Μπαίνοντας στην Αγία Εβδομάδα και αναμένοντας το Πάσχα, όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για το πασχαλινό τραπέζι. Έγνοια και αγωνία του καθενός νοικοκυριού είναι να μην λείπει τίποτα από το πασχαλινό τραπέζι της οικογένειας.

Φέτος, όμως, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική από άλλες χρονιές, όσον αφορά τουλάχιστον τις τιμές των προϊόντων στην αγορά. Απ’ όσα ανακοινώνει η Υπηρεσία Καταναλωτή και η Στατιστική Υπηρεσία, το φετινό πασχαλινό τραπέζι φαίνεται ότι θα είναι αρκετά πιο ακριβό από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις τιμών που επιβλήθηκαν στον ηλεκτρισμό και σε άλλα είδη, λόγω των διεθνών αναταράξεων που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος.

Έτσι, το αρνί, τα άλλα κρέατα, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά προϊόντα, τα αγγουράκια, οι ντομάτες και κάποια φρούτα φαίνεται ότι θα έχουν αυξημένες τιμές, σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης, επειδή είναι περίοδος Πάσχα, οι έμποροι προβλέπεται ότι θα “τσιμπήσουν” τις τιμές τους, κάτι που γίνεται κάθε φορά τέτοιες μέρες.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι κατά πόσον τα νοικοκυριά θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να προμηθευτούν τα προϊόντα που επιθυμούν αυτό το Πάσχα. Σίγουρα κάποιοι μπορούν και θα προσφέρουν τα πάντα στις οικογένειες τους. Κάποιοι άλλοι, όμως, που ίσως είναι η πλειοψηφία των πολιτών, θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τα ψώνια τους, λόγω της ακρίβειας. Είτε θα αγοράσουν λιγότερες ποσότητες προϊόντων, είτε θα στερηθούν κάποια προϊόντα. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που, αν και  έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα προβούν σε περιορισμένες αγορές προϊόντων, επειδή δεν ανέχονται να καταβάλλουν αυξημένες τιμές το Πάσχα.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να συγκρατήσει τις τιμές, διότι είμαστε μια ελεύθερη οικονομία, που τα πάντα καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ίσως για το θεαθήναι μπορεί οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εμπορίου να κάνουν κάποιες επισκέψεις στις αγορές για να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχουν εξόφθαλμα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Όμως, τίποτε παραπάνω δεν μπορούν να κάνουν.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο εάν ίσχυε ο θεσμός του e-kalathi τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και πιο ελεγχόμενα, όμως δεν προχώρησε ούτε αυτό το μέτρο. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, τώρα θα προωθηθούν οι διαδικασίες για εφαρμογή αυτά του νέου θεσμού.

Έτσι, τώρα το Πάσχα οι καταναλωτές θα είναι εν πολλοίς εκτεθειμένοι στους νόμους της αγοράς. Η μάχη του πασχαλινού τραπεζιού θα εξαρτηθεί απόλυτα από τις τιμές που θα καθορίσει η αγορά και οι έμποροι.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να επεμβαίνει το κράτος και να καθορίζει τις τιμές των προϊόντων, αλλά σε περιόδους ακρίβειας και τάσης για έντονη κατανάλωση, όπως το Πάσχα, θα έπρεπε να συντρέχουν κάποιες πρωτοβουλίες για αποθάρρυνση  εμπόρων να ανεβάζουν τις τιμές. Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, που δυστυχώς εκδηλώνονται σε τέτοιες περιόδους, θα έπρεπε να καταπολεμούνται.

Όλοι βιώνουμε τις ακριβές τιμές των προϊόντων και ξέρουμε τις δυσκολίες των νοικοκυριών. Οπότε, μια μεγαλύτερη σπουδή την περίοδο του Πάσχα θα ήταν και αναγκαία και επιβεβλημένη.

Ελπίζουμε, οι τιμές να μην φτάσουν σε απλησίαστα ύψη, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να έχουν ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, μ’ αυτά που βλέπουμε έχουμε πολλές αμφιβολίες…