Αρκούνται στις αλληλοκατηγορίες και καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα χαμηλού επιπέδου (άλλων εποχών), χωρίς να συζητούν επί της ουσίας. Όλοι έχουν τις λύσεις και για όλα που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη, σε αντίθεση με τους ανθυποψηφίους τους. Ο κάθε ένας ξεχωριστά είναι ο ιδανικός και μοναδικός που έχει τη μαγική συνταγή να οδηγήσει τον τόπο μπροστά και να εξαλείψει κάθε μίασμα… Εν ολίγοις όποιος και να εκλεγεί σύμφωνα πάντα με το προεκλογικό τους πρόγραμμα και λόγο καθώς και την ατέρμονη αισιοδοξία που διακατέχονται ο κυπριακός λαός θα ευημερήσει! Αυτό είναι το βέβαιο μήνυμα που προκύπτει και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το αύριο. Αυτή όμως, είναι η μία όψη. Υπάρχει και η άλλη. Αν δηλαδή επαληθευτούν οι προβληματισμοί, οι φοβίες και οι αμφιβολίες που τρέφει ο κάθε υποψήφιος για κάθε έναν από τους ανθυποψηφίους του, τότε, μαύρες μέρες αναμένουν τον κυπριακό λαό.

Χαιρετίσματα στην εξουσία…
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε για το μεσοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Εκεί δηλαδή που οι υποψήφιοι –αν δεν εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, κάτι το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο– θα είναι μόνο δύο και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποστηρίξουν μια εκ των δύο υποψηφιοτήτων, εκτός βέβαια αυτών που θα πάνε… κατά βούληση. Δεν χρειάζεται καμία μαντική ικανότητα για την πρόβλεψη. Όχι βέβαια των όποιων συμμαχιών, προφανώς αυτή θα προκύψει από το καλύτερο αλισβερίσι, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που αποκόμισε ο χαμένος υποψήφιος τον πρώτο γύρο ή τις δοσοληψίες που θα διαπραγματευτεί η κάθε κομματική παράταξη ξεχωριστά. Η πρόβλεψη όμως είναι απλή και εύκολη όσον αφορά για το πισωγύρισμα των όσων λέγονται σε αυτή τη φάση και, τα μπαλώματα που θα ακολουθήσουν ώστε να αιτιολογούν τη συνεργασία που στόχο θα έχει την τελική νίκη και τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία!…

Πρόεδρος μειοψηφίας
Το μόνο βέβαιο, διαφορετικά θα πρόκειται περί εκπλήξεως, θα έχουμε πρόεδρο μειοψηφίας! Όπως και το 2013 έτσι και σε αυτή την αναμέτρηση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκλεγμένος, όποιος και αν προκύψει από την ψήφο του λαού, θα εκλεγεί ουσιαστικά και σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα από τη μειοψηφία των ψηφοφόρων και όχι από το 50% συν μία, όπως προβλέπει το δημοκρατικό πολίτευμα. 

Πολιτική διαφήμιση και περί ηθικής
«Tο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν λύνεται με «τα λεφτά της μαμάς» και το προεκλογικό σκηνικό πήρε φωτιά! Η πιο πάνω δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη πυροδότησε κύμα αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους υποψηφίους, ανεβάζοντας τους τόνους της διαφημιστικής καμπάνιας των προεδρικών εκλογών μέσω της άλλοτε ποτέ γνωστής συνταγής του φανατισμού. Κάνουν ό,τι μπορούν οι άνθρωποι για να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά του κάθε ψηφοφόρου και να τον ελκύσουν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι είναι κι αυτό… Όσον αφορά στα περί ηθικής και σεβασμού είναι μέσα στο παιγνίδι. Άλλωστε, η αποδοχή κάποιων αξιών δεν ήταν πάντα αρκετή για να θεωρηθεί ότι πολιτική και ηθική συμβαδίζουν με αποτέλεσμα, η συνύπαρξη πολιτικής και ηθικής έχει θεωρηθεί αλλά και εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως ουτοπία.

Κάτι πάει λάθος
Ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Μια τάτσα τόπος που λέει και μία καλή συνάδελφος, με δεκάδες κόμματα, κινήματα, πλατφόρμες, συνδέσμους και άλλως πως ονομάζονται τα διάφορα κοινωνικά σύνολα, με θέση και άποψη επί παντός επιστητού, δεν μπορούν να προσελκύσουν, όχι μόνο τη μάζα των νέων, αλλά ούτε και τη μεγάλη μάζα των λοιπών ψηφοφόρων. Φροντίζουν με κάθε τρόπο να αφήνουν αδιάφορο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας! Τι πάει στραβά; Τα συμπεράσματα δικά σας… 

Ο μανδύας της υποστελέχωσης
Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπου η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσα από τις εκθέσεις της καταγράφει κακοδιαχείριση, ματσαράγκες και γενικά τα κακώς έχοντα, η βασική απάντηση είναι στερεότυπη και ίδια σε όλες. Υποστελέχωση! Με τον μανδύα λοιπόν της υποστελέχωσης σκεπάζονται τα πάντα και ούτε λόγος για ανευθυνότητα, νοοτροπία και συμφέροντα.