Λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη, άκουσε προσεκτικά:

·      Για το ότι το μέλλον των παιδιών μου είναι πιο αβέβαιο από ποτέ, φταίω.

·      Για το ότι γέμισε η Κύπρος υπερπολυτελή αυτοκίνητα αλλά εγώ δυσκολεύομαι να βγάλω τον μήνα, φταίω.

·      Για το ότι η χώρα μου εξαρτάται μονίμως από ξένα κεφάλαια και ‘γω μοιάζω περισσότερο με επαίτης παρά με κυρίαρχο κράτος, φταίω.

·      Για το ότι οι «ελεύθερες» περιοχές της Κύπρου μετεξελίσσονται σε Κινεζο-ρωσικο-ισραηλίτικη Δημοκρατία της Νότιας Κύπρου, φταίω.

·      Για το ότι ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται καθημερινά αλλά μας νοιάζει περισσότερο το ότι ταυτόχρονα πήγε 1% πάνω το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, ως αποτέλεσμα του ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, φταίω.

·      Για το ότι σε λίγο καιρό πολύ πιθανό να μην μπορούμε να διαμένουμε στην Κύπρο λόγω ακρίβειας αλλά επιμένω να είμαι μέρος του προβλήματος, φταίω.

·      Για το ότι η εργοδότηση σε εταιρείες Forex φαντάζει ως dream job για μεγάλο αριθμό νέων, φταίω.

·      Για το ότι καλλιεργείται όλο και περισσότερο ανάμεσα στους νέους η κουλτούρα του γρήγορου χρήματος, φταίω.

·      Για το ότι το ρουσφέτι και η κουμπαροκρατία βασιλεύει στη νήσο, φταίω.

·      Για το ότι τα πολιτικά σκάνδαλα και το οργανωμένο έγκλημα σε αυτό τον τόπο έγιναν καθημερινό φαινόμενο αλλά μας φαίνεται φυσιολογικό να μην τιμωρηθεί ποτέ κανένας, φταίω.

·      Για το ότι η χώρα μοιάζει με σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, φταίω.

·      Για το ότι υπηρετώ ένα σύστημα που προάγει αμφιβόλου ποιότητας και ικανοτήτων πολιτικούς, οι οποίοι με κυβερνούν και παίρνουν αποφάσεις για μένα, φταίω.

·      Για το ότι νομίζω πως είμαι ενεργός πολίτης απλά και μόνο επειδή ψηφίζω κάθε 5 χρόνια, φταίω.

·      Για το ότι ζω déjà vu σε κάθε νέα Κυβέρνηση αλλά μονίμως πιστεύω πως το πρόβλημα είναι τα άτομα και όχι το σύστημα, φταίω.

·      Για το ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει διαρκώς, φταίω.

·      Για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει όλο και λιγότερο δημοκρατική αλλά είμαστε παντελώς αδύναμοι να κάνουμε κάτι για αυτό, φταίω.

·      Για το ότι οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες μοιάζουν πλέον να μην έχουν κανένα αντίκτυπο κι αποτέλεσμα, φταίω.

·      Για το ότι το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται διαρκώς αλλά πιστεύω πως δεν είμαι μέρος του προβλήματος, φταίω.

ΦΤ-ΑΙ-Ω. Σε προσωπικό επίπεδο. Και θα συνεχίσω να είμαι μέρος του προβλήματος ενόσω αδυνατώ να κατανοήσω πως εγώ και τα παιδιά μου είμαστε κομμάτι μιας κοινωνίας, ενός αλληλοεπηρεαζόμενου συνόλου, ενός μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, μιας μητέρας φύσης και πως η ευημερία μας είναι συνυφασμένη με την ευημερία και τη δύναμη του συνόλου και την υγεία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Φταίω ενόσω δεν μπορώ να δω έξω από εμένα και ενόσω πιστεύω πως αυτό που οφείλω να κάνω για να προστατέψω και να εξασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου είναι να τα ενισχύσω σε ατομικό επίπεδο όσο το δυνατό περισσότερο, ως ένα απομονωμένο και ανταγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, κάνοντας τα πάντα για να τους δώσω μια σπουδή, ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι. Αμ δε…

* Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας συλλογικής ιδιοκτησίας «COCO Collective Ownership Company Limassol Limited» (www.cocolimassol.cy)