Το US National Center for Health Statistics καταγράφει περίπου 15000 θανάτους που σχετίζονται με παθήσεις της αορτής (θωρακικής και κοιλιακής) κάθε χρόνο.
Η αορτή είναι η κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Όταν η αορτή είναι διατεταμένη/ διευρυσμένη, λέμε ότι έχει ανεύρυσμα.
Παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ανευρύσματος αορτής είναι ο συνδυασμός αθηροσκλήρωσης και εκφύλισης του μέσου χιτώνα, η υπέρταση, οι φλεγμονές, ο τραυματισμός, οι παθήσεις του συνδετικού ιστού (π.χ. Σύνδρομο Marfan) κλπ.
Πολλές φορές τα ανευρύσματα τα βρίσκουμε τυχαία, από εξετάσεις που γίνονται για άλλο λόγο. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και αυξάνονται σε μέγεθος σιωπηλά με την πάροδο του χρόνου, με επακόλουθο πολλές φορές η διάγνωση να τίθεται καθυστερημένα. Όταν το μέγεθος αυξηθεί, τότε ενδέχεται να προκαλείται πίεση σε γειτονικά όργανα με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων (π.χ. θωρακικό άλγος, βράγχος φωνής, δυσκαταποσία, αίσθημα παλμών κλπ) ή να προκληθούν επιπλοκές όπως διαχωρισμός ή ρήξη.
Εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό και δεν παρουσιάζει ταχεία αύξηση του μεγέθους του, τότε εφαρμόζουμε την τακτική “wait and watch” με επανελέγχους του ανευρύσματος με αξονική τομογραφία με iv σκιαγραφικό. Οι ασθενείς που έχουν ανεύρυσμα αορτής, πρέπει να εξασφαλίζουν καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να συζητήσουν με το γιατρό τους το θέμα δραστηριοτήτων που προκαλούν έντονο στρες, όπως για παράδειγμα η άρση βάρους. Όταν η πίεση είναι ψηλή, προκαλείται μεγάλο στρες στο τοίχωμα του ανευρύσματος και αυξάνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές, όπως ρήξη.
Πότε θα χειρουργήσουμε ένα ανεύρυσμα; Θα το χειρουργήσουμε όταν παρουσιάζει αύξηση του μεγέθους 0,5-1cm σε ένα χρόνο, ή όταν έχει μέγεθος πάνω από 5,5cm (το μέγεθος αυτό είναι διαφορετικό για άτομα με διγλώχινα αορτική βαλβίδα ή για άτομα με σύνδρομα όπως Marfan ή για άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο καρδιάς για άλλο λόγο κ.ο.κ). Το εάν το ανεύρυσμα πληρεί τα κριτήρια σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (quidelines) για χειρουργείο, θα το κρίνει ο καρδιοθωρακοχειρουργός και ανάλογα και με το τμήμα της θωρακικής αορτής που πάσχει, θα αποφασισθεί εάν πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση (και το είδος της επέμβασης) ή ενδαγγειακή αντιμετώπιση με στεντ.