ΟΣΟ πλησιάζουμε στη δεύτερη φάση των χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι σαφές πως θα πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Όπως πρωτίστως στη συνέχεια, όταν θα εισέλθουμε στη δεύτερη φάση, βαδίζοντας προς την τρίτη. Οφείλουμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε πως στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες έχουν τηρήσει με πλήρη συνείδηση και απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες θα διαπιστώνονται κάποιες υπερβολές ως προς τη συμπεριφορά μερίδας συμπολιτών μας. Ενδεχομένως να βιώσουμε παρόμοιες και μετά την 21η Μαΐου, όταν η διακίνηση θα είναι χωρίς περιορισμούς, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Μπορεί να υπάρξουν υπερβολές καθώς θα λειτουργήσουν κι άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αλλά δεν πιστεύουμε πως θα αφεθεί η κατάσταση να ξεφύγει. Κι αυτό επειδή η κοινωνία απέδειξε μέχρι τώρα ότι μπορεί να συμπεριφερθεί όπως πρέπει, ώστε να αυτοπροστατευθεί αλλά και για να προστατεύσει. 
ΕΙΝΑΙ για αυτό που θα πρέπει και η Αστυνομία να λειτουργεί εναρμονισμένα με τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά των πολιτών. Δεν μπορεί να αναζητά τα μεμονωμένα κρούσματα και να αντιδρά ως να έχει… ξεσκεπάσει τα εγκλήματα του αιώνα. Η παρουσία της Αστυνομίας και μόνο λειτουργεί αποτρεπτικά. Αυτό το γνωρίζουν τα μέλη της. Γι αυτό και είναι υπερβολικό και αχρείαστο, για παράδειγμα, το κυνήγι στις παραλίες όπως και η  «άσκηση ανάλογης βίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τη Δύναμη. 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η πανδημία, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, έχουν δημιουργήσει εντάσεις και ψυχολογική πίεση. Όταν διαφημίζεται πως «όλοι μαζί τα καταφέραμε», πρέπει να το εννοούμε. Γιατί ισχύει όντως σε μεγάλο βαθμό. Αν και τίποτε δεν τελείωσε ακόμη. Δεν έχουμε ξεριζώσει ακόμη τον ιό από την κοινωνία, από τη χώρα. Έχουμε περιορίσει σημαντικά την πανδημία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το στάδιο, αυτή τη στιγμή του απόλυτου περιορισμού της πανδημίας, δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και ο δρόμος παραμένει μακρύς και ανηφορικός γεμάτος ρίσκο. 
 
ΕΝΟΨΕΙ της δεύτερης φάσης της χαλάρωσης των περιορισμών, θα πρέπει με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προχωρήσουμε. Με ανοικτά, σε μεγάλο βαθμό, τα σχολεία, μερικώς και με περιορισμούς τις επιχειρήσεις εστίασης, τα κουρεία/ κομωτήρια, θα εισέλθουμε σε φάση πιο αποφασιστική και πιο κρίσημη προς το τέρμα. Εάν είμαστε το ίδιο πειθαρχημένοι και τηρούμε τους κανόνες αυτοπροστασίας θα πετύχουμε και αυτή τη φορά. Οψόμεθα. 
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει συνεργασία όλων των παραγόντων, που συνθέτουν τη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας, τον κρατικό μηχανισμό, τους θεσμούς του κράτους μέχρι και τους πολίτες, όλοι έχουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Οι τελευταίοι αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα. Από αυτούς εξαρτάται εν πολλοίς η εφαρμογή των αποφάσεων, των μέτρων, που αποφασίζονται.