Στις 6 Δεκεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο άρθρο του κ. Αντώνη Αλεξόπουλου, Λέκτορα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με τίτλο “Η Νομοθεσία και το επάγγελμα του γυμναστή”. Η δημοσίευση ήταν συνακόλουθο της Συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 , η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το θέμα: “Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει για τα προσόντα των εκπαιδευτών γυμναστικής και για τη λειτουργία των γυμναστηρίων”.

Έχω την άποψη ότι το άρθρο του κ. Αλεξόπουλου δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα γύρω από το υπαρκτό θέμα των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής και της, όπως διαφαίνεται, ανάγκης εκσυγχρονισμού τους και αποτυγχάνει να ενημερώσει τους αναγνώστες τόσο για το πρόβλημα, όσο και για τα γεγονότα, όπως εξελίχτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Θα παρουσιάσω το θέμα όπως το γνώρισα μέσα από την προσωπική εμπλοκή μου στον συντονισμό της ετοιμασίας της αίτησης προς τον Φορέα ΔΙΠΑΕ για τη δημιουργία, αξιολόγηση και  πιστοποίηση του διετούς Προγράμματος “Προσωπικός Προπονητής και Προπονητής Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness”, του KES College, στο οποίο υπήρξα μέχρι πρόσφατα Ακαδημαϊκός Διευθυντής.

Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι ο τίτλος του άρθρου του κ. Αλεξόπουλου δεν παραπέμπει στο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Η συζήτηση δεν γίνεται για τους “γυμναστές” και τη “Νομοθεσία και το επάγγελμα του γυμναστή”, με την έννοια που αποδίδεται στον όρο “Γυμναστές” ως οι απόφοιτοι από τετραετή προγράμματα φυσικής αγωγής. Η συζήτηση γίνεται για τους “Εκπαιδευτές Γυμναστικής” και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και συγκεκριμένα, αναφορικά με το δικαίωμά τους για εργασία σε ιδιωτικά γυμναστήρια μέσω του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Οι Εκπαιδευτές Γυμναστικής δεν είναι απόφοιτοι τετραετών προγραμμάτων στη Φυσική Αγωγή, αλλά άλλων έγκυρων πιστοποιημένων προγραμμάτων μη πανεπιστημιακού επιπέδου και δεν μπορούν ασφαλώς να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους γυμναστές, όπως για παράδειγμα να ασχολούνται με αθλήματα, ή να διδάσκουν το μάθημα της φυσικής αγωγής σε σχολεία και άλλα, έχουν όμως το δικαίωμα να διεκδικήσουν να εργάζονται σε γυμναστήρια και να ασκούν το επάγγελμα για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί και απέκτησαν τα απαιτούμενα προσόντα όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Στην Κύπρο, το θέμα, κυρίως, αρχίζει από τους Κανονισμούς, οι οποίοι εκδίδονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του 1995 – οι “Περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής Κανονισμοί Κ.Δ.Π. 38/95”- δυνάμει των οποίων “οι προπονητές σχολών (Physical Fitness), οποιασδήποτε μορφής γυμναστικής (με βάρη, με μουσική ή απλή φυσική κατάσταση) πρέπει να έχουν Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλο ή ισότιμο προσόν στη Φυσική Αγωγή.”

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, η ρύθμιση να απαιτούνται πανεπιστημιακού επιπέδου προσόντα για τους συνήθεις εκπαιδευτές γυμναστικής (personal trainers και group fitness instructors) που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1995, δεν ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως αναφέρουμε πιο κάτω. Η Ευρώπη, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για  μαζική και πιο συχνή άσκηση των Ευρωπαίων Πολιτών με στόχο την υγεία και την ευεξία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικά πρότυπα, τα οποία καθορίζουν επακριβώς τί πρέπει κάποιος να γνωρίζει, να μπορεί να κάνει και σε ποιο πλαίσιο υπευθυνότητας και αυτονομίας μπορεί να εργάζεται – τα λεγόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα (Learning Outcomes).

Ο ΚΟΑ, προφανώς στην προσπάθειά του για εκσυγχρονισμό του συστήματος άσκησης στην Κύπρο και επέκταση της άσκησης σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προτροπές, αποφάσισε σε κάποια χρονική στιγμή ότι τα προσόντα των Εκπαιδευτών Γυμναστικής, όπως αυτά περιγράφονται στην Κυπριακή Νομοθεσία, χρήζουν μελέτης και εκσυγχρονισμού και για τον λόγο αυτό αποφάσισε τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2016 Προκήρυξε Διαγωνισμό  (Διαγωνισμός αρ. 25/2016), αναφορικά με τη διεξαγωγή Μελέτης για τον Εκσυγχρονισμό των Προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε βέβαια από δημόσιους πόρους.

Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον έγκριτο οίκο Ernst &Young, ο οποίος τον Ιούλιο 2017 κατάθεσε Μελέτη, στην οποία συνοπτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ευρήματα και οι εξής εισηγήσεις:

•      Μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτών γυμναστικής στην Κύπρο, οι οποίοι εργάζονται σε γυμναστήρια, δεν πληρούν την πρόνοια αναφορικά με την κατοχή Διπλώματος Πανεπιστημιακού επιπέδου.

•      Η μεγάλη πλειονότητα των Εκπαιδευτών Γυμναστικής σε Γυμναστήρια χωρίς πανεπιστημιακού επιπέδου προσόντα, έχουν παρακολουθήσει προγράμματα μη τυπικής μάθησης, τα οποία δεν τυγχάνουν πιστοποίησης από οποιονδήποτε φορέα πιστοποίησης της ποιότητας στην Κύπρο.

•      Στην Ευρώπη, λειτουργεί ο οργανισμός EuropeActive, ο οποίος είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί το σύνολο του ευρωπαϊκού τομέα της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Ο EuropeActive καθορίζει πρότυπα στον τομέα της υγείας και της ευεξίας (EuropeActive Standards) και προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

•      Τα πρότυπα του EuropeActive αναφορικά με συνήθη επαγγέλματα Εκπαιδευτών Φυσικής Κατάστασης, κυμαίνονται μεταξύ EQF επιπέδου 3 και EQF επιπέδου 4.

Επεξήγηση: EQF είναι το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (European Qualification Framework) το οποίο έχει οκτώ επίπεδα αναφορικά με την περιπλοκότητα των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων (υπευθυνότητας και αυτονομίας), τα οποία απαιτούνται από ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό προσόν. Το επίπεδο EQF 1 αντιστοιχεί γενικά σε γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ανειδίκευτου εργάτη και το επίπεδο EQF 8 αντιστοιχεί σε γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατόχου Διδακτορικού τίτλου. Ο πανεπιστημιακός πτυχιακός τίτλος, αντιστοιχεί σε επίπεδο EQF 6.

Όπως απορρέει από τα πιο πάνω, προφανώς, τα πρότυπα του EuropeActive, δεν προνοούν Πανεπιστημιακού επιπέδου προσόντα, για τα συνήθη επαγγέλματα των εκπαιδευτών γυμναστικής στην Ευρώπη.

Περιλήψεις όλων των επαγγελματικών προτύπων του EuropeActive (EuropeActive Standards) βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του, στην οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Θεωρώ όμως χρήσιμο να γίνει εδώ μια αναφορά για καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί το σύστημα άσκησης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι οποίες υιοθετούν τα πρότυπα του EuropeActive. Τα επαγγελματικά πρότυπα του EuropeActive έχουν επίπεδο EQF 6, μόνο για εξειδικευμένα επαγγέλματα άσκησης όπως για παράδειγμα αυτό του “Graduate Exercise Professional – Πτυχιούχου Επαγγελματία Άσκησης”, ο οποίος ασχολείται με την άσκηση ατόμων που βρίσκονται σε ειδικές φάσεις του κύκλου ζωής τους όπως, προέφηβοι και έφηβοι, υγιείς έγκυες και γυναίκες μετά τον τοκετό και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, ο EuropeActive έχει ετοιμάσει ειδικά επαγγελματικά πρότυπα με επίπεδο EQF 5, για εξειδικευμένες περιπτώσεις άσκησης όπως “Exercise for Health Specialist – Ειδικός Άσκησης Υγείας”, “(Pre) Diabetes Exercise Specialist – Ειδικός Άσκησης για Διαβητικούς και άτομα σε Προ-Διαβητικό Στάδιο” και “Weight Management Exercise Specialist – Ειδικός Άσκησης για Διαχείριση Βάρους”. Πλήρης κατάλογος και περιλήψεις των Επαγγελματικών Προτύπων του EuropeActive βρίσκονται στην ιστοσελίδα του.

Η πιο πάνω Μελέτη δίνει ως παραδείγματα καλής πρακτικής αναφορικά με τα προσόντα των Εκπαιδευτών Γυμναστικής, τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Μάλτας, ως Ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Κύπρο. Βασικά χαρακτηριστικά των συστημάτων των δύο αυτών χωρών είναι ότι υιοθετούν τα πρότυπα του EuropeActive για τα σχετικά επαγγέλματα των Εκπαιδευτών Γυμναστικής.

