Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, όπως λέει το γνωστό τραγούδι σε στίχους της σπουδαίας Λίνας Νικολακοπούλου. Πρόκειται για την παλαιότερη κολόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου που ενώ από την εποχή των διαβόητων συνάξεων της Σκαρίνου και των Λευκάρων όζει βόθρο στημένων παιγνιδιών, στην πιο σύγχρονη εποχή που τα λεφτά είναι χοντρά λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετεξελίχθηκε ως φαίνεται σε μέγγενη του ενός και μόνου άρχοντα. Του άρχοντα που ορίζει και καθορίζει ποιος θα πάρει πρωτάθλημα, ποιος θα πάει στην Ευρώπη και στα σπουδαία της πρωταθλήματα με τα χρυσοφόρα παιγνίδια και ποιος θα πιάσει πάτο και θα υποβιβασθεί.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι στη χώρα των «χρυσών διαβατηρίων», όπου η διαπλοκή, η διαφθορά και το λερωμένο χρήμα είναι θεός και που το σύστημα έχει γραμμένο στα παλιά του υποδήματα τον ανώνυμο πολίτη, καθώς κρύβεται πίσω από μια αμφιβόλου «όρασης» δικαιοσύνη, όσοι παροικούν στη λερή τούτη Ιερουσαλήμ γνωρίζουν κι άλλα. Γνωρίζουν πως πίσω κι από αυτό το βαρύ σικέ κόλπο γκρόσο υπάρχει κι ένας πολιτικός νονός ή και περισσότεροι από ένας.

Πώς και γιατί άνοιξε ξανά πάλι η κουβέντα αυτή; Διότι την Τρίτη (13/5) η ανεξάρτητη ποινική ανακρίτρια, Αλεξάνδρα Λυκούργου, παράδωσε στη Νομική Υπηρεσία τον φάκελο με  το ανακριτικό υλικό για την υπόθεση ασυμβίβαστου του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα. Κι αυτό διότι στη σύγχρονη εποχή, όταν το απόστημα που «διαγνώσθηκε» περί το 2014 «άνοιξε» το 2023, από το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών που διόρισε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για να εξετάσουν κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο σε σχέση με τις ιδιότητες του Γιώργου Κούμα ως αθλητικού παράγοντα και επιχειρηματία, κατέδειξε ότι υπήρχε τριπλό ασυμβίβαστο. Και το σημειώνω αυτό βασισμένος στα σχετικά δημοσιεύματα βάσει έρευνας, του καλού συνάδελφου στον «Φ», Φάνη Μακρίδη, που ήταν αυτός, ο οποίος κατά την αντίληψη μου, έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα και τον γονάτισε στο χώμα της αρένας της διαπλοκής.

Μετά από συνεχή έρευνα και δουλειά ετών, έγραφε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 ότι, «οι μαρτυρίες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν αμφιβολία για το ασυμβίβαστο (υπάρχουν σαφείς αναφορές), ενώ φαίνεται να καθιστούν δυνατή ακόμη και τη χειραγώγηση του πρωταθλήματος. Γι’ αυτή την τελευταία αναφορά περί αλλοίωσης του αποτελέσματος του πρωταθλήματος, μάλιστα, υπάρχουν πολλές και ξεκάθαρες επισημάνσεις στο πόρισμα. Συγκεκριμένα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυπριακού ποδοσφαίρου, στη βάση μαρτυριών, φέρεται να διαμοίραζε χρήματα στις ομάδες, τα οποία προέκυπταν από πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους στην ΑΤΗΚ (Cytavision), όπως ο ίδιος ήθελε. Δηλαδή, έδινε όσα αποφάσιζε στις ομάδες.».

Αυτή και μόνο η μαρτυρία εκτιμώ ότι ήταν αρκετή για να κινήσει τις δικαστικές μηχανές, τότε. Ωστόσο το σύστημα συνοφρυώθηκε, πείσμωσε και είπε ότι οι σχετικές μαρτυρίες δεν φτάνουν, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φ. Μακρίδη, «από το ερευνητικό έργο των νομικών Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιου Θ. Ευθυμίου, προέκυψε μαρτυρικό υλικό για ασυμβίβαστο σε τρεις –τουλάχιστον- περιπτώσεις και κατά παράβαση του άρθρου 14 του Νόμου Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων. Αυτό το ασυμβίβαστο έχει να κάνει με την ιδιότητα του κ. Κούμα ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟΠ, σε συνάρτηση με τις πολλαπλές του ιδιότητες ως επιχειρηματίας που εμπορεύεται τηλεοπτικά δικαιώματα, παραγωγή αθλητικού τηλεοπτικού προϊόντος, καθώς και ως άτομο με συμφέροντα σε εταιρεία που ασχολείται με πρακτόρευση (agent) αθλητών και σωματείων.

