Η ενεργός εμπλοκή των νέων στην επιχειρηματικότητα αποτελεί το μέλλον και τον μοχλό μετάβασης προς την ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων συνθηκών, που θα δώσουν νέα ώθηση και νέες προοπτικές για όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας μας.

Η κοινωνία μεταβάλλεται, οι συνήθειες μεταβάλλονται και αναπόφευκτα παρόμοια μεταβολή παρουσιάζεται και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, με προσανατολισμό την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα. Ο κόσμος σήμερα έχει γίνει «μικρότερος», καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η παγκοσμιοποίηση έχουν εκμηδενίσει όλες τις αποστάσεις. Αυτό δίδει την ευκαιρία διασύνδεσης και αναπτύσσουν τις γνώσεις και την επικοινωνία.

Η συμβολή της νεανικής επιχειρηματικότητας στην προώθηση των νέων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας είναι καθοριστική με κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω του ότι οι νέοι επιχειρηματίες αποτελούν πρότυπο για τους συνομήλικους τους.

Η αυτό-απασχόληση τους, η εμπλοκή τους σε υφιστάμενες και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων ανοίγουν νέους δρόμους και δημιουργούν νέα δεδομένα στο γενικότερο τομέα των επιχειρήσεων και της μετεξέλιξης του οικονομικού μοντέλου του τόπου μας.

Οι παραδοσιακοί τομείς, παρά τη σημαντική συμβολή τους, δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της επιχειρηματικότητας σε μια περίοδο που νέοι τομείς, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η ρομποτική, ο τομέας της ενέργειας, το ηλεκτρονικό επιχειρείν και άλλοι παρόμοιοι τομείς, συνεχώς αναπτύσσονται και για τους οποίους επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ διεθνώς. 

Εντούτοις, η ενασχόληση των νέων, βασιζόμενη στα πλαίσια της καινοτομίας και της ανάπτυξης, συμβάλλει στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα της υπαίθρου. Η τεχνολογία αλλάζει και αναβαθμίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα για την αναβάθμιση τοπικών προϊόντων και κτηνοτροφικών μονάδων.

Στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής των νέων επιχειρηματιών, η ευθύνη του κράτους είναι βασικότατη και ουσιαστική. Το κράτος θα πρέπει να υποστηρίζει με συγκεκριμένα σχέδια την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς τους. Θα πρέπει, δηλαδή, να στηρίζει την προσπάθεια τους με συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους, με σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση και να ενθαρρύνει την εμπλοκή τους στη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων, οι οποίες θα παράγουν νέα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα.

Το ΚΕΒΕ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της νεανικής επιχειρηματικότητας, στηρίζει και ενθαρρύνει τους νέους με την ανάληψη ποικιλόμορφων πρωτοβουλιών στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι η ίδρυση και λειτουργία του Επιμελητηρίου Νέων (JCI) στη δύναμη του ΚΕΒΕ, το οποίο στοχεύει στην προώθηση και δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας. Στα ίδια πλαίσια, το ΚΕΒΕ ανέλαβε την προώθηση του θεσμού βράβευσης νέων επιχειρηματιών, κάτω των 40 ετών, με την απονομή των βραβείων νέων επιχειρηματιών “Γε’ νέο Επιχειρείν”. Οι νέοι που βραβεύονται γίνονται μέλη του “Γε’ νέο Επιχειρείν” και εισέρχονται σε ένα δίκτυο με εξίσου σημαντικούς και αξιόλογους νέους, που έχουν ήδη βραβευτεί τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η νεανική επιχειρηματικότητα θέτει τις βάσεις για το μελλοντικό επιχειρείν. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς να υπάρχει όραμα, αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων και θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει η πίστη στο εγχείρημα για επιτυχία.

* Διευθυντής Υπηρεσιών και Εμπορίου ΚΕΒΕ.