Οι όροι «γαλάζια οικονομία» και «γαλάζια επαγγέλματα» άρχισαν τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται και στην Κύπρο, συχνά ως νέοι τομείς απασχόλησης, για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μετάβασης προς το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ως γαλάζια επαγγέλματα θεωρούνται οι κλάδοι δραστηριοποίησης στους τομείς του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, της εξόρυξης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η συνεχής ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση των θαλασσών και των σημαντικών πόρων τους υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η γαλάζια οικονομία και τα γαλάζια επαγγέλματα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα νησί όπως η Κύπρος.

Νέες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική και ο προηγμένος υποβρύχιος εξοπλισμός, επιτρέπουν πλέον στους ερευνητές και τις επιχειρήσεις να στραφούν προς τη θάλασσα προκειμένου να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές ασθένειες, τη διασφάλιση σπάνιων ορυκτών, κ.α. Η ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων και ανοίγει το δρόμο σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ανοικτής θαλάσσης.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανάπτυξη των ευκαιριών απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει με τη μόχλευση του θαλάσσιου δυναμικού της χώρας μας.

Σημαντικό ρόλο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών αναμένεται να διαδραματίσει ο έγκαιρος εφοδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε γαλάζια επαγγέλματα με τις απαραίτητες γνώσεις, προσόντα και δεξιότητες, οι οποίες διαφοροποιούνται μέσα σε μια συνεχώς εξελισσόμενη οικονομία. 

Στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης υπάρχουν πολλές προκλήσεις, οι οποίες αφορούν στην απόκτηση και συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού σε γαλάζια επαγγέλματα. 

Ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η αποτελεσματική ικανοποίηση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπέρα ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας της Κύπρου και βασική προϋπόθεση για την καλύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολύπλευρων αναγκών του τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΚΕΒΕ πιστεύουμε στην στενή διασύνδεση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων με την αγορά εργασίας, αφού αυτό συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για περαιτέρω διασύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, το ΚΕΒΕ, ως ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός οργανισμός των επιχειρήσεων, συμμετέχει ως εταίρος σε αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν την γαλάζια οικονομία και τα γαλάζια επαγγέλματα, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων μεταφοράς τεχνογνωσίας και την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22889747 ή email: [email protected] 

* Λειτουργός, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΕΒΕ