Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Το μήνυμα είναι παλιό, πάει πίσω στη δεκαετία του 80 όταν γεννήθηκαν τα πρώτα πολιτικά πράσινα κινήματα. Ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου, του πυρηνικού ανταγωνισμού, της τρύπας του όζοντος και των πρώτων ενεργειακών κρίσεων της οικονομίας του πετρελαίου.

Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, δημιουργία, αρμονία, ζωή. Το μαύρο αντίθετα συμβολίζει το κακό, θλίψη, πένθος, θάνατο.

Καθώς αποχαιρετούμε το 2023 ο θάνατος γύρω μας περισσεύει. Πόλεμος στην γειτονική Γάζα, στην Ουκρανία και σε δεκάδες άλλα θερμά μέτωπα στο παγκόσμιο (Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Ανατ. Αφρική), λιμοί και λοιμοί, φτώχεια και εξαθλίωση, περιβαλλοντική καταστροφή, μαστίζουν τον πλανήτη μας.

Η αναζήτηση της ελπίδας – σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο- μέσα σε αυτό το θλιβερό σκηνικό είναι μια πρωταρχική ανάγκη καθώς ανατέλλει η νέα χρονιά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η επίτευξη της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επίλυση των όποιων διαφορών. Μέσα σε αυτό το όραμα περιλαμβάνεται και η περίπτωση της πατρίδας μας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια Τουρκικής κατοχής. 

Από την άλλη το 2023 που φεύγει αποδεικνύεται το πιο θερμό έτος στον πλανήτη από τότε που καταγράφονται στοιχεία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται διεθνώς (και στην περιοχή μας ιδιαίτερα) με τις μεγάλες πυρκαγιές, τις πλημμύρες κοκ. Η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της κλιματικής κρίσης.

Στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι (COP 28) οι χώρες μέλη του ΟΗΕ αποφάσισαν ότι τα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον πλανήτη θα απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο και ισότιμο τρόπο ώστε να επιτευχθεί μηδενικό αποτύπωμα ως το 2050.

Η απόφαση, παρά τον συμβολικό της χαρακτήρα αφήνει πολλά κενά και ερωτηματικά αλλά και μία βεβαιότητα: το τέλος των ορυκτών καυσίμων είναι πολύ κοντά, είναι υπόθεση αυτής της γενιάς.

Για τη χώρα μας τα περιθώρια έχουν εκλείψει προ καιρού. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι πλέον μια ουτοπία των Πρασίνων ή ένα εύηχο πολιτικό σύνθημα για τους λόγους των συντηρητικών πολιτικών αλλά μια άμεση αναγκαιότητα. Το 2024 επιβάλλεται να παρθούν κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά των ενεργειακό τομέα και τον τομέα των βιώσιμων συγκοινωνών ώστε να μπορέσει η οικονομία μας αλλά και οι καταναλωτές να απομακρυνθούν γοργά από την χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αξίζει να θυμηθούμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πληρώνει ο Κύπριος πολίτης (η πρόβλεψη για το 2024 ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ) σε δικαιώματα ρύπων κλπ.

Το 2024 θα είναι και η χρονιά που προβλέπεται να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν τρέφω πολλές προσδοκίες σε ότι αφορά τις διακηρύξεις για πιο οικονομική και αποτελεσματική τοπική διοίκηση. Ένα είναι πάντως σίγουρο: με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το σύστημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην χώρα μας μπαίνει σε νέα εποχή. Θα εξαφανιστούν άραγε οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι και θα κλείσουν τα τεράστια κενά στην λειτουργία των ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) και τα Πράσινα Σημεία; Θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας σε ότι αφορά τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, των βιοδιασπώμενων αποβλήτων και την ανακύκλωση;

Σε ένα άλλο επίπεδο σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιμένουμε (με αρχή το 2024) να αναλάβουν επιτέλους οι νέοι φορείς της τις ευθύνες τους που απορρέουν από τη νομοθεσία για τα οικόσιτα ζώα, να αναπτύξουν προγράμματα για το αστικό πράσινο και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των δημοτών τους. 

Οι εξελίξεις σε αυτά τα θέματα (και σε άλλα πολλά που παραλείπονται χάριν συντομίας και όχι σημασίας) θα καθορίσουν αν τελικά στη νέα χρονιά όντως θα κάνουμε το μαύρο, πράσινο. Ή τουλάχιστον να ξεκινήσουμε να το κάνουμε.

*Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών