Αναρωτιόμουν χτες σε ένα σχόλιο ποια ήταν η λογική του κλεισίματος του νοσοκομείου Λεμεσού για 48 ώρες, αμφισβητώντας ουσιαστικά την εξήγηση που δόθηκε περί αποσυμφόρησης ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό όταν θα ερχόταν. Μετά το σχόλιο, μου εξηγήθηκε το σκεπτικό της απόφασης από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Μην πω λεπτομέρειες, λίγο-πολύ βασίστηκε στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Λευκωσίας μπλοκαρίστηκε, το νοσοκομείο Αμμοχώστου θα μετατρεπόταν σε νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, έπρεπε να φροντίσουν ώστε να μην μπλοκαριστεί και το νοσοκομείο Λεμεσού γιατί θα ερχόταν (που ήρθε) ο ιός και θα κλάταρε όλο το σύστημα. Αν το νοσοκομείο Λεμεσού συνέχιζε κανονικά τα χειρουργεία, για παράδειγμα, δεν θα είχε κανένα περιθώριο ούτε αυτό να ασχοληθεί με τον κορωνοϊό. Οπότε; Οπότε χάος. Και η απόφαση ελήφθη μετά από συστάσεις ειδημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γι΄ αυτό αναθεωρώ.
Σε τέτοιες ώρες τόσο μεγάλων κρίσεων, μιας απειλής εκτός ελέγχου, οφείλουμε να εμπιστευτούμε τους ειδικούς. Αλλιώς σπέρνουμε τον πανικό. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Να μη λέει ο καθένας ό,τι έρθει στο κεφάλι του, που μπορεί να είναι και άδειο. Και σίγουρα έχει πολλά κενά σε γνώσεις διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.
Όλοι οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι τα κρούσματα στην Κύπρο θα αυξηθούν και πρέπει να ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που λήφθηκαν ήδη. «Αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρότερα μέτρα, ίσως να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία», λέει ο Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας. «Τώρα θα ξεκινήσει να αυξάνεται ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού», λέει η διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, δρ Χριστίνα Χριστοδούλου. Γιατί είναι τόσο σοβαρά τα πράματα και πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες; Διότι, όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, στην πανδημία η εξάπλωση θα είναι τόσο ραγδαία που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα χρειαστεί νοσηλεία. «Η μετάδοση αυτή είναι σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να μολύνει από 60% μέχρι 70% του πληθυσμού μιας χώρας».
Αυτό τουλάχιστον πρέπει να είναι κατανοητό για τον καθένα. Μη μας πιάνει πανικός όταν ακούμε τους αριθμούς. Εξάλλου, ακόμα κι αν μολυνθεί τόσος πληθυσμός η πλειονότητα θα το περάσει ανώδυνα. Η ουσία, όμως, σε αυτή τη φάση είναι να προληφθεί η διασπορά του ιού, για να μην πάθουμε όσα έπαθαν πρώτα στην Κίνα και μετά στην Ιταλία. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται αυστηροί περιορισμοί και γρήγορα. Λίγο ακατανόητο το γιατί θα ανακοινώσει αύριο ο Πρόεδρος μέτρα και όχι σήμερα, αλλά ας το δεχτούμε κι αυτό. Αυτό που δεν πρέπει να δεχτούμε είναι να αποφασίζει ο καθένας είτε για τον εαυτό του είτε για ομάδες ανθρώπων. Εργαζομένων ή θρησκευόμενων ή κομματικών και άλλων οπαδών, που ανήγαγαν, ας πούμε, το κλείσιμο οδοφραγμάτων σε τραγωδία, ενώ η τραγωδία είναι ο κορωνοϊός.
Δεν δείχνουμε βέβαια την ευθύνη μας όταν μετά από τόσες δραματικές εκκλήσεις συνεχίζουμε να τηλεφωνούμε στο 1420, τον αριθμό για τα επείγοντα ζητήματα, για να ρωτούμε αν το μέσπιλο που έχεσε ένα πουλί μπορεί να έχει κορωνοϊό. Προπάντων, όμως, δεν δείχνουμε την ευθύνη μας όταν αμφισβητούμε τις οδηγίες και κάνουμε πως τα ξέρουμε όλα. Όταν σου λένε οι ειδικοί ότι σωστά έκλεισαν τα οδοφράγματα κι εσύ οργανώνεις διαδηλώσεις για να καταγγείλεις τον διχοτομιστή Αναστασιάδη. Ή όταν σου λένε «είναι καθοριστικό να μη μαζεύονται σε κλειστούς χώρους 75 άνθρωποι» αλλά η ιεραρχία να καλεί τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες και να τους καθησυχάζει «από υπέρμετρες ανησυχίες». Έχει ευθύνη και η Ιερά Σύνοδος να πάρει μέτρα. Φυσικά και θα γίνουν οι λειτουργίες στους ναούς, αλλά η οδηγία για συγκέντρωση ανθρώπων σε κλειστούς χώρους έχει επιστημονική βάση και σε αυτή τη βάση έπρεπε να απασχολήσει και τους ιεράρχες. Βέβαια, ως συνήθως, βρήκαν πολλοί ευκαιρία να επικρίνουν την ιεραρχία, οι περισσότεροι δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε εκκλησία, αλλά έτερον εκάτερον. Άφες αυτοίς. Τέτοιες ώρες αυτό που έχει σημασία είναι η προστασία του συνόλου του λαού. Εξάλλου, όπως λέει η πίστη μας, ο Θεός μάς έδωσε μυαλό για να το χρησιμοποιούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, δεν μας είπε «άμα έχετε πανδημία θα σας πω εγώ τι θα κάνετε».
aristosm@phileleftheros.com