Οι πολιτικές για την οδική ασφάλεια συνδέονται με την συνεχή προσπάθεια, από την μια, για μείωση των οδικών συγκρούσεων και των θανατηφόρων δυστυχημάτων και, από την άλλη, με εστίαση στην πρόληψη, με την τοποθέτηση καμερών στα μελανά και τυφλά σημεία του οδικού δικτύου.

Σήμερα, όμως, το σύστημα φωτοεπισήμανσης έχει χάσει τον χαρακτήρα για τον οποίο έχει θεσπιστεί και κατάντησε να είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο στα χέρια του κράτους. Η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία και μετά έστειλε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Εμείς εντοπίσαμε πολλές στρεβλώσεις και παραλείψεις στο ετοιμοπαράδοτο νομοσχέδιο και γι΄αυτό τον λόγο ως ΑΚΕΛ το καταψηφίσαμε. Αυτές οι στρεβλώσεις, οι παραλείψεις και οι αδυναμίες μετατρέπουν, πολλές φορές, το σύστημα σε παγίδα για τους οδηγούς, σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή και οι οδηγοί να φορτώνονται με βαθμούς ποινής με κίνδυνο να απωλέσουν το δίπλωμα οδήγησής τους.

Τεχνικά προβλήματα στις σταθερές κάμερες, όπως η στροφή στο βέλος δεξιά και η παραβίαση της άσπρης γραμμής στα φώτα τροχαίας, αποτελούν σοβαρά ζητήματα που μάς απασχολούν όλους. Επίσης οι κινητές κάμερες στήνονται στα σημεία εναλλαγής του ορίου ταχύτητας, πολλές φορές δεν χρησιμοποιούν προειδοποιητικές πινακίδες και κρύβονται με στόχο να παγιδεύουν τους οδηγούς.

Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. Δικαιολογημένα ο κόσμος εξοργίζεται με τα άδικα πρόστιμα των τριακόσιων ευρώ. Χρειάζεται να γίνει επαναξιολόγηση και εξορθολογισμός του συστήματος φωτοεπισήμανσης με στόχο την πρόληψη και όχι την βίαιη καταστολή.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για τοποθέτηση χρονοδιακόπτη στα φώτα τροχαίας και αποπληρωμή των προστίμων με δόσεις.

Όσο η κυβέρνηση δεν καταθέτει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για εξορθολογισμό του συστήματος, εμείς θα προσπαθούμε με προτάσεις νόμου να βελτιώσουμε το σύστημα, ώστε να παραμένει στην κύρια κατεύθυνσή του με εστίαση στην πρόληψη και στη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

*Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου