ΜΙΑ ακόμη τραγωδία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Η τρίτη μέσα σε έναν χρόνο. Ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός, έχασε τη μάχη με τη ζωή. Τον Μάιο του 2021, χάθηκε ο 33χρονος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου, επειδή ένα σχοινί που χρησιμοποίησε σε μία κατάβαση ήταν φθαρμένο. Τον Μάιο του 2022, χάθηκε η 27χρονη ΣΥΟΠ Νάταλυ Νεοφύτου επειδή ανατράπηκε το τζιπ στο οποίο επέβαινε. Καθόταν στο πίσω ακάλυπτο μέρος ενώ δεν επιτρέπεται. Τρείς νέοι άνθρωποι, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, έχασαν τη ζωή τους κι αυτό προκαλεί θλίψη και πόνο. Χάθηκαν νέοι άνθρωποι και θα πρέπει να απαντηθούν μία σειρά από αμείλικτα ερωτήματα. Πολλά τα γιατί και για τις τρεις περιπτώσεις.

ΓΙΑ την περίπτωση του 27χρονου καταδρομέα, που αφορά το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα, έχουν αναφερθεί κάποια στοιχεία, τα οποία θα εξετάσει η έρευνα, που έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως, για παράδειγμα, το ύψος από το οποίο έπεσε από το ελικόπτερο ο Παναγιώτης. Κατά πόσο ήταν εκπαιδευμένος για τέτοιες πτώσεις. Κι αυτό εγείρεται καθώς, όπως έχει λεχθεί σε τέτοιες ασκήσεις συμμετέχουν ΟΥΚ και όχι ΛΟΚ. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται μόνο από βατραχανθρώπους και ότι εκπαιδευμένοι σε αυτήν είναι μόνο οι ΟΥΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φ», ερωτηματικό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του δυστυχήματος, από πλευράς υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση. Μετά, όμως, από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (και στον «Φ») ότι γινόταν κινηματογράφηση της άσκησης, έγινε παραδοχή ότι αυτή δεν ήταν συνήθης άσκηση αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο διαφημιστικής προβολής της Εθνικής Φρουράς. Κι αυτό είναι στοιχείο του παζλ, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Γινόταν, δηλαδή, για τη δημόσια προβολή της Δύναμης. Για τις δημόσιες σχέσεις. 

ΕΙΝΑΙ το τρίτο θανατηφόρο δυστύχημα σε έναν χρόνο. Τρίτη απώλεια ζωής σε μία άσκηση. Τρίτος θάνατος εν καιρώ ειρήνης. Το βάρος των ευθυνών είναι ασήκωτο. Εθνική Φρουρά, ΓΕΕΦ, Αστυνομία, οφείλουν να σηκώσουν το βάρος της διερεύνησης και της απόδοσης ευθυνών. Γιατί σε αυτή τη χώρα, από τη στιγμή κατά την οποία θεωρούμε πως λειτουργούν οι διαδικασίες και οι θεσμοί, πρέπει οι έρευνες να φθάνουν μέχρι το τέλος και όποιος ευθύνεται να τιμωρείται. Άλλη οδός δεν υπάρχει. 

ΔΕΝ μπορεί κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός, να επιχειρείται να προωθηθούν στην κοινή γνώμη γενικές θεωρήσεις. Ότι, δηλαδή, επρόκειτο για «ατυχή στιγμή και ασυνήθιστο λάθος». Ποιο ήταν το λάθος; Πριν από όλα θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας, που είχαν ληφθεί. Κατά πόσο, δηλαδή, έγιναν όλα σωστά και με βάση το πρωτόκολλο ασφαλείας. Από την αρχή είχαμε θέσει το ερώτημα κατά πόσο ήταν εκπαιδευμένοι για τέτοια άσκηση όλοι οι συμμετέχοντες. Θα πρέπει να απαντηθεί. Θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα, το οποίο αφορά την πληροφορία που είχαμε από την πρώτη στιγμή, ως προς το ύψος από το οποίο έπεσε στη θάλασσα ο άτυχος νέος. Το προβλεπόμενο ύψος είναι 8 μέτρα αλλά ο ΣΥΟΠ φέρεται να έπεσε από ύψος 20 μέτρων. Έτσι είναι;