Ο καθηγητής, με τα νεύρα διαλυμένα μετά από πέντε ώρες σε τάξεις με απείθαρχους μαθητές, βγάζει από την πρίζα τηλέφωνο που φορτίζεται έτοιμος να το κατάσχει, αφού η χρήση κινητών απαγορεύεται εν ώρα μαθήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επρόκειτο φυσικά για χρήση, αλλά οι σχολικές αίθουσες φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Η μαθήτρια στην οποία ανήκει το κινητό αντιδρά και αρχίζει έντονος διαπληκτισμός με τον καθηγητή. Αυτός χάνει την ψυχραιμία του και προσπαθεί να επαναλάβει σκηνές από την εποχή που η Φίνος Φιλμ καλλιεργούσε ήθη και έθιμα. Την εποχή εκείνη όμως, πρωταγωνιστές ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ κι ό,τι κι αν έκαναν ήταν θεμιτό.
Το 2019, λίγοι πια πιστεύουν πως «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο». Η αυθόρμητη σκηνή, χωρίς σκηνοθέτη καταγράφεται όχι για να διαπρέψει στη μεγάλη οθόνη, αλλά για να γίνει viral. Και γίνεται. Όπως είπαμε όμως, η χρήση κινητού στις τάξεις απαγορεύεται. Οπόταν η μαθήτρια που κατέγραψε τη σκηνή τιμωρήθηκε με αποβολή. Ο πατέρας της θεώρησε την τιμωρία άδικη και έσπευσε στο σχολείο όπου διαδραματίστηκε νέο επεισόδιο, με τη διευθύντρια του σχολείου αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα στην αίθουσα των καθηγητών σημειώθηκε εμπρησμός.
Αυτή είναι μια μέρα, ενδεχομένως όχι συνηθισμένη, σε σχολική μονάδα. Όχι όμως και τόσο ασυνήθιστη. Ειδικά στο εν λόγω σχολείο, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις που καταγγέλλουν συχνά φαινόμενα απειθαρχίας, κλοπών, εμπρησμών, διενέξεων. Και οι οποίες επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για λήψη μέτρων ασφαλείας στα σχολεία, με φρουρούς και περιφράξεις. Τα οποία όμως μέτρα περισσότερο στοχεύουν στην αποτροπή της εισόδου εξωγενών παραγόντων μέσα στα σχολεία.
Τα πλείστα προβλήματα όμως μοιάζουν να είναι ενδογενή. Ο φρουρός δεν θα καλλιεργήσει στον μαθητή τον σεβασμό στο σχολείο, την πειθαρχία, το ενδιαφέρον για τα μαθήματα. Ούτε και θα μάθει στον καθηγητή ότι, όσο διαλυμένα και να είναι τα νεύρα του, δεν σηκώνει χέρι για να κτυπήσει είτε μαθητή, είτε άλλον που θα βρεθεί απέναντί του. Όσο αγενής κι αν είναι αυτός. Ο φρουρός άντε να αποτρέψει τον εξαγριωμένο γονιό να μπουκάρει στο σχολείο.
Πάνε κάπου 25 χρόνια που αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας (Χριστόδουλος Κλεόπας, τότε διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης) σε παρουσία του στη Βουλή είπε ανάμεσα σ’ άλλα «Η παιδεία εάλω». Η φράση αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κραυγή, χαρακτηρίζει το τι συμβαίνει. Και τα προβλήματα της Παιδείας δεν θα λυθούν με φρουρούς.
chrystalla@phileleftheros.com