Ευέλικτη δύναμη αποτροπής η οποία να είναι σύγχρονη, αποτελεσματική και αποδοτική. Αυτή είναι η Εθνική Φρουρά την οποία θέλουν οι πολίτες της Κύπρου για να αισθάνονται ασφάλεια έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. 

Ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, παρουσίασε χθες το έργο που επιτελείται στο δικό του υπουργείο τα τελευταία δυόμισι χρόνια με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της νήσου. Αναφερόμενος στους έξι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική που υλοποιεί το Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτοί είναι η ενίσχυση των σχέσεων Αμυντικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη, η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, η εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων, η βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τον στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά, η αποδοτική διαχείριση των οικονομικών πόρων και η εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής.

Ο Χ. Πετρίδης αναφερόμενος στην ενίσχυση της εξωστρεφούς αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών, είπε ότι «κύριος στόχος μας να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιταλία που βασικός στόχος ήταν να διασφαλιστεί η συχνή ναυτική παρουσία και να τη μετατρέψουμε σε μια μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία να αναδείξουμε ως περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΑΜ: 6 πυλώνες για αναβάθμιση αμυντικών δυνατοτήτων ΕΦ

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ο ΥΠΑΜ σημείωσε την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Δημοκρατία, την τροποποίηση του Κανονισμού ITAR (International Traffic in Arms Regulations), την εκτέλεση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, την εφαρμογή του ΙΜΕΤ (International Military Education and Training) και τη διμερή συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA).

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, που αφορά στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ο ΥΠΑΜ είπε ότι πρώτος άξονας του πυλώνα αυτού είναι η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την προμήθεια τεχνολογικά προηγμένων μέσων τα οποία βελτιώνουν την αποτρεπτική ικανότητα της ΕΦ. «Υλοποιούμε αθόρυβα το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών», λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη επικεντρώνονται στην απόκτηση έξυπνης ισχύος, πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι εθνικός στόχος παραμένει η υλοποίηση του σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, προσθέτοντας ότι επιπλέον προχωρεί η αύξηση δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σύστημα επιτήρησης στην προκεχωρημένη γραμμή άμυνας. Είπε ακόμη ότι προχωρεί η υλοποίηση προγραμμάτων για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, το σύστημα παράκτιας επιτήρησης και η αγορά νέων ελικοπτέρων για αντικατάσταση των ελικοπτέρων Mi-35.

Ανέφερε επίσης ότι προχωρεί η αναβάθμιση των υποδομών, ενώ σε σχέση με τον 3ο άξονα του 2ου πυλώνα,  ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι η διαχείριση θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό, προσθέτοντας ότι ο 4ος άξονας είναι η συνέργεια με λοιπές «Συνιστώσες Εθνικής Ισχύος» με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, μέσω της συνέργειας με τις λοιπές συνιστώσες ισχύος του Κράτους.