Το ασυμβίβαστο έχει πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις, όπως φέρονται να σημειώνουν και στην έκθεσή τους οι ερευνώντες λειτουργοί. Με βάση μαρτυρίες που συγκέντρωσαν, ο κ. Γιώργος Κούμας, χάρη σ’ αυτές τις ιδιότητες, διαμοίραζε ως πρόεδρος της ΚΟΠ τα χρήματα τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ομάδες «κατά το δοκούν», φαινόμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος». Δηλαδή ο πρόεδρος της ΚΟΠ έκοβε κι έραβε στο πρωτάθλημα όπως ήθελε! Ο Μακρίδης τόνισε ακόμα ότι, «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπάρχει άλλη αναφορά σε μαρτυρία που αναφέρει ότι η ΚΟΠ δρούσε κατά τη βούληση και την επίβλεψη του κ. Κούμα.

ημειώνεται ακόμη πως ο ίδιος λάμβανε εκ μέρους των ομάδων τα εκατομμύρια της CytaVision από τις συμφωνίες των τηλεοπτικών και τη χορηγία και τα διένειμε πλέον όπως ήθελε». Ακόμη γίνεται επίκληση σε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία «υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα της CytaVision με οδηγίες του προέδρου της ΚΟΠ κατά παράβαση των συμφωνιών με τις ομάδες. Επιπλέον, προβάλλεται η θέση ότι η παροχή χρημάτων σε ομάδες κατά παράβαση των συμφωνιών, αλλάζει τις ισορροπίες σε μια διοργάνωση, δίδοντας αθέμιτο πλεονέκτημα σε κάποιες ομάδες έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή, τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά». Αυτά αποκάλυπτε ο «Φ» το 2023 έχοντας στο οπλοστάσιο του ένα μεγάλο όγκο πληροφόρησης, ωστόσο για τη Νομική Υπηρεσία δεν ήταν αρκετός για να στείλει τον πρόεδρο της ΚΟΠ στο εδώλιο.

Και τώρα, τι; Τι γίνεται από δω κι εμπρός; Αφού παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία από την ανεξάρτητη ποινική ανακρίτρια, Αλεξάνδρα Λυκούργου, ο φάκελος με  το ανακριτικό υλικό για την υπόθεση ασυμβίβαστου του Γιώργου Κούμα και η Αστυνομία ενημέρωσε αρμοδίως ότι ολόκληρο το ανακριτικό υλικό έχει παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και οδηγίες, και αφού έχει ήδη ανά χείρας και τους φακέλους που έλαβε από τους ευρυμαθείς νομικούς Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιο Θ. Ευθυμίου, η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται πια σε ένα κρίσιμο για την ίδια και για την Πολιτεία σταυροδρόμι. Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε περιθώριο χρόνου στις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν εις βάθος τις συγκεκριμένες πολύ σοβαρές καταγγελίες αφήνοντας μάλιστα τον κ. Κούμα να λειτουργεί άνευ οποιουδήποτε κωλύματος ή περιορισμού ως πρόεδρος της ΚΟΠ. Προκύπτει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Γιώργος Κούμας δεν έχει δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, ούτε τώρα ούτε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού αλλά ούτε και η ΚΟΠ όταν της ζητήθηκε από την Επιτροπή έδωσε στοιχεία.

Αν και σύμφωνα με την Αστυνομία, «ολόκληρο το ανακριτικό υλικό έχει παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και οδηγίες», η επίσημη θέση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι «υπολειπόταν μαρτυρικό υλικό».

Η αντίληψη που κυριαρχεί πλέον είναι ότι η Δικαιοσύνη, κωλυσιεργώντας για άλλα δύο χρόνια μετά από το πόρισμα της έρευνας των δύο νομικών, Στεφάνου και Ευθυμίου, ίσταται τώρα ενώπιον του έργου της ανακρίτριας που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα για το ασυμβίβαστο Κούμα και θα πρέπει να δώσει την τελική ετυμηγορίας της. Μπορεί η ίδια να βλέπει την κοινωνία κατάματα ή είναι αναπόσπαστο μέλος της διαπλοκής και της διαφθοράς; Αν μπορεί να δει την κοινωνία στα μάτια, έχει πολλή δουλειά να κάμει νοουμένου ότι σ’ αυτό το τοπίο του ποδοσφαίρου, του χρήματος και της μεγάλης διαφθοράς εμπλέκονται τόσοι πολλοί που ούτε ένα γήπεδο δεν τους χωράει. Το τραγικότερο θα είναι όμως να εμπλέκεται και η Νομική Υπηρεσία…

paraschosa@icloud.com