Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τον κατασκευαστικό τομέα και την ανάπτυξη γης, καθώς υπάρχει αρκετή ζήτηση και πωλήσεις τόσο από εγχώριους αγοραστές όσο και από διεθνείς επενδυτές. Συγκεκριμένα, η ζήτηση παρατηρήθηκε σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων, όπως κατοικίες, εμπορικούς χώρους και γραφειακές εγκαταστάσεις. Ο τομέας των εργολαβιών ενισχύθηκε μέσω της δημοπράτησης πολλών έργων από το κράτος, καθώς και της συνέχισης εργασιών από προηγούμενα έτη, ενώ παράλληλα η αυξημένη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική της αγοράς.

Ωστόσο, η έντονη αυτή ανάπτυξη οδήγησε σε κάποια φαινόμενα υπερθέρμανσης, με αρνητικές επιπτώσεις όπως: η έλλειψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού και εργατών, η αύξηση των τιμών στις κατασκευές, πληθωρισμός, και καθυστερήσεις σε έργα.

Για το 2024, προβλέπεται ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης ακινήτων από διεθνείς επενδυτές, καθώς και λόγω της υλοποίησης προγραμματισμένων έργων. Αναγνωρίζεται η ανάγκη για απλούστευση της διαδικασίας πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες, τόσο στο επίπεδο τεχνικού όσο και επιστημονικού προσωπικού, όπως τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί. Η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού, πέρα από τη βελτίωση της διαχείρισης των έργων, θα φέρει εμπειρία και τεχνογνωσία. Αυτή η στρατηγική θα ενδυναμώσει τις κυπριακές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πιο περίπλοκα έργα και να μειώσουν την εξάρτηση από ξένες εταιρείες. Με την ενίσχυση των τοπικών εταιρειών, αναμένεται ότι στο μέλλον αυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν έργα στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή κεφαλαίων που θα σταθεροποιήσουν την κυπριακή οικονομία. Επιπλέον, οι Κύπριοι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, συνεισφέροντας στην ευστάθεια της οικονομίας.

Σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ

Ο τομέας των κατασκευών άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013 – 2014. Σύμφωνα με τα ετήσια επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κράτους, ο Δείκτης Κατασκευών ανήλθε το 2022 στις 186,38 μονάδες σε σύγκριση με μόλις 120,72 μονάδες το 2016.

Οι κατασκευές αποτελούν ένα από τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Ο τομέας προσφέρει άμεσα και έμμεσα απασχόληση και εισοδήματα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες, όπως είναι οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, οι εργολάβοι, οι παραγωγοί και εισαγωγείς οικοδομικών υλικών κι πολλοί άλλοι.  Υπολογίζεται μάλιστα ότι στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 40 χιλ. εργαζόμενοι.

Από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει υπολογιστεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο Τομέας των Κατασκευών συνεισέφερε στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν γύρω στα 1090 εκατ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία (2018 – 2022) ο Τομέας έχει συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας με ποσά που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Οι τιμές των υλικών

Μία σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η αύξηση των τιμών κατασκευαστικών υλικών. Όπως σημειώνεται από την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Οκτώβριο 2023 ανήλθε στις 134,30 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,13% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε μείωση 0,31%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα ορυκτά (14,03%), στα προϊόντα ορυκτών (5,48%) και στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (0,67%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν στα μεταλλικά προϊόντα (-9,45%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (-0,05%). Ωστόσο για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Iδρυτής του ομίλου Cyfield