Την αλλαγή πλαισίου ώστε ένας μονογονιός να συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ακόμη και στην περίπτωση που αποκτήσει συμβίο, ζητά μέσω ειδικής έκθεσης η Επίτροπος Διοικήσεως. Αφορμή στάθηκε το παράπονο γυναίκας μονογονιού, η οποία απώλεσε την όποια κρατική στήριξη μόνο και μόνο λόγο της σύναψης μιας σχέσης, πράγμα που διαπιστώθηκε ότι συνέβη και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. 

Η Επίτροπος εισηγείται ότι δεν πρέπει να καταστεί προϋπόθεση ο μονογονιός να παραμένει δίχως σύντροφο, σχέση, συμβίο, για να θεωρείται και να αναγνωρίζεται ως «μονογονική οικογένεια». Αυτό, όπως εξηγεί, καθότι ο νομοθέτης θέλησε να στηρίξει τον δικαιούχο στις βασικές ανάγκες του τέκνου, κάτι που ο συμβίος δεν έχει νομική υποχρέωση να πράξει όπως συμβαίνει με τον σύζυγο. Την ίδια στιγμή, ο τερματισμός καταβολής επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας λόγω συμβίωσης του γονέα με άλλο άτομο, τιμωρεί στην ουσία το παιδί και του στερεί μια αξιοπρεπή διαβίωση. Επιπλέον, η αποτροπή συμβίωσης του δικαιούχου με τον φόβο απώλειας του επιδόματος ενδέχεται να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή και ελευθερία που κατά μεγάλο ποσοστό επηρεάζει και πάλι τις γυναίκες. 

Η εν λόγω έκθεση της Επιτρόπου έρχεται στη συμπλήρωση ενός έτους από συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων ότι οι μονογονιοί βρίσκονται λίγο ως πολύ υπό παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι η Πολιτεία αναζητά διάφορες προφάσεις για να αποκόπτει το επίδομα μονογονιού, με μια από τις αιτιολογήσεις να αποτελεί η περίπτωση της συμβίωσης.

Όπως, λοιπόν, ανέφερε στη συνεδρία ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Τσιάππας, σκαλίζονται τα προφίλ ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και εκεί που υπάρχει υποψία σχέσης ή συμβίωσης, αποκόπτεται το επίδομα για τους μονογονιούς. Βέβαια η παρακολούθηση για τους “ντεντέκτιβ” και “θησαυροφύλακες” του κράτους δεν περιορίζεται στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Έρευνες σε βάρος του μονογονιού αρχίζουν, λέει, και μετά από καταγγελία για σύναψη σχέσης από πρώην συζύγους, πεθερικά και γείτονες του ζεύγους.

Είναι ανήκουστες και αναχρονιστικές οι πρακτικές της Πολιτείας. Θίγουν δικαιώματα ενήλικων και παιδιών, προωθώντας τις διακρίσεις. Αποπνέουν συντηρητισμό και βρομούν ναφθαλίνη. Διότι η προσέγγιση ότι οι μονογονιοί δεν πρέπει να έχουν σύντροφο, δεν είναι παρά μια δήλωση του κράτους ότι τους αρμόζει να παραμένουν ανέραστοι και μόνοι, ως οι ανήθικοι που δεν σύναψαν γάμο…