Η Τουρκία και ο Ερντογάν, μετά το οριακό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και τον απόλυτο διχασμό του τουρκικού λαού, είναι αναμενόμενο να προσπαθεί να μεταφέρει την εσωτερική κρίση στο εξωτερικό προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους ευτελείς του στόχους. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο απόλυτος νικητής του Δημοψηφίσματος και οι μετα-Δημοψηφισματικοί τριγμοί φτάνουν μέχρι και το κόμμα του. Η διαχείριση της επόμενης μέρας για την Τουρκία δεν εξαρτάται από τον «απόλυτο» άρχοντα τον «εις και μόνον» Ερντογάν αλλά και από άλλους σταθμισμένους και αστάθμητους, προβλέψιμους και μη, παράγοντες.
Συμπερασματικά για το νέο σκηνικό όπως διαμορφώνεται στην Τουρκία και τις ευρύτερες προεκτάσεις, επισημαίνω τα ακόλουθα
ΠΡΩΤΟΝ. Η Ε.Ε., πρώτη τοποθετήθηκε και εκφράστηκε ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε., με τα νέα δεδομένα. Η Ε.Ε. απάντησε ταυτόχρονα σε όλους τους Ευρωσκεπτικιστές και σε όλους τους Ευρωκατηγόρους της, ότι η Ε.Ε. δεν είναι απλά μία Ένωση Χωρών που προσπαθεί να αναζητεί συμβιβασμούς, αλλά παραμένει μία ισχυρή Ε.Ε. που υψώνει το ανάστημά της απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις προκλήσεις της Τουρκίας, υπερασπιζόμενη τις ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες. Άλλωστε, θεωρώ ότι η Ε.Ε. συνεχίζει και για την Κύπρο, να παραμένει η ασπίδα μας, για το Εθνικό μας θέμα και το απέδειξε τόσο με την παρουσία της στη Γενεύη όσο και με την αμετακίνητη θέση της σε θέματα αρχών, όπως οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, εγγυήσεις, στρατεύματα, ευρωπαϊκό κεκτημένο.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με τεράστια οφέλη για την Τουρκία, που μαζί με τα προενταξιακά ευρωπαϊκά κονδύλια, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της τουρκικής οικονομίας. Παγοποίηση ή διακοπή των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. θα αποβεί σε τεράστιο πλήγμα για την τουρκική οικονομία. Σε συνδυασμό με τον τουρισμό που θα πληγεί ανεπανόρθωτα, πιθανώς να μιλάμε για καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας με τεράστιες συνέπειες σε κοινωνικοοικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
ΤΡΙΤΟΝ. Η Τουρκία όταν θέλει να εξάξει την εσωτερική κρίση της θεωρεί ότι επιλέγει ως «εύκολο» στόχο την Κύπρο και το Αιγαίο. Αποτελούν τεράστια τουρκική πρόκληση οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με ποικίλες προεκτάσεις. Καταρχήν παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, αφού η Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί και ευρωπαϊκή υπόθεση και πέραν τούτων δεν πρέπει να μας διαφεύγει το αξιοσημείωτο γεγονός ότι στο χώρο δραστηριοποιούνται και ευρωπαϊκές εταιρείες.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια παρενέβηκα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κάλεσα να λάβει μέτρα διασφάλισης τόσο των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της ΕΕ, όσο και των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επίσης ζήτησα επιτακτικά από την ΕΕ να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα και επιτέλους να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διατηρεί μία σταθερή θετική υποστηρικτική θέση στα δίκαια της πατρίδας μας, αλλά και μία αταλάντευτη διαχρονικά αυστηρή θέση απέναντι στην Τουρκία, επιβεβαιώνεται για το δίκαιο και την ορθότητα της πολιτικής του.
Σήμερα και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε., όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων, μετακινήθηκαν από τις φιλικές τους σχέσεις με την Τουρκία, προς τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακόμη και η σοσιαλιστής εισηγήτρια της Έκθεσης για τη Τουρκία Ολλανδή Κάτι Πίρι, ανέκρουσε πρύμναν και εκφράζεται επικριτικά απέναντι στην Τουρκία. Δημιουργείται, έτσι, καθολική κατακραυγή ενάντια στην Τουρκία και τον Ερντογάν.
ΠΕΜΠΤΟΝ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έγκαιρα κατοχύρωσε και οριοθέτησε την ΑΟΖ της υπογράφοντας συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες. Οι ορθές στρατηγικές μας κινήσεις δημιούργησαν νέα δεδομένα στην περιοχή και ενίσχυσαν τη θέση της Κύπρου.
Οι τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να υλοποιήσει τάχιστα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, να ολοκληρώσει τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης και να παραχωρήσει τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ σε μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, αποτελεί τεράστια εθνική επιτυχία, ενισχύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θωρακίζει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή ΑΟΖ από τις επιβουλές της Τουρκίας.
Με αυτές τις επισημάνσεις, αναμένουμε πως θα τρέξουν οι εξελίξεις στην Τουρκία και πως θα επηρεάσουν τα πολλά ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας του κυρίου Ερντογάν, καθώς και την πατρίδα μας.
* Αναπλ. πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – ευρωβουλευτής.