Στο τέλος της πιο πάνω Μελέτης, γίνονται εισηγήσεις για διορθωτικές ενέργειες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής, όπως αυτά αναφέρονται στους περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής Κανονισμούς του 1995. Μεταξύ των εισηγήσεων περιλαμβάνεται και η δημιουργία Επαγγελματικών Προτύπων για τις κύριες θέσεις του κλάδου.

Από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2017, προκύπτει ότι ο ΚΟΑ υιοθέτησε και προχώρησε στην έναρξη της υλοποίησης των πιο πάνω εισηγήσεων. Όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής (ΚΟΑ, σελίδες 102 – 104), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ στην 36η Συνεδρία του ημερομηνίας 6/9/2017, υιοθέτησε την πιο πάνω μελέτη και αποφάσισε όπως προχωρήσει στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Η υπό αναφορά υλοποίηση θα γινόταν στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση και Λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) – Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020», το οποίο συγχρηματοδοτείτο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από την ΑνΑΔ ως εθνική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο του πιο πάνω έργου, η ΑνΑΔ θα προχωρούσε στην ανάπτυξη 80 νέων Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ), μεταξύ των οποίων Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων για Εκπαιδευτές Γυμναστικής.

Σημειώνεται ότι, στις 11/1/2019, ο αποχωρών τότε Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ ανέφερε τα ακόλουθα:

“Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των εκπαιδευτών γυμναστικής και προχωράμε στη δημιουργία πρότυπων προσόντων και πιστοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών προσόντων προπονητών για την νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή κάθε αθλήματος”. Δηλαδή, ο ΚΟΑ είχε δεδηλωμένη πολιτική και είχε πάρει αποφάσεις για εκσυγχρονισμό των προσόντων των εκπαιδευτών γυμναστικής η οποία βρισκόταν σε φάση υλοποίησης και ότι στόχος του ήταν και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί σε σχέση με την νομιμότητα ενεργειών οι οποίες ακολούθησαν από ενδιαφερόμενους οργανισμούς.

Στη συνέχεια και μετά από αλλαγή στην ηγεσία του, ο ΚΟΑ άλλαξε γνώμη και τελικά τα επαγγελματικά πρότυπα που σχετίζονταν με τον Εκπαιδευτή Γυμναστικής αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο της ΑνΑΔ και έτσι δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο ΚΟΑ έκανε στροφή 180 μοιρών, σταμάτησε την υλοποίηση των εισηγήσεων της Μελέτης του Οίκου Ernst &Young, για την οποία δαπανήθηκαν δημόσιοι πόροι και την οποία προηγουμένως υιοθέτησε. Για μεγάλο διάστημα τήρησε απόλυτη σιγή για το θέμα, χωρίς να δέχεται να συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη το θέμα και τους λόγους για την αλλαγή της στάσης του.

Χωρίς ακόμη να δέχεται να συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, το καλοκαίρι του 2020 ο ΚΟΑ ετοίμασε προσχέδιο κανονισμών, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη Μελέτη του Οίκου Ernst & Young αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής. Αγνοεί κραυγαλέα τις εισηγήσεις της Μελέτης και τις αρχικές θέσεις και αποφάσεις του ιδίου του ΚΟΑ. Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή θέσεων είναι άγνωστοι, όμως σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθούν και η ηγεσία του ΚΟΑ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Μια σοβαρή μελέτη, η οποία πληρώθηκε από χρήματα του Δημοσίου πετάχτηκε στα άχρηστα χωρίς αιτιολόγηση.

Το πιο πάνω προσχέδιο κανονισμών τέθηκε από τον ΚΟΑ σε δημόσια διαβούλευση και τα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν απόψεις μέσα στο Φθινόπωρο του 2020. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εκ μέρους του ΚΟΑ οποιαδήποτε ενημέρωση είτε για τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης είτε για την πορεία του αναμενόμενου εκσυγχρονισμού των Κανονισμών.

Ο ΚΟΑ, κατά την άποψή μου, είναι πολλαπλά εκτεθειμένος για την κατάσταση που υπάρχει διότι με την στάση, τις ενέργειες και τις παραλείψεις του εμποδίζει μέχρι στιγμής τον εκσυγχρονισμό του  συστήματος των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής.

Ως φυσικό επακόλουθο μετά τις πιο πάνω αποφάσεις του ΚΟΑ το 2017 για υιοθέτηση της Μελέτης του Οίκου Ernst & Young, το KES College, το οποίο είναι Ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης, προχώρησε στη δημιουργία Προγράμματος Σπουδών για Εκπαιδευτές Γυμναστικής, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε προδιαγραφές του EuropeActive. Το Πρόγραμμα φέρει τίτλο “Προσωπικός Προπονητής και Προπονητής Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness, είναι διετούς διάρκειας και αξιολογήθηκε – πιστοποιήθηκε νόμιμα στο επίπεδο EQF 5 από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) τον Ιούνιο 2018 και έκτοτε λειτουργεί κανονικά.

Επισημαίνω ότι, με στόχο την πιστοποίησή του, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών εξετάστηκε από τριμελή Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης (ΕΕΑ) την οποία όρισε ο ΔΙΠΑΕ. Η ΕΕΑ αποτελείτο από εγνωσμένου κύρους καθηγητές του τομέα της Φυσικής Αγωγής από Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών Χωρών (κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου), με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, εμπλοκή στην έρευνα και στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Η ΕΕΑ, στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης προς τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, δεν αναφέρει οτιδήποτε αρνητικό αναφορικά με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα των αποφοίτων του Προγράμματος Σπουδών και τη συνάφεια μεταξύ του τίτλου, του επιπέδου και των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων του, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην αίτηση για την αξιολόγησή του. Κατά συνέπεια, ο ΔΙΠΑΕ εξετάζοντας και όλα τα υπόλοιπα σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών στοιχεία, προχώρησε στην πιστοποίησή του.

Οι φοιτητές του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών δικαιούνται και λαμβάνουν από το Κράτος Κρατική Χορηγία (με οικονομικά κριτήρια) και οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα να εξασκήσουν το επάγγελμα του Προσωπικού Προπονητή και Προπονητή Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όχι όμως την πατρίδα τους την Κύπρο λόγω της Νομοθεσίας, της οποίας ο εκσυγχρονισμός εμποδίστηκε να ολοκληρωθεί.

Κατά συνέπεια, όσα αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος αναφορικά με συνεδρίες και ανακοινώσεις του ΚΟΑ τον Ιούλιο του 2019, ως επίσης και για τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο Συμβουλίου Εγγραφής Γυμναστών δεν δίνουν απαντήσεις σχετικά με τον λόγο που ο ΚΟΑ άλλαξε στάση έναντι της Μελέτης του Οίκου Ernst & Young. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια Μελέτη  που ο ίδιος ο ΚΟΑ ζήτησε να γίνει και πληρώθηκε με χρήματα του δημοσίου για τη δημιουργία Επαγγελματικών Προτύπων για τους Εκπαιδευτές Γυμναστικής, με τα οποία θα ήταν ξεκάθαρο ποιος και με ποια προσόντα είναι σε θέση να ασκεί το επάγγελμα αυτό. Το ότι με βάση τη νομοθεσία τα επαγγέλματα αυτά είναι με συγκεκριμένο τρόπο ρυθμιζόμενα, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατη η τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο το σύστημα να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της Κοινωνίας.

Κατά τον κ. Αλεξόπουλο, η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αναφορικά με τα προσόντα των Εκπαιδευτών Γυμναστικής, η οποία διαπιστώθηκε από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ και τεκμηριώθηκε από τη Μελέτη του οίκου Ernst & Young αποτελεί “αφήγημα και δεν είναι τίποτα περισσότερο από απόπειρες, από το 2016, νομιμοποίησης ιδιωτικών εταιρειών πιστοποιήσεων και κολεγίου, τα οποία με διάφορα τεχνάσματα δέχονταν σπουδαστές, οι οποίοι εν τέλει δεν ήταν και δεν είναι κατά νόμο εγκεκριμένοι για να εξασκούν το επάγγελμα”.

