Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει κάτι καλύτερο, είναι το μήνυμα της Υβόννης Δημητριάδη, συζύγου του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέα Δημητριάδη. Σημειώνει ότι το ζητούμενο της προεδρικής αναμέτρησης είναι ένας Πρόεδρος διεκδικητικός, αλλά και συναινετικός για το καλό όλων.  

Ένας Πρόεδρος με ήθος, αρχές, παράδειγμα για όλους. Σημειώνει ότι ο Αχιλλέας δεν φοβάται να συγκρουστεί με το κατεστημένο, με τα κακώς έχοντα. Τολμά και διεκδικεί ανεξαρτήτως δυσκολιών, χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, θέλοντας να δώσει προοπτική και ελπίδα.  

-Είναι η πρώτη φορά που έχετε ενεργό ανάμιξη σε εκλογικές διαδικασίες, μάλιστα σε μια αναμέτρηση τόσο καθοριστική για το μέλλον του τόπου.

-Έχετε δίκαιο ότι οι επικείμενες εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον του τόπου, την επιβίωση του κυπριακού λαού και την πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας. Είχα ξανά ανάμειξη σε προεκλογική εκστρατεία, ως μέλος της ομάδας που στήριξε και οργάνωσε την εκστρατεία του Λέλλου στις δημοτικές εκλογές. Όμως, αυτός ο προεκλογικός αγώνας είναι διαφορετικός, γιατί διεξάγεται σε παγκύπρια κλίμακα, με πολλούς συνυποψήφιους και αφορά το μέλλον όλης της Κύπρου. Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη και πιστεύω ότι οι σπουδές μου στις Πολιτικές Επιστήμες μου έδωσαν κάποιες γνώσεις, οι οποίες σήμερα με βοηθούν να αντεπεξέλθω στον ρόλο που έχω δίπλα στον Αχιλλέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 -Τι αποκομίσατε ως άτομο που βιώνει όλα αυτά που συμβαίνουν, βρισκόμενη δίπλα στον υποψήφιο σύζυγό σας;

-Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, δεν σας κρύβω ότι με θλίβει και με κάνει να ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μας. Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει κάτι καλύτερο. Όσον αφορά τον Αχιλλέα, πιστεύω ότι αυτή η πορεία επιβεβαίωσε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρώ σημαντικά και αξιόλογα στην προσωπικότητά του, για τα οποία τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μας είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν.

-Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι ταιριάζουν με το προφίλ του υποψηφίου;

-Πρώτα απ’ όλα, ο Αχιλλέας είναι πάντα έτοιμος να ακούσει και να μάθει. Είναι δεκτικός στη διαφορετική άποψη, προσπαθεί να πείσει με επιχειρήματα και όχι να επιβάλει την άποψή του. Είναι έτοιμος να αξιώσει και να διεκδικήσει το δίκαιο και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Διαπίστωσα ξανά, μέσα από την επαφή που είχε με τους πολίτες και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ότι αυτά που πρεσβεύει, τα προβάλλει και τα υποστηρίζει με ειλικρίνεια και τόλμη. Αυτή η κοινή πορεία με τον Αχιλλέα, έδωσε και σε εμένα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολύ κόσμο, να μάθω πολλά από τους ανθρώπους του τόπου μας και να ακούσω τους δικούς τους προβληματισμούς και απόψεις.

-Γιατί πιστεύετε ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης μπορεί να κάνει τη διαφορά;

-Αν και η γνώμη μου δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική, είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Είναι έντιμος, με αρχές, ανθρώπινος, διεκδικητικός, αποτελεσματικός, με προοδευτικές και πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις. Η μέχρι σήμερα πορεία του έχει αποδείξει πως δεν φοβάται να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τα κακώς έχοντα. Βάζει στόχους και εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για να τους πετύχει. Στηρίζει με πάθος αυτά που πιστεύει, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και των θέσεων του τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. 

-Η προεδρία σίγουρα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

-Δεν είναι άνθρωπος που τον τρομάζουν οι δυσκολίες. Βασικά οι δυσκολίες αποτελούν πρόκληση για τον Αχιλλέα, τον ενεργοποιούν για να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα όποια προβλήματα. Και το κάνει. Τολμά να διεκδικήσει το δίκαιο, ανεξάρτητα από τυχόν εμπόδια ή δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν στον δρόμο του. Η υποψηφιότητα του Αχιλλέα είναι μια αξιοπρεπής επιλογή, η οποία ναι, πιστεύω ότι κάνει τη διαφορά, ακριβώς επειδή έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφέρει. Προσφέρει προοπτική και ελπίδα, χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις που δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει.

