Εγχειρίδιο που δίνεται στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος Βιολογίας, μαθαίνει στα παιδιά πως η πιο αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης, με 100% επιτυχία, είναι η «Εγκράτεια», η «Αγνότητα» και η «Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου». Το ίδιο και για αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μόνο εντός γάμου και με αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση. Από το Aids δε, κινδυνεύουν πιο πολύ οι ομοφυλόφιλοι. 

Θεατρικό έργο λογοκρίνεται για να μην ακούσουν οι μαθητές που θα παρακολουθούσαν το έργο την φράση «μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι κι ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;». Με αφορμή αυτό μαθαίνουμε πως στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει εν ενεργεία Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων. Το ίδιο υπουργείο σκίζει βιβλία για να μην διαβάσουν οι μαθητές πως ο Αττατούρκ θεωρείται ήρωας από τους Τούρκους. 

Εκπαιδευτικός/ ζωγράφος διώκεται γιατί στους πίνακες του προσβάλλει τα θεία, τον Γρίβα και θεσμούς. Έργα τέχνης αποκαθηλώνονται γιατί κάποιοι θεώρησαν πως προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ. 

Άλλος εκπαιδευτικός αποβάλλει μαθητές γιατί το κούρεμα τους δεν συνάδει με αυτό των ηρώων της ΕΟΚΑ.  

Στρατιωτικός κάθεται μπροστά στην οθόνη του και μοιράζεται με τους πάντες τις παραληρηματικές ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισάνθρωπες απόψεις του με όσο πιο χυδαίο τρόπο μπορεί να το κάνει (αν και σίγουρα μπορεί και χειρότερα). Ο κύριος αυτός «υπηρετεί» στο στρατό και του εμπιστευόμαστε τους γιους μας για 14 μήνες, ενώ παράλληλα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αυτόν σε περίπτωση που χρειαστεί η Κύπρος να αμυνθεί. Και προφανώς, πριν μοιραστεί από το Tik Tok το παραλήρημα του, πολλές φορές θα το έχει κάνει διά ζώσης στα στρατόπεδα με θύματα στρατιώτες που τον έχουν υποστεί, αλλά και κάποιους που θα θελήσουν να τον αντιγράψουν. Κανείς δεν είδε όμως. Του παραληρήματος του στρατιωτικού προηγήθηκε ανάλογο παραλήρημα μητροπολίτη αλλά και βουλευτών. 

Η Αστυνομία δε, που ωστόσο διατείνεται πως είναι ιδιωτική υπόθεση και πως η ηγεσία απλά ήταν ενήμερη, ζητεί την απόσυρση βιβλίου και προσφεύγει στο Δικαστήριο. Κάτι που ήδη έχει γίνει από ιδιώτη και το αίτημα απορρίφθηκε. 

Και κάθε φορά, για κάθε τέτοια περίπτωση, λένε (και λέμε) πως «δεν είναι παρά μία μεμονωμένη περίπτωση». Και η μια μεμονωμένη περίπτωση ενώνεται με την άλλη και γίνεται πλέον η πραγματικότητα στην οποία ζούμε μη ξέροντας αν στα αλήθεια βρισκόμαστε στο 2023 ή κάτι ανεξήγητο έχει συμβεί και έχουμε επιστρέψει δυο – τρεις αιώνες πίσω.