Το μήνυμα που επαναλαμβάνεται από τα Ηνωμένα Έθνη μετά το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα δεν έχει αλλάξει. Μας το έστειλε ξανά προχθές ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σ. Ντουζαρίκ, όταν ρωτήθηκε σχετικά: τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επανέλθουν εάν τα δύο μέρη το ζητήσουν, πλην όμως με διάθεση να συμφωνήσουν σε λύση στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στην Ελβετία, άφησε να νοηθεί. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Ντουζαρίκ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα αντικατασταθεί «εν ευθέτω χρόνω» και ώς τότε το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, θα διευθύνεται από την Αναπληρώτρια Γενική Σύμβουλο και επικεφαλής της UNFICYP, κα Σπέχαρ. «Και εν ευθέτω χρόνω ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία», μας είπε ο κ. Ντουζαρίκ.
Τα μέρη στην Κύπρο (δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και όχι η Τουρκία), κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, «βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής». Είμαστε όμως σε «περίοδο περισυλλογής»; Στην ελληνοκυπριακή πλευρά σε περίοδο προεκλογική είμαστε εδώ και καιρό και όλα διυλίζονται υπό το πρίσμα των εκλογών. Και σε λίγες μέρες, όταν θα επανέλθουν όλοι από τις διακοπές τους, υποψήφιοι, κόμματα και λοιποί υποστηριχτές, κάθε άλλο παρά σε «περισυλλογή» θα βρισκόμαστε.
Την προηγούμενη φορά, το 2004 μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν -το πρώτο σχέδιο λύσης που υποβλήθηκε για έγκριση στον λαό μετά το 1974- που περιπέσαμε ξανά σε «περισυλλογή», χρειάστηκαν 13 χρόνια για να πλησιάσουμε σε ένα δεύτερο σχέδιο, υποτίθεται καλύτερο για εμάς τους Ελληνοκύπριους από το πρώτο. Και τότε, πριν τα δημοψηφίσματα του 2004, είχαν προηγηθεί το 2003 προεδρικές εκλογές που ανέτρεψαν την πορεία των εξελίξεων. Και απ’ ό,τι φαίνεται η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ερώτημα είναι εάν η νέα «περίοδος περισυλλογής» μετά τις εκλογές του 2018 θα κρατήσει άλλα 3, 7, 10 ή 13 χρόνια. Τι θα συζητούμε ως λύση του Κυπριακού τότε; Τι σχέδιο και με τι περιεχόμενο;
 
panicos.charalambous@phileleftheros.com