Μπορεί τις τελευταίες μέρες να εστίασε η κριτική όλων στα δικαστήρια, λόγω της υπόθεσης Βαρωσιώτου, αλλά είναι φανερό ότι πάσχει όλη η αλυσίδα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο. Και μάλλον ξεχείλισε το ποτήρι κι άρχισε να «τρέχει» μια πλημμυρίδα γεγονότων, που δείχνουν την προβληματική κατάσταση.

Το τελευταίο είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ να καταδικάσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε υπόθεση καταγγελίας για βιασμό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε παραβίαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σοβαρές παραλείψεις στην ποινική διαδικασία και επιλήψιμη μεταχείριση του θύματος από τη Νομική Υπηρεσία.

Μετά την καταγγελία 28χρονης (το 2021) ότι υπήρξε θύμα βιασμού όταν ήταν 18 χρόνων, έγινε έρευνα από την Αστυνομία και η υπόθεση προχώρησε γρήγορα μέχρι και την καταχώρησή της στο Κακουργιοδικείο. Αλλά, με υπογραφή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, διατάχθηκε αναστολή της ποινικής δίωξης. Η αναστολή βασίστηκε στην εκτίμηση ότι υπήρχαν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας, καθώς και ενδείξεις που –κατά τον Β. Εισαγγελέα– μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση συναίνεσης.

Το φαινόμενο με την ανέλεγκτη εξουσία του Εισαγγελέα για αναστολή ποινικών διώξεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος (που μόνο ο ίδιος δικαιούται να γνωρίζει), συζητείται και επικρίνεται εδώ και καιρό. Αυτή η περίπτωση είναι πολύ ενδεικτική. Διότι, από τη στιγμή που έφτασε η υπόθεση στο Κακουργιοδικείο, η αναστολή δίωξης από τον Βοηθό Γ. Εισαγγελέα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποκατάσταση του Κακουργιοδικείου. Ο Εισαγγελέας είναι κομμάτι στην αλυσίδα απονομής δικαιοσύνης, αλλά δεν απονέμει ο ίδιος δικαιοσύνη. Το δικαστήριο είναι το αρμόδιο να αποφασίσει αν υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. Η αναστολή δίωξης σημαίνει ότι ο Βοηθός Γ. Εισαγγελέας αποφάσισε ο ίδιος, και απάλλαξε τον ύποπτο.

Ειδικά επειδή επρόκειτο για ύποπτο που εμφανίστηκε σε εκλογές ως πολιτικό πρόσωπο και επειδή η υπόθεση αφορούσε τη μάστιγα της έμφυλης βίας, όποιες κι αν ήταν οι αμφιβολίες του Εισαγγελέα, η υπόθεση θα έπρεπε να τελεσιδικήσει στο Κακουργιοδικείο και όχι στη Νομική Υπηρεσία. Για να σταλεί και το μήνυμα της αντικειμενικότητας και της αυστηρότητας για τέτοιες υποθέσεις.

Η δεύτερη απόφαση του ΕΔΑΔ, την ίδια μέρα, αφορά άρθρο τον Φιλελεύθερο. Μας καταδίκασε και το Πρωτόδικο δικαστήριο, μας καταδίκασε και το Ανώτατο στο οποίο κάναμε έφεση, αλλά το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι τα κυπριακά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης όπως αυτό κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι η πρώτη παρόμοια απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να μην χρειαζόμαστε την πολυετή διεκδίκηση των αυτονόητων από το ΕΔΑΔ και να αρκεί η αναγνώρισή τους από τα κυπριακά δικαστήρια. Μεγάλη προσδοκία κι αυτή!

Πάντως, ας ληφθεί υπόψη ότι και στις δύο πιο πάνω υποθέσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή ο φορολογούμενος, είναι υποχρεωμένη να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις.

Αλλά, επειδή μιλήσαμε αρχικά για την αλυσίδα απονομής της δικαιοσύνης, πρέπει να δούμε και τα άλλα κομμάτια. Η Αστυνομία, για παράδειγμα, που είναι το πρώτο κομμάτι της, στην υπόθεση Θανάση Νικολάου, είναι η πρώτη που έχει ευθύνη για την καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ. Διότι η καταδίκη αφορούσε το ότι το ΕΔΑΔ διαπίστωσε πως η αρχική έρευνα ήταν ανεπαρκής. Και σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλονται αποζημιώσεις από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη.

Όταν η Αστυνομία αναλώνει δυνάμεις και τρώει και τον χρόνο των δικαστηρίων για υποθέσεις όπως η δίωξη των Τάττη και Καραχάν για ένα πανό. Ή, για να τρέχουν 15 αστυνομικοί να συλλαμβάνουν την Κατίνα Μπέιρντ από τη Γουιάνα, και να την κλείνουν στη Μενόγεια προς απέλαση και να ξεσηκώνουν όλη τη Λάρνακα. Ή, για να κάνουν ανακρίσεις και να απομαγνητοφωνούν συνεντεύξεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και καταθέσεις δέκα δημοσιογράφων, για μια ΜΗ υπόθεση. Ε, πώς να ασχοληθούν με τις σοβαρές υποθέσεις και να μην καταδικάζονται για ανεπαρκείς έρευνες. Αφού έχουν πάντα και πρόβλημα υποστελέχωσης!

Στο τέλος της αλυσίδας είναι οι Κεντρικές Φυλακές. Τι να πούμε; Η επικαιρότητα τα λέει όλα. Σκέψου μόνο να είναι ο άλλος βαρυποινίτης στο κελί και να στέλνει στη φίλη του κέρδη από δουλειές €50.000 τη βδομάδα!

Όσοι διαμαρτύρονται και καλούν την κοινή γνώμη να δείξει σεβασμό και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ας μελετήσουν πρώτα τι πάει λάθος και τι πρέπει να γίνει για να κερδίσουν τον σεβασμό.