Ο κ. Αλεξόπουλος θα πρέπει πρώτα να διαβάσει προσεκτικά τη Μελέτη και με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς, τεκμηριωμένα να απορρίψει εάν μπορεί, τα πορίσματα της Μελέτης για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι πρέπει να ενεργούν όσοι διδάσκουν σε Πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα, προκαλεί κατάπληξη το ότι ο κ. Αλεξόπουλος, αν και πανεπιστημιακός, βάζει στην ίδια μοίρα ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν προγράμματα μη τυπικής μάθησης, που δεν πιστοποιούνται ούτε επιθεωρούνται από οποιαδήποτε αρχή για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας, με ένα Κολλέγιο, το οποίο λειτουργεί από το 1971 ως Ιδιωτικό Ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης και είναι εγγεγραμμένο νόμιμα στο Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας από το οποίο επιθεωρείται και ελέγχεται και προσφέρει ένα Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο είναι αξιολογημένο – πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Σπουδών “Προσωπικός Προπονητής και Προπονητής Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness” του KES College δεν είναι “τέχνασμα” κάποιου ανομιμοποίητου οργανισμού όπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος, αλλά ένα ποιοτικό Πρόγραμμα Σπουδών από ένα νόμιμο εκπαιδευτικό ίδρυμα, πιστοποιημένο από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, το οποίο προετοιμάζει άρτια τους φοιτητές του για την εργασία που θα επιτελούν στα γυμναστήρια.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει ότι “[το KES College] αγνόησε τη νομοθεσία, τους κανονισμούς που διέπουν τις ιδιωτικές σχολές Γυμναστικής και τις ανακοινώσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, και δημιούργησε και παρείχε διπλώματα τα οποία δεν οδηγούν σε άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του Γυμναστή”.

Το KES College άρχισε να προετοιμάζει το Πρόγραμμα Σπουδών μετά από τις αποφάσεις του ΚΟΑ για εκσυγχρονισμό των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής τις οποίες ο ΚΟΑ γνωστοποίησε και άρχισε να υλοποιεί. Συνεπώς, ήταν δικαίωμα του οποιουδήποτε νόμιμου Εκπαιδευτικού Οργανισμού να προχωρήσει  στην ετοιμασία ενός προγράμματος στη βάση των αποφάσεων του ΚΟΑ. Η τακτική “παίζω και ξεπαίζω” που εφάρμοσε ο ΚΟΑ όσον αφορά την ακύρωση της πρώτης απόφασής του το 2017 για εκσυγχρονισμό των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής, η οποία σημειώνω ότι βρισκόταν ήδη σε στάδιο υλοποίησης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και δεν μπορεί παρά να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Εάν οι αρχικές αποφάσεις του ΚΟΑ αφήνονταν να εξελιχθούν φυσιολογικά και δεν υπεισέρχονταν συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως διαφαίνεται, οι απόφοιτοι του πιστοποιημένου Προγράμματος Σπουδών “Προσωπικός Προπονητής και Προπονητής Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness” του KES College θα είχαν το δικαίωμα σήμερα  να εργάζονται σε γυμναστήρια ανενόχλητοι.

Ο κ. Αλεξόπουλος στη συνέχεια εκτιμά “… πόσο επικίνδυνο είναι να εκφέρουν απόψεις και θέσεις για τέτοιου είδους σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως είναι αυτό της Δημόσιας Υγείας, Ασφάλειας και Εκπαίδευσης, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την Αθλητική Επιστήμη και το επάγγελμα του γυμναστή γενικότερα”. Δηλαδή, με την προσέγγιση του κ. Αλεξόπουλου, όταν κάποιος “μη σχετικός” κατά τον ίδιο, παρουσιάζει, για παράδειγμα τις προδιαγραφές του EuropeActive είναι επιζήμιο για τη Δημόσια Υγεία, Ασφάλεια και Εκπαίδευση. Επιζήμια δεν είναι η κατάθεση λογικών και τεκμηριωμένων απόψεων, αλλά αντιθέτως η μη ύπαρξη δημιουργικού αντίλογου σε απόψεις που ακούγονται . Επίσης, κατά τον κ. Αλεξόπουλο, δεν έχει δικαίωμα ούτε η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης να μιλά για εκσυγχρονισμό των προσόντων των Εκπαιδευτών Γυμναστικής. Ας μην ξεχνούμε ότι για εκσυγχρονισμό μίλησε πρώτος ο ΚΟΑ και μετά η Μελέτη του οίκου Ernst & Young. Στην  Ευρώπη δε γενικότερα, η κατάσταση όσον άφορά την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος στα γυμναστήρια πόρρω απέχει από το ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο. Θα διερωτάται ένα σώφρων άνθρωπος: Πώς ο οποιοσδήποτε, και πόσον μάλλον η Διευθύντρια της Ανώτερης Εκπαίδευσης να μην έχει δικαίωμα να εγείρει το θέμα αυτό; Η απάντηση δική σας.

Ευελπιστώ ότι η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί σύντομα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και θα δρομολογηθούν οι ορθές και πρέπουσες για τις περιστάσεις ενέργειες.

  • Πρώην Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ΥΠΑΝ
  • Πρώην Ακαδημαϊκός Διευθυντής KES College
  • Σύμβουλος για Ακαδημαϊκά θέματα KES College