημοκρατίας, καθίσταται σαφές ότι η Λευκωσία δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί τη συμμετοχή του εκάστοτε Τούρκου ΥΠΕΞ σε άτυπα Συμβούλια της Ε.Ε. Άρα εκτός των άλλων κ. Λετυμπιώτη, είναι πολιτική αταξία να λέτε ψέματα ότι η πρόσκληση στον Φιντάν, είναι «μία at hock πρόσκληση, η οποία αφορά μόνο το επόμενο άτυπο Συμβούλιο»…

Είναι εκ των πραγμάτων τεράστιο επίτευγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η συμμετοχή του ΥΠΕΞ της σε άτυπα Συμβούλια για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», χωρίς καμιά απολύτως διασύνδεση με το Κυπριακό! Γιατί; Μα διότι η κυπριακή διπλωματία έχει απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το οποιοδήποτε αντίκρισμα ως ΚΔ, έχοντας να παρουσιάσει στα 20 χρόνια στην Ε.Ε., ξέπλυμα χρημάτων, κούρεμα καταθέσεων, προστασία Ρώσων Ολιγαρχών, ξεπούλημα ευρωπαϊκής υπηκοότητας δια των «χρυσών διαβατηρίων» και στημένες δουλειές με κινεζικά συμφέροντα, που ανάγκασαν τη Γενική Εισαγγελία της Ε.Ε. να πραγματοποιεί έρευνα στην Κύπρο, με τη Λευκωσία να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί το Προεδρικό να βγάζει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ψέματα στις 16 Αυγούστου, γνωρίζοντας ότι σε δυο βδομάδες θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Εκείνο που προ πολλού αποκαλύφθηκε επίσης είναι ότι «εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση», αφήνει εκτεθειμένα τα γυμνά οπίσθια της κυβέρνησης και τραγικά ισούται με αυτογκόλ!

Στο καθαυτό Κυπριακό, συμβαίνουν επίσης αρκετά και σημαντικά καθότι οι εξελίξεις στην περιοχή, μας φέρνουν γεωγραφικά στο επίκεντρο και η Δύση εκτιμά ότι είμαστε ένα γεωστρατηγικό κεφάλαιο που η ίδια θέλει να αξιοποιεί. Υπάρχει στο Ακρωτήρι μια πανίσχυρη στρατιωτική βάση-ορμητήριο και διότι, πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ συμπίπτουν με τα δικά μας, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πιάνουν τα λιμάνια μας και χάριν της βασιλιτζιάς (Ισραήλ) πίνει και η γλάστρα νερό. Το νησί μας, όπως ήδη γράψαμε (26.06.2024) «αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο του Δυτικού Συνασπισμού ο οποίος έχει ως σημαντικό βραχίονα στην περιοχή το Ισραήλ και τεράστιο master mind στις ΗΠΑ το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι. Δυστυχώς η τραγωδία στη Γάζα λειτούργησε ευεργετικά για την Κύπρο στο μεγάλο γεωστρατηγικό παιγνίδι της περιοχής και θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να συνταχθούν για μια και σημαντικότατη φορά να παρακαθίσουν σε εθνικό συμβούλιο, με πρώτο θέμα στην ατζέντα, «Η Κύπρος στο Δυτικό Συνασπισμό». Τώρα, όπως είδατε αποκαλύφθηκε και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος από τη βόρεια Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη με ένα τόνο ηρωισμού, «Μόλις χθες λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είχαν μεγάλη προσδοκία, λέει, να μας φέρουν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους πολύτιμους γραφειοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα γίνει ποτέ υποχώρηση από την πολιτική μας» και «θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης. Γι’ αυτό, αυτό περιμένουμε τώρα», ενώ φόρτωσε όσα και ότι θυμόταν. Δεν είπε όμως ότι απάντησε αρνητικά. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα του έστειλε το σχετικό μήνυμα! Στη μαγκιά του Τατάρ η Λευκωσία δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη κι έτσι ο κ. Λετυμπιώτης, διεμήνυσε: «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου των Η.Ε. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ε/κ, ούτε από τη διεθνή κοινότητα»…

Πάντως σοβαρές διπλωματικές πηγές, επιμένουν να μην σχολιάζουν τις αποκαλύψεις (09.08.2024) του Τ/κ συνάδελφου της Γενί Ντουζέν, Σερχάτ Ιντζιρλί, ότι το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και τα Η.Ε έχουν ήδη ετοιμάσει το σχετικό πρόγραμμα. Πιο ελπιδοφόρες γίνονται οι εξελίξεις –αν και αόρατες προσώρας- αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, για την ανάγκη αλλαγής της τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, καθώς και τις αιχμές του εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, για άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για υποχωρήσεις…

paraschos.andreas@gmail.com