Οι πολιτικοί μας όπου σταθούν και όπου βρεθούν στο εξωτερικό, το μόνο θέμα που έχουν να συζητήσουν είναι το Κυπριακό και η τουρκική κατοχή όπως και στις αναμεταξύ μας συνομιλίες ο κάθε ένας με τον πόνο του.

Μπορεί άραγε κάποιος να μας παρεξηγήσει γιατί ασχολούμαστε με το πολύχρονο και επώδυνο πρόβλημα μας που πλήγωσε και επηρέασε αρνητικά σχεδόν κάθε οικογένεια αυτού του λαού;

Ασφαλώς όχι, έχουμε δίκαιο να ασχολούμαστε και να προβάλουμε το πρόβλημα μας γιατί μας καίει, όμως διερωτηθήκαμε αν συγκινεί τον Τζον, τον Πιέρ, τον Ιβάν, τον Σιην και τον κάθε ξένο που δεν έζησε τον ξεριζωμό, την βία και την κατοχή;

Δυστυχώς η ωμή πραγματικότητα πιστοποιεί τα σοφά λόγια των παλαιότερων, «κρούζει μόνο τζιαμαί που πέφτει το λαμπρόν», ναι ο Αμερικανός, ο Άγγλος, ο Γερμανός κ.τ.λ. που δεν έχασε παιδί, το σπίτι του, την περιουσία του και δεν αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του και εγγονιών του, καρφί δεν του καίγεται για το τι συνέβη στην λιλιπούτια Κύπρο.

Όλοι οι πιο πάνω ένα και μοναδικό στόχο έχουν, την οικονομική ευρωστία της χώρας τους, να ευημερούν οι πολίτες τους και να εξοπλίζονται για να μπορούν να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους ή να ασχολούνται με τα επί μέρους προβλήματα της χώρας.

Κάποτε ένας μ. Ελληνοαμερικανός δάσκαλος μου έλεγε, «ο Αμερικάνος ενδιαφέρεται μόνο για τρία πράγματα, το δολάριο, το δολάριο και το δολάριο» μήπως ήξερε τι έγινε ή τι γινόταν στην Κύπρο, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ κ.τ.λ.; Τον ενδιέφερε και τον ενδιαφέρει αποκλειστικά πως πάνε οι μετοχές του, η τσέπη του.

Μπορούμε να γίνουμε πιο πειστικοί και αποτελεσματικοί; Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι, αν εντάξουμε στις συνομιλίες μας και θέματα που ενδιαφέρουν τους συνομιλητές μας, τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Επειδή το εμπόριο και η πολιτική είναι «ξαδελφάκια» (οι μεν πουλούν εμπόρευμα οι δε πουλούν ιδέες) και έχουν αρκετά κοινά για την επιτυχία τους, θα αναφερθώ σε δύο σοφές συμβουλές του μ. Φώτου Φωτιάδη του μεγάλου δασκάλου του εμπορίου. «Κάθε εμπόρευμα έχει τον πελάτη του και κάθε πρόβλημα έχει την λύση του» και το δεύτερο, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις για τον πελάτη-συνομιλητή σου είναι το χόμπι του και τα ενδιαφέροντα του».

Για να παράξει κάποιος ένα εμπόρευμα έκανε σίγουρα τις μελέτες του, δεν έκαμε τις επενδύσεις του τυχαία, αν προσπαθήσεις θα βρεις τον πελάτη και για να υπάρξει ένα πρόβλημα υπάρχει η αιτία, γι’ αυτό, αν μελετήσεις την αιτία θα βρεις και τη λύση.

Αν πας σε ένα ποδοσφαιρόφιλο και τον ρωτήσεις πως πήγε η ομάδα του ή του πεις μπράβο στους παίκτες σας κ.τ.λ., τον φέρνεις στα νερά σου και είναι έτοιμος να δεχθεί να συζητήσει το τι θα του προτείνεις και να αγοράσει το εμπόρευμα σου.

Με βάση τα πιο πάνω, πρέπει και εμείς να είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και να αναφερόμαστε στα θέλω και ενδιαφέροντα τους για να είμαστε πιο πειστικοί, όπως έλεγε κάποτε και ο μακαριστός Βάσος Λυσσαρίδης να μπλέξουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα τους.

Εύχομαι στον απανταχού Χριστιανισμό, Χριστός Ανέστη και είθε ο Αναστάς Χριστός φέρει την σωτηρία στον δύσμοιρο τούτο τόπο.