To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πενήντα χρόνια Γαλλοφωνία με πολυάριθμες εκδηλώσεις
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Πενήντα χρόνια Γαλλοφωνία με πολυάριθμες εκδηλώσεις
  29 Φεβρουαρίου 2020, 7:00 πμ  
Το 2020 σηματοδοτείται από την πεντηκοστή επέτειο της Γαλλοφωνίας. Πολυάριθμες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας.
 
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 3 Μαρτίου με έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα διαρκέσουν ολόκληρο τον μήνα. Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, χορός, μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου και ταινιών μικρού μήκους, ακόμα και γαστρονομικές δοκιμές. Ενόψει των πενηντάχρονων από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών-μελών της Γαλλοφωνίας και ποικίλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Κύπρου.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2020 έχει ανακηρυχθεί «έτος των κόμικς». Με βάση την ευκαιρία αυτή την ευκαιρία το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου κάλεσε δύο σκιτσογράφους, τον Ορελιάν Φερνταντέζ και τον Γκι Ντελίλ. Η έκθεση σχεδίων κόμικς του Γκι Ντελίλ με τίτλο «Un candide au pays de l’autofiction» ανοίγει σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Εργαστήρια με μαθητές θα γίνουν στις 16 και 17 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλη θα γίνει συνάντηση με 15 δεκαπέντε μέλη της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων και περιπατητικό εργαστήριο στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, αλλά και με φοιτητές των γραφικών τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Από τις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίσει η συναυλία της γνωστής Γαλλίδας ερμηνεύτριας Κιράν την Κυριακή 8 Μαρτίου στο μπαρ «Στον Δρόμο» στη Λεμεσό και την Τρίτη 10 Μαρτίου στο Θέατρο Παλλάς, με ελεύθερη είσοδο. Με ποιητικά κείμενα και μινιμαλιστικές διασκευές με πινελιές συγκίνησης, η Κιράν ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στο οικείο. Στα τραγούδια της, οι λέξεις που ψιθυρίζονται καλλιεργούν αμφισημίες αφήνοντας να πλανάται ένα αίσθημα μελαγχολίας. Η μουσική της, κράμα κλασσικών επιρροών και κατάφωρα αστικών ακουσμάτων, αναστατώνει τις πίστες. Το Σάββατο 14 Μαρτίου στο ίδρυμα ARTos παρουσιάζεται μια κωμική και μουσική εκδήλωση των Ελβετών καλλιτεχνών Μπριζίτ Μπαλέ, Σέρτζιο Μπελούζ και Μάρτσια Ντιπόλντ.
 
Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλόφωνων χωρών θα ανοίξει την αυλαία με την προβολή της κυπριακής ταινίας «Sunrise in Kimmeria», του Σάιμον Φαρμακά, στις 4 Μαρτίου. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες από τη Γαλλία, την Ελβετία, τον Λίβανο, τη Ρουμανία και την Αυστρία. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δίνει δυναμικά το παρών του και στις φετινές εκδηλώσεις. Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Εξωτερικών θα παρουσιάσει το διεθνώς γνωστό παραμύθι, «Ο μικρός πρίγκιπας», στη μορφή θεατρικού δρώμενου, με απόδοση στην κυπριακή διάλεκτο. Σε συνεργασία, επίσης, με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα παρουσιάσει τις πρωτότυπες δημιουργίες 47 μαθητών Γυμνασίου και 31 μαθητών Λυκείου στην τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας, με θέμα «Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοινή προτεραιότητα της Ευρώπης και της Γαλλοφωνίας, από τα κινούμενα σχέδια στη σκηνή». Επιπλεόν, με τη νεολαία πρωτοστάτη, θα ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα της Γαλλοφωνίας. Στις 20 Μαρτίου, μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου θα συμμετάσχουν στο «Grande Flashmob de la Francophnie» και θα χορέψουν ταυτόχρονα με  μαθητές από άλλες 22 χώρες-μέλη της Γαλλοφωνίας της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, το τραγούδι «Alors on danse».
 
Στις 5 Μαρτίου στην Καστελιώτισσα και στις 12 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσού φιλοξενείται η διάλεξη του Λάμπη Κωνσταντινίδη με θέμα «75η επέτειος του τέλους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου: Η ιστορία μιας ηρωικής γαλλο-ελληνικής οικογένειας στη Γαλλική Αντίσταση». Στις 7 Μαρτίου η Άννα Μαραγκού, στην εκδήλωση «Στα ίχνη των Λουζινιανών» διηγείται την ιστορία του κάστρου, του λιμανιού και της μεσαιωνικής πόλης της Λεμεσού κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Λουζινιανών (1192-1489).
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...