Το λινελαϊκό  οξύ( LA)  είναι πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, και είναι το ένα από τα δύο  απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει το ανθρώπινο σώμα από άλλα συστατικά τροφίμων. Τα πολυακόρεστα λίπη παρουσιάζουν ενδιαφέρων σε θέματα διατροφής και υγείας. Είναι βασικό στοιχείο στην δομή της Διατροφής και της Ψυχο- εγκεφαλικής μορφής μέσω  των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος.Παραδείγματα πολυακόρεστων αποτελούν το λινέλαιο,  το έλαιο παπαρουνόσπορου, το λάδι καρύδας κ.α. Τα ωμέγα -6 λιπαρά οξέα  βρίσκονται   στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, στα chia seeds και γενικά σε διάφορούς σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Ευρωπαίοι επιστήμονες βρήκαν ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά  που προαναφέρθηκαν και πιο πάνω ,θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου ακόμη και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, μελέτησαν αρχικά 2.480 άνδρες ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών. Από τους άντρες, οι 1.019 είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (CVD), καρκίνου ή διαβήτη και οι 1.461 δεν παρουσίαζαν ιστορικό νόσου. Οι επιστήμονες μέτρησαν το επίπεδο αίματος του λινολεϊκού οξέος των συμμετεχόντων, του πιο συνηθισμένου πολυακόρεστου ωμέγα-6 λιπαρού οξέος, πριν τους χωρίσουν σε πέντε ομάδες με βάση το επίπεδο αυτό. Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 22 χρόνια κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν στην ομάδα με το υψηλότερο επίπεδο λινελαϊκό οξύ είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με την ομάδα με το χαμηλότερο επίπεδο.Υπάρχει σήμερα μεγάλη συζήτηση στους επιστημονικούς κύκλους σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Αν και έχουν ευρέως επαινεθεί για την επίδρασή τους στα επίπεδα χοληστερόλης, έχουν επίσης κατηγορηθεί επειδή πιστεύεται ότι μπορούν να προκαλέσουν χαμηλού επιπέδου φλεγμονές, όπως αυτές που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η θεωρία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει το διατροφικό λινολεϊκό σε αραχιδονικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιείται για να παράγει ορισμένες προ-φλεγμονώδεις ενώσεις. Σε αντίθεση με το λινολεϊκό οξύ, τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος στο αίμα δεν εξαρτώνται από τη διατροφή.

Ωστόσο, η ιδέα ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό, αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας προάγοντας τη φλεγμονή, όποτε φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι , θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των ωμεγα-3 και ωμέγα 6.Τα Ω6 και τα Ω3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά συστατικά για τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκέφαλο , τα οποία ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση , πρέπει να κατανοήσουμε την σχέση της Διατροφικής συμπεριφοράς και της Ψυχικής υγείας .Καταναλώνοντας Ω3 και Ω6 βελτιώνουμε και ισορροπούμε την ορμόνες τις Ντοπαμίνης και της Σεροτονίνης,  που έχουν  να κάνουν  με την συγκέντρωσης και τον ενθουσιασμός και αίσθημα χαράς (αντικαταθλιπτικό που παράγει ο εγκέφαλος μας , μέσω των νευροδιαβιβαστών). Τα Ω6 τροφοδοτούν τα κύτταρα του εγκέφαλου για να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη βελτιωμένη λειτουργία στα θέματα προσοχής , αντίληψης , κατανόησης   πληροφορίων , συγκέντρωσης, μνήμης , γλώσσας και εκτελεστικών λειτουργιών  αυτό σημαίνει καλύτερη ψυχολογική- εγκεφαλική  λειτουργία του οργανισμού, υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος , το οποίο συνεπάγεται με την μείωση της κούρασης και της κόπωσης . Διατροφικά να αναφέρουμε ότι είναι σημαντικός παράγοντας να ελέγχεται αναλογία Ω3 και Ω6 σε ένα άτομο , για υπάρχει καλύτερη και  Διατροφική και Ψυχο-εγκεφαλική επάρκεια.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΒΟΥ

 Πτυχιούχος Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπείας

 ΒΑ Psychology 

 

ΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΗ ΜΕΙΤΑΝΗ   

Διαιτολόγος-Διατροφολογος  

BSc Dietitian/ Nutritionist                     ​