Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Ο θεσμός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος αποτελεί τον κατ’ εξοχήν θεσμό εξωδικαστικού ελέγχου της διοίκησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, καλείται καθημερινώς να παρέμβει, στη βάση των αρμοδιοτήτων του, για την εξάλειψη φαινομένων κακοδιοίκησης και πρακτικών ή ενεργειών που καταλήγουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δράση του θεσμού έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του αποτελεί τη βάση για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβιάσεις της χρηστής διοίκησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας.

Κατά τα έτη 2022 και 2023 είχε τεθεί ως βασική προτεραιότητα του Γραφείου η ανάπτυξη δράσεων για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εφαρμογή τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Πέρα της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 30 + χρόνων από την δημιουργία του Θεσμού και των εκστρατειών προώθησης της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σχετικά βίντεο, είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης η αναγνώριση του έργου από διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα κατά το 2023 Ο θεσμός μας επιλέχθηκε και εγκρίθηκε να συμμετάσχει, ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΑΔ), σε Περιφερειακό Έργο που χρηματοδοτείται από τα ταμεία EEA and Norway Grants, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των ΕΑΑΔ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον έλεγχο εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο και των σχετικών με τα θεμελιώδη δικαιώματα πτυχών του κράτους δικαίου.

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Έργο και οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν εντός του 2024, περιλαμβάνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω σχετικής εκστρατείας στα ΜΜΕ και, συγκεκριμένα, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Περαιτέρω, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων αναφορικά με την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τα οποία απευθύνονται, Λειτουργούς δημοσίων υπηρεσιών, δικηγόρους και δικαστές.

Οι προαναφερόμενες δράσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην ενίσχυση του Θεσμού στην άσκηση της νέας αρμοδιότητας που του έχει ανατεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για καθοδήγηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων/προγραμμάτων που στηρίζονται από τα χρηματοδοτικά Ταμεία Ανάπτυξης της Ε.Ε. ώστε αυτά να υλοποιούνται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Σημειώνεται δε, πως αν κριθεί από μέρους μας ότι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την συμβατότητα του με τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε δεν μπορεί να λάβει την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που η νέα αυτή αρμοδιότητα μας γεμίζει με ιδιαίτερη ευθύνη, καθώς η συμμόρφωση των δικαιούχων με την δίκη μας καθοδήγηση  θα καθορίσει την τελική αποδέσμευση των κονδυλίων υπέρ του κράτους.

Ο Θεσμός μας ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) έχει αρχίσει ήδη να ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητα, αναμένεται όμως ότι εντός του 2024 τόσο οι σχετικές επιμορφώσεις που θα πραγματοποιήσουμε, όσο και οι σχετικοί έλεγχοι που θα διεξάγουμε, θα καθιερώσουν τόσο στη συνείδηση, όσο και ως μέρος της καθημερινής πρακτικής όσων αναλαμβάνουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, την υποχρέωσή τους όπως τα έργα αυτά είναι σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Παράλληλα, βέβαια, με τα πιο πάνω, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει, στα πλαίσια των επτά (7) διακριτών  αρμοδιοτήτων του, να προασπίζεται τα δικαιώματα και τις εύλογες προσδοκίες κάθε ατόμου χωριστά, καθώς και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, δίνοντας τους φωνή και φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, εντοπίζοντας πρακτικές και διαδικασίες που ταλαιπωρούν αχρείαστα τους πολίτες, προτείνοντας μέτρα για άρση των αδικιών και μη επανάληψή τους στο μέλλον, καταπολεμώντας τις διακρίσεις και τις ανισότητες και προβάλλοντας καλές πρακτικές που θα βελτιώσουν τη διοικητική πρακτική, ώστε τα δικαιώματα όλων να προστατεύονται και να πραγματώνονται ανεμπόδιστα.

*Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων