Ο Νίκος Τινής γράφει για τα Δεκατρία Σημεία που υπέβαλλε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος…

Ένα σπίτι για να είναι στερεό πρέπει να βάλει στερεά θεμέλια. Χρειάζεται έναν καλό εργολάβο και ικανούς κτίστες, η γη να είναι στέρεη. Παράξενη μοίρα, το καράβι Κύπρος, άραξε στο ανατολικό μέρος της θάλασσας Μεσόγειος ανάμεσα των τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής). Το 1960, μετά από ένα επικό Απελευθερωτικό Αγώνα, το καράβι απέκτησε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, μια καμουφλαρισμένη Δημοκρατία, οι έμποροι των εθνών μας επέβαλαν ένα δοτό Σύνταγμα.

Ο πολιτικός Ηλίας Τσιριμώκος, στις 25/2/1959, στη Βουλή των Ελλήνων μετά την υπογραφή των Συμφωνιών ανάμεσα σε άλλα είπε: «Αυτό το κράτος (Κ.Δ.) είναι μια πυριτιδαποθήκη και διά την Ελλάδα και διά την Τουρκία και διά την Μέση Ανατολή… Δεν τελειώσαμεν αλλά εδημιουργήσαμε ένα κυπριακό ζήτημα του οποίου τις συνέπειες θα ίδωμεν εις το μέλλον, ίσως πολύ συντομότερο από ό,τι φοβούμεθα». Έτσι, η Κύπρος βρέθηκε και θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, γιατί είναι ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυστυχώς, το καράβι (Κ.Δ.) άρχισε να μπάζει νερά από παντού, το πλήρωμα δυσανασχετεί και στασιάζει, υπακούοντας στις υποδείξεις, και στις φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις της εθνικοφροσύνης. Η Χούντα των Αθηνών με την εδώ πέμπτη φάλαγγα καταφεύγουν στη μεγάλη προδοσία και η Τουρκία εισβάλλει σε ένα ανυπεράσπιστο νησί, με τις γνωστές συνέπειες διαχωρισμού των κοινοτήτων, αν και το Σύνταγμα του 1960 απαγορεύει ρητώς την ένωση ή προσάρτιση της Κύπρου σε τρίτη χώρα για καθαρά πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 43 της Σύμβασης της Χάγης του 1967.

Με το Σύνταγμα του 1960, ο ΠτΔ είναι ο Αρχηγός της Πολιτείας ο Αντιπρόεδρος (Τουρκοκύπριος) είναι ο υπαρχηγός της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει πουθενά στο Σύνταγμα για ηγέτες των δύο κοινοτήτων (ηγέτης σημαίνει αρχηγός κράτους).

Τα Δεκατρία Σημεία του Μακαρίου, μετά την πολιτική ανυπακοή και ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, είχαν σχεδόν συμφωνηθεί με τον Αντιπρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς, κατά τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες 1968-1972, άρα είναι σημείο αναφοράς για επίλυση του Κυπριακού. Το 1974, ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε ζητήσει κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την αποκατάσταση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τις αρνησικυρίες.

Η σημαία της Κ.Δ. σχεδιάστηκε από Τουρκοκύπριο και έγινε αποδεκτή ως επίσημη σημαία του ενιαίου κράτους και ο Έλληνας Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος ανακηρύσσονται ενώπιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δυστυχώς, η αδήριτος ανάγκη έφερε την επέκταση του Συντάγματος, αλλά οι Τουρκοκύπριοι δεν έπαυσαν να είναι πολίτες αυτού του κράτους και να θεωρούνται πολίτες της ΕΕ. Εάν αυτή είναι η επιθυμία τους, οφείλουν να το δηλώσουν και με την ανυπακοή προς το κατοχικό καθεστώς να αποταθούν με αίτημα στην Κ.Δ. ότι θέλουν να είναι μέρος αυτής μη παραβιάζοντας και εξασκώντας το Σύνταγμα του 1960. Το αίτημα αυτό των Τουρκοκυπρίων προς την Κ.Δ. θα έχει πάντα μια νομιμότητα. Όρκος Προέδρου και Αντιπροέδρου, είναι η διαβεβαίωση για διατήρηση της Ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του κράτους και του ενιαίου αυτού.

ΥΓ. Σε μια εκτροπή μύριες έπονται και η κατοχή έχει το μερίδιό της. Τρώει από τα έτοιμα.