Ο ελεγκτικός οίκος Deloitte έχει δημοσιεύσει πολύ πρόσφατα μελέτη για την κατάσταση της κτηματαγοράς το έτος 2023 και συνοπτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου περιγράφεται ως ανθεκτική και συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες χώρες (κατά μέσο όρο) της Ε.Ε. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2023 της Κύπρου έφθασε το 2.3%, που αν και αυτό είναι πιο χαμηλό από το 5.1% το 2022, εντούτοις είναι πολύ πιο ψηλό από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (του 0.7%).  Επισημαίνεται ότι αν και ο τουρισμός έχει επηρεαστεί από τη μείωση τουρισμού από τη Ρωσία και Ουκρανία (και τώρα από το Ισραήλ), εντούτοις η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει νέες ευρωπαϊκές πηγές τουρισμού (π.χ. Πολωνία).

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το 8.1% (έτος 2022) στο επίπεδο του 3.9% (πρόβλεψη για το έτος 2024 σε 2.1% και 2.8% μετά το έτος 2025).

Αναμένεται η επέκταση της οικονομίας σε ψηλότερους ρυθμούς από εκείνους της Ε.Ε. για τα επόμενα 4 χρόνια. Η ανεργία μειώθηκε για το έτος 2023 σε 6.1%, σε σχέση με εκείνη του 6.8% για το έτος 2022 και σε αναμενόμενο επίπεδο 5.8% για το έτος 2024.

Αυτή η σχετικά καλή οικονομική κατάσταση διατήρησε και τη ζήτηση (και ακόμη την αύξησε, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία) για το έτος 2023, με τη σημείωση ότι το 55% της ζήτησης αφορά ντόπιους αγοραστές, ενώ το 45% ξένους.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση αγορών ακινήτων την έχουν η Λεμεσός και η Πάφος, με τη δεύτερη να προσελκύει αγοραστές ξένους για εξοχικά και τη Λεμεσό (και τη Λευκωσία) για σκοπούς επένδυσης.

Η κύρια πηγή δραστηριότητας στα ακίνητα προέρχεται από αγορές σε οικιστικές μονάδες (52%), για αγορά γης (44%), ενώ για επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα (καταστήματα/γραφεία) μόνο το 2% του συνόλου.

Επισημαίνεται ο επηρεασμός της αγοράς λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του πληθωρισμού, της αύξησης στο κόστος κατασκευής και της επίδρασης των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Οι αποδόσεις (εισόδημα έναντι αξίας) σε οικιστικές μονάδες είναι γύρω στο 6%.  Αναφέρεται όμως ότι οι αποδόσεις για εμπορικές χρήσεις (καταστήματα/ γραφεία) είναι γύρω στο 8%, με εξαίρεση τη Λάρνακα, που βρίσκεται σε επίπεδα του 3%.

Η πλήρης μελέτη της Deloitte είναι αξιόλογη από πλευράς πληροφόρησης και αυτή μαζί με άλλες μελέτες που δημοσιεύουν οι διάφοροι ντόπιοι ελεγκτικοί οίκοι παρέχουν μια βασική καθοδήγηση στην κατάσταση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της αγοράς ακινήτων, η οποία έδειξε από πλευράς συναλλαγών σε ακίνητα αύξηση από το έτος 2022.

Σε αυτήν και άλλες μελέτες θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει και η ανάλυση όσον αφορά ξένους αγοραστές και από ποιες χώρες προέρχονται. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι πωλητές/ developers να απευθυνθούν στοχευμένα στις ξένες αυτές αγορές, παρά π.χ. γενικά σε όλες τις χώρες.

www.aloizou.com.cy

[email protected]

Του Αντώνη Λοίζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης