Κάθε φορά που αρχίζει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, όλοι κάνουμε τις προσδοκίες μας ευχές. Και πρώτη προσδοκία μας που ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί είναι η επίλυση του Κυπριακού για να ελευθερωθεί η πατρίδας μας, να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όμως από την αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράματα. Γιατί καθημερινά βλέπουμε ηγεσίες κομμάτων και κινήσεις πολιτών να μιλούν για μια λύση, που δεν θα είναι λύση, αλλά διάλυση και νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Και πολύ φοβούμαστε ότι θα μας φέρουν μια λύση με απαράδεκτες πρόνοιες. Για τούτο πρέπει όλοι και προπάντων οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ να δηλώσουν αν αποδέχονται πρόνοιες για τα πιο κάτω για χάρη της λύσης και της «επανένωσης»:
-Κατάργηση της Κ.Δ. και αντικατάστασή της με συνεταιρισμό δυο συνιστώντων κρατιδίων, όπως προνοεί η σύγκληση Χριστόφια – Ταλάτ.
-Η εξουσία να προέρχεται όχι από τον λαό της Κύπρου, αλλά να έχει δύο πηγές, όπως προνοεί η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, Αναστασιάδη – Ακκιντζί.
-Τα συνιστώντα κρατίδια να εκδίδουν εσωτερική υπηκοότητα, εκτός από την υπηκοότητα που θα εκδίδει η κεντρική κυβέρνηση, όπως προνοεί η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου.
-Οι κυβερνήσεις των συνιστώντων κρατιδίων να έχουν δικαίωμα υπογραφής διεθνών συμφωνιών.
-ΟΙ σφετεριστές των περιουσιών να έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
-Όλοι οι έποικοι να παραμείνουν ως νόμιμοι πολίτες.
-Οι Τούρκοι πολίτες να εξισωθούν με τους ευρωπαίους πολίτες και να έχουν δικαίωμα εγκατάστασης στην Κύπρο.
-Να παραμείνουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα σε ειδική τουρκική βάση, πολύ λιγότερα από τα σημερινά, για να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους.
-Η προεδρία της Δημοκρατίας να ασκείται εκ περιτροπής από ΄Ελληνα και Τούρκο πρόεδρο.
Όπως δείχνουν τα γεγονότα, οι μέχρι τώρα συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες και άλλες ενδείξεις, τα πιο πάνω και πολλά άλλα θα είναι μέρος της συμφωνίας. Για τούτο είναι ανάγκη όλοι να δηλώσουν αν αποδέχονται τέτοιες πρόνοιες. Απλά να δηλώσουν, ιδιαίτερα οι κομματικές ηγεσίες, αν αποδέχονται τέτοια λύση. Δεν χρειάζεται να μας πουν ότι χωρίς λύση οι κίνδυνοι θα είναι περισσότεροι. Εμείς προτιμούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους μεγάλους κινδύνους έχοντας ως έπαλξη της αντίστασης μας την Κυπριακή Δημοκρατία με την κυριαρχία της και μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί αν την καταργήσουμε θα γίνουμε μια «κοινότητα, χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς». Αν το νέο κράτος καταρρεύσει η Κύπρος δεν θα έχει την υπόσταση κράτους μέλους του ΟΗΕ, δεν θα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η Τουρκία να επανακτήσει την Κύπρο, όπως είναι τα διαχρονικά της σχέδια. Θα την διευκολύνουμε να το πετύχει;
Κάποιοι θα πουν ότι κινδυνολογώ. Εγώ νομίζω πως απλώς αντιλαμβάνομαι τον επερχόμενο κίνδυνο της φυσικής μας επιβίωσης και δεν θέλω η Κύπρος να τουρκοποιηθεί νόμιμα και με την υπογραφή μας.
Για να αποδεχθούμε κατάργηση της Κ.Δ. πρέπει να πάρουμε ανταλλάγματα για την ασφάλεια και την επιβίωσή μας. Όχι να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις.