Την ανάγκη τροποποίησης του νόμου περί Στρατού της Δημοκρατίας ζητά η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, για να αποκατασταθεί η συνδικαλιστική ελευθερία στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Μάλιστα, σήμερα απέστειλε και επιστολή στον υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ζητώντας την άμεση τροποποίηση του άρθρου 58 του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου του 2016, το οποίο απαγορεύει πλήρως τη συμμετοχή των μελών των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε συντεχνίες.

«Η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ καλεί την Κυβέρνηση και ιδίως το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 58, ώστε να κατοχυρώνεται ρητά η ελευθερία των στρατιωτικών να ιδρύουν συντεχνίες και να συμμετέχουν σε αυτές, με τους μόνους περιορισμούς που είναι απολύτως αναγκαίοι για τη διασφάλιση της πειθαρχίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας» τονίζει σε ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει η ΙΣΟΤΗΤΑ , η συγκεκριμένη απαγόρευση αντιβαίνει σε θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται τόσο σε συνταγματικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ειδικότερα, το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κατοχυρώνουν το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει συνδικαλιστικές οργανώσεις και να συμμετέχει σε αυτές για την προάσπιση των συμφερόντων του. Παρότι επιτρέπουν περιορισμούς στην άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των μελών των ενόπλων δυνάμεων, οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να είναι μόνο οι απολύτως αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης κλπ. και ανάλογοι προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, χωρίς να θίγουν τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» προσθέτει.

Επίσης, υποδεικνύει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στις αποφάσεις Matelly και Adefdromil κατά Γαλλίας, της 2ας Οκτωβρίου 2014, έκρινε ότι η απόλυτη απαγόρευση στα μέλη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις παραβίαζε το άρθρο 11 ΕΣΔΑ.

«Η νομολογία αυτή, που δεσμεύει και την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσαφηνίζει ότι η πλήρης απαγόρευση της συνδικαλιστικής ελευθερίας των στρατιωτικών υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια των περιορισμών. Προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος των στρατιωτικών να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και να συμμετέχουν σε αυτές για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα τους στερεί τη δυνατότητα συλλογικής δικαστικής προστασίας» καταλήγει.