Το σχέδιο της NASA για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι πέρασε στην τελική ευθεία με την δοκιμαστική αποστολή Artemis I που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για να μεταφέρει τρία ανδρείκελα στον γύρο της Σελήνης.

Ο νέος, γιγάντιος πύραυλος SLS αναχώρησε από στις ώρα Ελλάδας, έπειτα από δέκα εβδομάδες αναβολών, τεχνικών απροόπτων και τυφώνων που χτύπησαν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Περίπου 90 λεπτά μετά την πυροδότηση, το ανώτερο στάδιο του Orion θα πυροδοτήσει τον κινητήρα του για ένα το ταξίδι προς τη Σελήνη. Αρχικά θα προσπεράσει τη Σελήνη, περνώντας σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, πριν τεθεί στη συνέχεια σε τροχιά γύρω του.

Τελικά θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να επιστρέψει πέφτοντας με αλεξίπτωτο στον ωκεανό, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε συνεργασία με τον Έλον Μασκ

Το ίδιο το Orion δεν έχει τη δυνατότητα προσσελήνωσης, γι’ αυτό και η NASA συνεργάζεται με την SpaceX του Έλον Μασκ. Ενώ κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το Orion θα συνδεθεί με το σκάφος Starship της εταιρείας, στο οποίο θα μετεπιβιβαστούν οι δύο αστροναύτες. Το φουτουριστικό σκάφος του Μασκ θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια και μετά πίσω στο Orion για την επιστροφή στη Γη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Starship παραμένει στο στάδιο ανάπτυξης και έχει πετάξει μόνο μέχρι το ύψος των 10 χιλιομέτρων.

Στην πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που σχεδιάζει η εταιρεία, πιθανώς στα τέλη του 2022 ή το 2023, το Starship θα πετάξει απλώς τον γύρω της Γης, πριν αποπειραθεί μια απόπειρα προσσελήνωσης χωρίς πλήρωμα.

Και μια ακόμα τεχνική δυσκολία: μετά την εκτόξευσή του το Starship θα πρέπει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα πριν αναχωρήσει για το φεγγάρι.

in.gr / philenews