Η ΨΗΦΙΣΗ των νομοσχεδίων για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων συνιστούν εν πολλοίς ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Από μόνη της η ψήφιση των νομοσχεδίων δεν σημαίνει και επίλυση των όσων ζητημάτων προέκυπταν και προκύπτουν σε σχέση με τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως έχουν τεθεί οι βάσεις για την «πρώτη θεσμική θωράκιση πολιτείας και κοινωνίας έναντι φαινομένων διαφθοράς, με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο», όπως συναφώς ανέφερε και η υπουργός της Δικαιοσύνης.

Η ΨΗΦΙΣΗ των δύο νομοσχεδίων σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για προστασία των πληροφοριοδοτών, που έχει ήδη ψηφιστεί, είναι, συνεπώς, ένα σωστό βήμα, που δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια. Εδώ και χρόνια συζητείτο αλλά και αναδεικνυόταν η ανάγκη για τη διαμόρφωση, προώθηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια. Μια παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση, την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς. Η νέα αυτή εξέλιξη συνιστά και ένα βήμα για την πρόληψη. Τα νομοσχέδια προσφέρουν αυτά τα εργαλεία για την πρόληψη, την επισήμανση και την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς.

ΕΙΝΑΙ σημαντικό ότι ηΑνεξάρτητη Αρχή έχει όλες τις αναγκαίες, απαραίτητες, εξουσίες, ώστε να επιτελέσει την αποστολή της. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του κράτους. Θα λειτουργεί αυτόνομα. Ούτε καν ο προϋπολογισμός της δεν θα εξαρτάται από οποιονδήποτε άλλο θεσμό. 

ΟΛΑ αυτά είναι θετικά και έχουν, με τη συνεργασία όλων, γίνει από τις συζητήσεις σε επίτευγμα. Τώρα θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Με πρώτο βήμα να διοριστούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Θα πρέπει άμεσα να συσταθεί το γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα προτείνει τους υποψήφιους για τα πέντε μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής. Θα πρέπει να διοριστεί ένας Επίτροπος Διαφάνειας, ο βοηθός του και τρία μέλη. Για κάθε μια θέση θα πρέπει να υποβληθούν τρεις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια το γνωμοδοτικό συμβούλιο θα διαβουλεύεται με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής και θα υποβάλλει κατάλογο με τους υποψήφιους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα διορίζει την Αρχή.

ΓΙΑ να μπορέσει αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο, θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Εάν, λοιπόν, περάσουμε στις πράξεις τότε ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, αλλά θα αποτελεί μια προσπάθεια, που εάν είναι συλλογική και προχωρήσει με διαφάνεια, θα έχει και αποτελέσματα. Έχουμε επίγνωση του τι ψηφίστηκε και τι ισχύει αναφορικά με διαχρονικές συμπεριφορές και νοοτροπίες στην κυπριακή κοινωνία. Τα νομοσχέδια από μόνα τους δεν θα εξαλείψουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Έχουν αποκτηθεί, ωστόσο, τα εργαλεία. Η ψήφιση, όπως επισήμανε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, αποτελεί σίγουρα ένα θετικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κοινού προς τους θεσμούς.