Δύο και πλέον χρόνια από την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης και τη λειτουργία των καμερών της Τροχαίας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν παραμένουν ανεπίλυτα, με τους μισούς παραβάτες να αποφεύγουν να παραλάβουν το εξώδικό τους.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι από τις 3.000 Τουρκοκυπρίων που έχουν καταγγελθεί από το σύστημα δεν έχει λάβει ούτε ένας εξώδικο, λόγω μη ύπαρξης βάσης δεδομένων, ενώ το χειρότερο φαίνεται να ναυαγεί η προωθούμενη λύση για επίδοση των μη παραληφθέντων εξωδίκων με τη δημιουργία φωτοραντάρ λιστ, η οποία θα λειτουργούσε στα αεροδρόμια και σε αστυνομικούς σταθμούς, ώστε να εντοπίζονται αυτοί για τους οποίους εκκρεμεί εξώδικο.

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα του φωτοραντάρ λιστ που θα συνοδευόταν και από ξεχωριστό αρχείο για τους Τ/κ συζητήθηκε από τα αρμόδια τμήματα στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων και φαίνεται να μην προχωρά, καθ’ ότι συνεπάγεται κόστος για το δημόσιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης ζητεί πρόσθετα χρήματα για να τροποποιήσει το λογισμικό της, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό εξωτερικοί χρήστες, κάτι που δεν προβλεπόταν από το συμβόλαιο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκριση από την ΚΕΑΑ η οποία φαίνεται να μην βλέπει με θετικό μάτι την αλλαγή, καθ’ ότι εξυπακούει ένα σοβαρό κόστος για το δημόσιο. Κι’ αυτό παρότι οι αλλαγές έχουν εγκριθεί από την Τεχνική Επιτροπή.

Ωστόσο, από την άλλη, φαίνεται πως το όποιο κόστος απαιτηθεί, θα καλυφθεί από τις εισπράξεις των ανεπίδοτων ενταλμάτων και τον τερματισμό της ανισότητας που υπάρχει με τους ευσυνείδητους πολίτες που πληρώνουν κανονικά το εξώδικό τους, σε σύγκριση με αυτούς που συνειδητά δεν το παραλαμβάνουν. Επίσης, με την ετοιμασία ηλεκτρονικής λίστας με τους Τ/κ, θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει διαφορετικά θα πρέπει να γίνεται με φυσικό έλεγχο στα οδοφράγματα, κάτι που θεωρείται δύσκολο, αφού δεν υπάρχει το προσωπικό για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η Τροχαία στη Βουλή, αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεπίδοτα γύρω στις 150.000 εξώδικα που αφορούν στο ποσό των €9 εκατομμυρίων. Έχουν εισπραχθεί άλλα €9 εκατ., ενώ ένας άλλος σημαντικός αριθμός παραβάσεων παραμένει αδιευκρίνιστος, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον εντοπισμό των οδηγών, στην περίπτωση που αυτά ανήκουν σε εταιρεία.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται αφορά στις βάσεις δεδομένων που δεν είναι επικαιροποιημένες, με αποτέλεσμα να πηγαίνει ο επιδότης να δώσει το εξώδικο στη διεύθυνση του παραβάτη και να βρίσκει οικόπεδο, ή λανθασμένη διεύθυνση. Παρά τις συσκέψεις που έγιναν, εντούτοις οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην ταυτίζεται η μια με την άλλη και να προκαλείται σύγχυση.

Καθυστέρηση παρατηρείται και στην προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αλλαγές στη νομοθεσία περί φωτοεπισήμανσης, το οποίο ετοιμάστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με το νομοσχέδιο επιλύονται πολλά τεχνικά και άλλα προβλήματα, ωστόσο αυτό δεν έχει προωθηθεί ακόμα για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει εναλλακτικό τρόπο επίδοσης της ειδοποίησης στον παραβάτη ότι υπάρχει εξώδικο εναντίον του, είτε μέσω sms είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ακόμα, ποινικοποιείται η παρενόχληση και επίθεση κατά χειριστών κινητών καμερών.

Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο επιλύονται και τα προβλήματα με τις εταιρείες ως προς την ευθύνη σε περίπτωση καταγγελίας οχήματος της χωρίς να υποδεικνύεται ο οδηγός.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από πρόσωπο που παρακολουθεί από κοντά τη λειτουργία του συστήματος, ενώ πλησιάζει η τελική παράδοση του έργου, εντούτοις τα προβλήματα αυξάνονται και αν δεν επιλυθούν θα φτάσουμε σε 1-2 χρόνια με τις 110 συνολικά κάμερες, το ένα εκατομμύριο ορφανά εξώδικα, που δεν θα επιδίδονται, γεγονός που από μόνο του θα ακυρώνει τον σκοπό της απόκτησής του.

Σημειώνεται ότι οι εξώδικες καταγγελίες από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, από την 1/1/2022 μέχρι και τα μέσα Μαρτίου φέτος, έφτασαν τις 323.176 και για 320.447 από αυτές εκδόθηκαν εξώδικα πρόστιμα. Από αυτά, έχουν επιδοθεί και πληρωθεί 147.188 εξώδικα, ενώ 149.094 δεν έχουν ακόμα επιδοθεί στους καταγγελλόμενους οδηγούς. Για άλλα 24.165 έχει σχηματιστεί ποινικός φάκελος.

Από τις 323.176 εξώδικα του συστήματος φωτοεπισήμανσης οι 244.665 αφορούν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας και ακολουθούν οι παραβάσεις του φωτεινού σηματοδότη, οι περιπτώσεις δηλαδή που ο οδηγός περνά με κόκκινο, που ανέρχονται σε 38.726.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τα στοιχεία των καμερών, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 24% των οδηγών που πέρασαν με κόκκινο το 2022 και το 28% που πέρασαν το 2023, καταγράφηκαν σε δεξιά στροφή, εκεί που υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες. Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι το 67,7% όσων καταγράφονται να περνούν με κόκκινο, προχωρά και συνεχίζει ευθεία, ενώ οι υπόλοιποι σταματούν επί τόπου.

Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη και βέλους στην πιλοτική διασταύρωση στη Λευκωσία (Δημοσθένη Σεβέρη και Γεωργίου Γρίβα), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν καταγραφεί 3.114 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 696 ήταν σε βέλος. Αντίθετα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή μετά από δύο χρόνια εφαρμογής, οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν δραστικά, με τις παραβάσεις σηματοδότη να είναι 1.349, εκ των οποίων οι 263 σε βέλος.

Παραγραφή βαθμών ποινής σε δύο χρόνια

Άλλες τρεις προτάσεις νόμου κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν τις κάμερες. Αυτή τη φορά κατατέθηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, Ονούφριο Κουλλά και Δημήτρη Δημητρίου.

Σημειώνεται ότι βουλευτές είχαν καταθέσει ουκ ολίγες προτάσεις για μείωση ή αύξηση του προστίμου, για τους βαθμούς ποινής ακόμη και καταβολή των εξωδίκων με δόσεις. Οι τρεις προτάσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ, αφορούν στην παραγραφή των βαθμών ποινής από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα στα δύο, καθορίζεται διαδικασία ενστάσεων όταν κάποιος οδηγός αμφισβητεί την καταγγελία και αναστολή όλων των βαθμών που προήλθαν από παραβίαση του βέλους δεξιά μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα με χρονοδιακόπτη.

Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, η προτεινόμενη τροποποίηση βρίσκει έρεισμα στην προβληματική λειτουργία των συσκευών φωτοεπισήμανσης και στην έλλειψη προειδοποιητικής σήμανσης ως προς το χρόνο λειτουργίας τον πράσινού τόξου που υποδηλώνει την ελεύθερη στροφή δεξιά και την εναλλαγή του με το κόκκινο φως. Η πιο πάνω προβληματική λειτουργία σε συνδυασμό με την έλλειψη ενδεικτικού χρόνου παύσης τον πράσινού τόξου δεξιά, απέληξε στην αδικαιολόγητη επιβολή βαθμών ποινής, οι οποίοι δεν επιβλήθηκαν προς συνετισμό παραβατών.