Ο Αιμίλιος Οικονόμου θυμίζει ότι στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, ίσχυε νόμος σύμφωνα με τον οποίο ότι ένας υποψήφιος βουλευτής έπρεπε να καταγράφει και να δηλώνει όλη την περιουσία του, καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση, προκειμένου να μπορούσε να διεκδικήσει το βουλευτικό αξίωμα.

Κατά το αρχαίο ελληνικό δίκαιο που επικρατούσε τον 5ον π.Χ. αιώνα, το δίκαιο του Χρυσού Αιώνα και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που το θέσπισε ο νομοθέτης Σόλων, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι ένας υποψήφιος βουλευτής καταγράφει και δηλώνει όλη την περιουσία του μέχρι και τα σαντάλια που φορούσε, καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση.

Έρχομαι, λοιπόν, στα δικά μας, όταν κάποιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής, τώρα έχουμε τις ευρωεκλογές, να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους αλλά και υποχρέωση όλων την κομμάτων, όπως οι υποψήφιοι δηλώνουν με αδιάσειστες μαρτυρίες τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Παράλληλα, να απεμπολήσουν το δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής των εκστρατείας και σ’ όλες τις εκδηλώσεις προβολής των ακόμη και σε εφημερίδες και στα κάδρα των τηλεοράσεων, να επιτρέπουν στους πολίτες να τους απευθύνουν οποιαδήποτε ερώτηση επιθυμούν.

Όποιος αντέξει μια τέτοια διαδικασία είμαι σίγουρος ότι θα είναι κατάλληλος να υπηρετήσει τα κοινά. Η υιοθέτηση και μόνο μιας τέτοιας διαδικασίας, θα αποκλείσει όλους τους επιτήδειους και θα μείνουν οι πραγματικά άριστοι.

Η ίδια διαδικασία να ισχύσει για όλα ανώτατα αξιώματα του κράτους όπως υπουργούς, Δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γενικό Ελεγκτή, Γενικό Λογιστή, Αρχηγό Αστυνομίας κ.λπ. και φυσικά πρώτα και κύρια για κάθε υποψήφιο Πρόεδρο. Έτσι που έχουν καταντήσει την Κύπρο, ελπίζω να έμειναν και κάποιοι αδιάφθοροι να υπηρετήσουν τα κοινά, που να μην αποσκοπούν στο δικό του όφελος.