> Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μετά από 7χρονη Χούντας, και με ανοικτή ακόμα την πληγή της εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου από την Τουρκία.

> Στις 8 απόψε, η καθιερωμένη «Δεξίωση της Δημοκρατίας» στο Προεδρικό. Με νέο οικοδεσπότη φέτος, τον κ Κωνσταντίνο Τασούλα. Τον οποίο, χθες στη Βουλή, η ακατάσχετη και απρεπής κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε ως «κύριο», κατ’ ευφημισμό, Τασούλα!

> Είναι φορές που σκέφτομαι ότι αν καμιά φορά η γυναίκα αυτή δαγκώσει τη γλώσσα της έτσι όπως μιλάει ασταμάτητα, θα πεθάνει ακαριαία από δηλητηρίαση!

> Το Πανεπιστήμιο της Columbia στην Αμερική τιμώρησε δεκάδες φοιτητές, γιατί έκαναν φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

> Ίσως στενοχωρήσω, ή και εκνευρίσω κάποιους, αλλά καλώς έπραξε το Πανεπιστήμιο. Ναι, να διαμαρτυρηθείς κατά του Ισραήλ αν θέλεις. Αλλά όχι μέσα στη Σχολή, και ιδίως στην Βιβλιοθήκη. Που ανέκαθεν είναι χώρος «Προστατευμένης Γνώσης» και απόλυτης Ησυχίας…

> Χθες, Τετάρτη, 23 Ιουλίου, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι, που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι και καταστράφηκαν εκατοντάδες κατοικίες. Όποιος πάει εκεί ακόμα και τώρα, θα αντικρύσεις ένα καμένο τοπίο, με λίγα σπιτικά να αποπνέουν έστω και λίγη, κανονική ζωή.

> Πολλοί Κύπριοι εδώ στην Ελλάδα, αλλά και από το νησί, με ρωτούν συχνά τι απόγιναν τα 10 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε ως έκτακτη βοήθεια η Κυπριακή Δημοκρατία – δηλαδή ο κυπριακός λαός; Ακόμα γυρεύω τεκμηριωμένη απάντηση, αλλά μάταια.

> Ξέρω ότι ο τότε Πρωθυπουργός (που θέλει μάλιστα να ξαναγίνει), ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι και με τα χρήματα των Κυπρίων θα κτιστεί στο Μάτι ένα σύγχρονο ξενοδοχείο.

> Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο και εγώ…

> Ευαίσθητοι. Ειρωνικός χαρακτηρισμός, για να μην πω κάτι χειρότερο. Αναφέρομαι σε μερικούς συμπατριώτες στο νησί της Σύρου που, όταν έπεσε σύρμα ότι φτάνει στο λιμάνι της Ερμούπολης ένα κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς, τους έπιασε το επαναστατικό, λες και είναι οι μόνοι  ευαίσθητοι που έχουν ευαισθησία για την όντως μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Μαζεύτηκαν λοιπόν στο άψε-σβήσε, και ξέσπασαν εναντίον των Ισραηλινών τουριστών, που επέλεξαν να έρθουν για λίγες διακοπές στην Ελλάδα.

> Δεν έπρεπε, ε;

> Εάν ήταν τίποτα σφουγκοκωλάριοι του Νετανιάχου, να πω «ναι». Κράξτε τους. Αντίθετα μάθαμε ότι μερικοί από αυτούς έχασαν και συγγενείς στην σφαγή από την Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, και ένοιωσαν την ανάγκη να κάνουν μια κρουαζιέρα. Σε μια χώρα μάλλον που λατρεύουν, και που ποτέ δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα.  

Αυτό ακριβώς πραγματεύτηκε χθες στην εκπομπή μου, στην Σκέψη της Ημέρας ο εκπαιδευτικός και πρώην μάνατζερ Γιώργος Λιγνός, σημειώνοντας τα εξής:

«Ναι κι εγώ είδα τις εικόνες από τη Γάζα, (σ.σ. στα κέντρα διανομής τροφίμων, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες «έριχναν» τυφλά και σκότωσαν πολύ κόσμο), αλλά έχω την στοιχειώδη ικανότητα να διαχωρίζω τα γεγονότα.

Οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Σύρου έγιναν από το πολύ 150 ανθρώπους συγκεκριμένου προφίλ. Δεν ήσαν αποτέλεσμα απόφασης κάποιου θεσμικού οργάνου όπως το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η είδηση ότι δεν επέτρεψαν σε τουρίστες από ένα κρουαζιερόπλοιο να αποβιβαστούν σε νησί των Κυκλάδων έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.  

Μαθαίνω επίσης (λέει ο Γ. Λιγνός) ότι ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ήσαν και Αμερικανοεβραίοι…

Και έχω πληροφορηθεί ακόμα – καταλήγει – πως άνθρωποι από το Ισραήλ που έχουν σπίτια στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με εχθρικές συμπεριφορές. Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί από αυτούς  είναι σφοδροί επικριτές της κυβέρνησης του Νετανιάχου.»

(*) Στίχους από το τραγούδι «Εμείς του ’60» του Διονύση Σαββόπουλου. Αναζητήστε το, ή ακούστε το ξανά. Λέει τα πάντα για όλους μας…