Στις 25 Μαρτίου, τη μέρα που «έπεφταν κορμιά» στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εντός της οποίας συζητούνταν τα καυτά ενεργειακά θέματα, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθεί το επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων τους επόμενους μήνες ή και χρόνια, οι Κύπριοι πολίτες προφανώς πίστευαν πως εντός της αιθούσης έδινε τη δική του μάχη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μέχρι ενός σημείου πρέπει να το έκανε, δεν ξέρουμε ακριβώς έως ποια ώρα. Και δεν ξέρουμε και τι υποστήριξε μέσα στην αίθουσα ο κ. Αναστασιάδης ή αν πήρε τον λόγο για τα θέματα της διαμόρφωσης τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στήριξε άραγε τα αιτήματα των άλλων χωρών του Νότου, αλλά και του Βελγίου, της Πολωνίας ή ίσως και της Ρουμανίας-Βουλγαρίας, για προσωρινή έστω αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της λεγόμενης ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και τη θέσπιση ανώτατης τιμής στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου (παρόλο που εμείς δεν έχουμε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά θα εφαρμόσουμε το ίδιο μοντέλο αγοράς από τον Οκτώβριο, παρ’ όλο που είμαστε ενεργειακά απομονωμένοι); Ή μήπως στήριξε τις θέσεις των Βορείων, που δεν θέλουν καμία αλλαγή, παρότι είναι εξόφθαλμο πως αυτό το μοντέλο και αυτό το σύστημα εμπορίας καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής επιτρέπει απίστευτη κερδοσκοπία εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, εκατομμύρια από τους οποίους δοκιμάζονται από την ενεργειακή φτώχεια και ακόμα περισσότεροι θα δοκιμαστούν προσεχώς; Ή μήπως δεν πήρε θέση;

Γνωρίζουμε και είναι βέβαιο ότι στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της Συνόδου Κορυφής η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συστρατεύτηκε με τις χώρες του Νότου για ένα έκτακτο τρόπο διαχείρισης των αγορών, ώστε οι τιμές του ηλεκτρισμού να μη διαμορφώνονται στο ύψος της εκτοξευθείας (και πολλαπλασιασθείσας μερικές φορές σε σχέση με το 2020) τιμής του φυσικού αερίου, παρ’ ότι άλλες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ΑΠΕ) στο ίδιο ενεργειακό μείγμα παράγονται με πολύ χαμηλότερο κόστος. Αλλά πωλούνται στο κόστος του ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο! Ο κ. Αναστασιάδης δεν συμμετείχε στον μηχανισμό που οργάνωσαν -για να προετοιμαστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής- οι κύριοι Ντράγκι, Σάντσεθ, Μητσοτάκης και Κόστα, ούτε και σε άλλες προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω επιπρόθετα να επισημάνω με αυτό το κείμενο αφορά μια είδηση που δημοσίευσε το ΚΥΠΕ την 25η Μαρτίου, στις 8.52 μ.μ., λίγα λεπτά μετά που ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου, ο έγκυρος Γιώργος Κακούρης, έγραφε μεταξύ άλλων πως «εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε από τις Βρυξέλλες ώστε να προλάβει την πτήση του για την Κύπρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον εκπροσωπεί μέχρι το τέλος της συζήτησης». Το οποίο τέλος κανένας δεν ήξερε πότε θα ήταν, λόγω των σκληρών αντιπαραθέσεων που λάμβαναν χώρα.

Τα παράτησε και έφυγε, για να μην χάσει την πτήση και να ταλαιπωρείται Σαββατιάτικα ή και Κυριακάτικα να επιστρέψει στην Κύπρο. Τις προάλλες η έναρξη της ρωσικής εισβολής τον πέτυχε στα ΗΑΕ και μας είπε πως θα αναζητήσει τρόπους (παλιά το λέγαμε «ευκαιρία») να μεταβεί στις Βρυξέλλες εκτάκτως για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξέταζε θέμα κυρώσεων. Πήγε τελικά ο άνθρωπος, αργά το βράδυ, άγνωστο με ποιες πτήσεις και με πόση ταλαιπωρία.

Δεν έχει νόημα να επικρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη επειδή εγκατέλειψε μια άκρως σημαντική σύνοδο κορυφής για να μην χάσει την πτήση του. Εκτός και αν όποτε δεν συζητείται το Κυπριακό δεν θεωρούμε σημαντικές τις συνόδους.

Αυτό που επιτέλους πρέπει να εξεταστεί είναι η απόκτηση-εξασφάλιση ενός αεροσκάφους, με αγορά ή ενοικίαση ή αγορά ωρών πτήσης -κάτι τέλος πάντων, με διαφανείς διαδικασίες- για να είναι διασφαλισμένη η έγκαιρη, επαρκής, πλήρης, άνετη, ασφαλής πολιτική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκτάκτως και υπουργών στις υποχρεώσεις τους.

Ας το περιλάβουν όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι στα προγράμματά τους, για να μη δοθεί -και γι’ αυτό το θέμα- χώρος στον λαϊκισμό.