Μελετώντας τις τελευταίες μέρες τις κινήσεις και το λεκτικό του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, γυμναστή στο πτυχίο… μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς τον στόχο του (και του συν αυτώ κονκλάβιού του): να υποτιμηθούν οι Εκπαιδευτικοί Δημοτικής (πλην των ενδεχομένων συνεργατών του, τους οποίους αναφέρει δημόσια), ώστε να ικανοποιήσει τις ορέξεις των ειδικοτήτων, ανοίγοντας τους «ασκούς του Αιόλου», πρώτα για τους όμοιούς του, πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μετά για τους υπόλοιπους… Εύλογα υπάρχει το ερώτημα αν αυτά είναι εν γνώσει του Προέδρου του Κόμματος που εκπροσωπεί ή της Κυβέρνησης την οποία υποτίθεται ότι στηρίζει…

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 στην εκπομπή «Αιχμές» με θέμα την σχολική αργία της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου (ένα θέμα που τέθηκε με πρόταση νόμου από ανεξάρτητο βουλευτή), υπήρχε μια επιθετική διάθεση (που μύριζε μπαρούτι) προς την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, με προφανή πολιτικό στόχο ο κ. Μυλωνάς να θέλει να εμφανίζεται ως ο σωτήρας της Παιδείας του τόπου, που δήθεν θα λύσει τα προβλήματα (ποιος ξέρει… ίσως με συγκεκριμένα στελέχη εκπαιδευτικών οργανώσεων; )… Στη συγκεκριμένη εκπομπή, στην προσπάθειά του να μηδενίσει το έργο των εκπαιδευτικών Δημοτικής, ο κ. Μυλωνάς έθεσε και το θέμα των ΠΟΣ, όχι ως θέμα εκπαίδευσης, αλλά ως θέμα «φύλαξης παιδιών» υποτιμώντας έντεχνα για ακόμα μια φορά το έργο των εκπαιδευτικών δημοτικής…

Η δράση του κ. Μυλωνά συνεχίστηκε μια εβδομάδα αργότερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Μελετώντας την Ημερήσια Διάταξη της Κοινοβουλευτικής Παιδείας της Βουλής της συνεδρίασης της 27 Σεπτεμβρίου 2023 εντοπίζονται δύο σοβαρά θέματα για τα οποία ελάχιστη δημοσιότητα δόθηκε (σχολικοί συνοδοί και σχολικός εκφοβισμός). Αλλά επειδή φαίνεται ότι δεν πουλούσαν πολύ τα εν λόγω θέματα, ο κ. Μυλωνάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας επέλεξε ένα τρίτο θέμα (δικής του προσθήκης, αυτεπάγγελτης στην ημερήσια διάταξη) για να θολώσει τα νερά… Κάποιοι άλλοι λένε ότι θέλησε «με ένα σπάρο δυο τρυγόνια» και για να θολώσει και για να εκμεταλλευτεί.

Άφησε τεχνηέντως να διασυρθούν για ακόμα μια φορά οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής σε ένα σκηνικό καλά στρωμένο από τον ίδιο και τους ακόλουθους του. Οι «ατυχείς» ατάκες του κ.Σπύρου Αντωνέλλου, ΠΛΕ Μέσης Εκπαίδευσης και Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής των Γυμναστών στο ΥΠΑΝ περί «διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από δασκάλες μετά τακουνιών», αν και τονίστηκε μετά από διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔ ότι «δεν εκφράζουν την επίσημη θέση του Υπουργείου, αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις», εν τούτοις τη ζημιά τους την έκαναν. Ο κ. Μυλωνάς, γνωρίζοντας καλά την τέχνη της δημοσιογραφίας, κατάφερε να δώσει πάσα για νέο θέμα, ενάντια στη Δημοτική Εκπαίδευση…

Την πάσα πήρε ο κ. Αλεξόπουλος, διασύροντας ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής, λέγοντας τα ακόλουθα αδιανόητα: «Για εμάς [οι δάσκαλοι] είναι ξεκάθαρα πλημμελώς καταρτισμένοι και υπολείπονται τα βασικά. Δεν μπορούμε να μετατοπίζουμε την συζήτηση ότι είναι παιδαγωγικό το μάθημα και ότι είναι καλύτεροι από εμάς, αυτό δεν ισχύει. Ούτε τα σεμινάρια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κύκλο προπτυχιακών σπουδών» (Cyprus Times). Και ερωτώ από που αντλείτε αυτή την πληροφόρηση, κ. Αλεξόπουλε, για τους περίπου «επικίνδυνους» δασκάλους να διδάξουν Φυσική Αγωγή;

Κύριε Μυλωνά και οι συν αυτώ ακόλουθοί του: όπως διατείνεστε ότι οι γυμναστές είναι ειδικότητα, έτσι και οι Δάσκαλοι αποτελούν ειδικότητα, την ειδικότητα που έχει την ευθύνη να διδάξει σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 6-12 ετών, που φοιτούν στην στοιχειώδη-πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ακολουθείται το διαθεματικό μοντέλο προσέγγισης. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής γνωρίζουν και το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν, αλλά έχουν και την παιδαγωγική κατάρτιση που χρειάζεται για να το διδάξουν. Η προσπάθεια μηδενισμού του έργου και του ρόλου τους, δεν θα γίνει ανεκτός από την ΠΟΕΔ. Υπάρχουν σήμερα 200 συνάδελφοι που είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και επιμορφωμένοι για να διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά.

Επιπλέον όσοι έχουν ασχολούνται με τα Αναλυτικά Προγράμματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στόχος του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι τα παιδιά να αποκτήσουν τις βασικές κινητικές δεξιότητες, να γνωρίσουν τα διαφορά αθλήματα, αλλά πρωτίστως να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού αφορά την ειδικότητα-λειτούργημα του γυμναστή στη Μέση Εκπαίδευση. Αν θέλουμε ουσιαστική αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, θα πρέπει να βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές των σχολείων μας και να συνεχίσει η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας.

Και κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής: μόνο σε Κύπρο και Ελλάδα υπάρχει ο λεκτικός διαχωρισμός δασκάλων και καθηγητών. Στο εξωτερικό όλοι «teachers» είμαστε, είτε ανήκουμε στη Δημοτική είτε στη Μέση Εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικός Δημοτικής