-Τι σας άφησε αυτός ο ιδιότυπος προεκλογικός, με δεδομένο ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης ξεκίνησε ως επικρατέστερος προς στήριξη από το ΑΚΕΛ, το οποίο όμως στη συνέχεια υποστήριξε τον κ. Μαυρογιάννη;

-Ο Αχιλλέας ξεκίνησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την προσπάθειά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2022 και αυτό παραμένει μέχρι σήμερα. Ένας πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος. Έχει τις θέσεις και το πρόγραμμά του το οποίο εμπλουτίζει συνεχώς, μέσα από τη διαβούλευση με τους πολίτες. Η επιλογή του ΑΚΕΛ ήταν αποτέλεσμα μιας εσωκομματικής διαδικασίας, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Από εκεί και πέρα, ο Αχιλλέας συνεχίζει την πορεία του. Βλέπει μπροστά και προχωρά με το δικό του πρόγραμμα, χωρίς εξαρτήσεις. Ζητά την ψήφο των πολιτών που συμμερίζονται τις δικές του θέσεις. Ως άνθρωπος, ως δικηγόρος, ως ενεργός πολίτης που νοιάζεται, πάντα βλέπει μπροστά και πάντα έχει πλάνο για την επόμενη μέρα. 

-Εισπράττοντας όλα αυτά που ο κόσμος λέει σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο, ποιο το μήνυμά σας στους πολίτες;

-Ένα θα πρέπει να είναι το μήνυμα: να σκεφτούμε όλοι το καλό του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας, μίαν Κύπρο καλύτερη από αυτήν που κληρονομήσαμε εμείς. Να ψηφίσουν τον υποψήφιο που τους εκφράζει καλύτερα και εκείνον που θεωρούν πιο ικανό. Εκείνον που θα υπηρετήσει τη χώρα με αξιοπρέπεια, εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου. Να ακούσουν θέσεις και προτάσεις, να κρίνουν και να συγκρίνουν, να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη και να εκφράσουν δημοκρατικά την προσωπική επιλογή τους, ψηφίζοντας τον υποψήφιο που θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος. Να ασκήσουν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς εξαρτήσεις και άλλες επιδράσεις που μπορεί να αλλοιώσουν τη βούλησή τους.

-Το στοίχημα σε αυτή την αναμέτρηση για εσάς ποιο είναι;

-Το στοίχημα είναι να υπάρχει ως επιλογή για τον πολίτη μια αξιοπρεπής, σοβαρή και αξιόλογη υποψηφιότητα, για όλους όσοι μέχρι τώρα νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από το πολιτικό σύστημα του τόπου. Ο Αχιλλέας προσφέρει αυτή τη διέξοδο και δίνει φωνή σε όλους όσοι είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Να υπάρξει μια σημαντική αλλά και αναγκαία παρουσία στην πολιτική σκηνή που θα δώσει προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

-Η τοξικότητα της προεκλογικής εκστρατείας σας άγγιξε;

-Είναι αλήθεια ότι δεν έχω βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις και λυπούμαι που κάποιοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Όμως, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο να υπάρξει έντονη και πολλές φορές άδικη κριτική και τοξικότητα. Γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι ο Αχιλλέας και δεν παρασύρομαι ούτε επηρεάζομαι από κριτική ή άτοπα σχόλια που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Δεν θεωρώ ότι είναι άξια σχολιασμού, γι’ αυτό τα προσπερνώ. Έμαθα από τον Αχιλλέα να αφήνω πίσω ότι είναι τοξικό, μη χρήσιμο και μη παραγωγικό, για να μην αποπροσανατολίζομαι από τον στόχο που έχω θέσει και θέλω να πετύχω.

-Ποιο είναι το προφίλ του Προέδρου που θα θέλατε για να αισθάνεστε ασφάλεια και ότι ο τόπος έχει μέλλον;

-Ο Πρόεδρος πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι τίμιος, να έχει ήθος, αρχές και να αποτελεί παράδειγμα για τους πολίτες. Πρέπει να κυβερνά με βάση το κράτος δικαίου και να εκπροσωπεί την Κύπρο με αξιοπρέπεια. Έχουμε ανάγκη από έναν Πρόεδρο συναινετικό, αλλά και διεκδικητικό για το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος πρέπει επίσης να υπηρετεί τον τόπο με συναίσθηση του καθήκοντος που έχει να επιτελέσει και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ολόκληρου του λαού. Να σέβεται όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικής τάξης. Να αναγνωρίζει πραγματικά και ουσιαστικά την αξία της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά και να της δώσει με συγκεκριμένες πράξεις τις ευκαιρίες για να την αποδείξει. Να δώσει στους νέους ελπίδα και προοπτική, να τους κάνει να νιώσουν ξανά περήφανοι για την πατρίδα τους.

Φέρνει αέρα ανανέωσης

-Για την επόμενη μέρα τι λέτε; Θέλετε τον σύζυγό σας να παραμείνει στην ενεργό πολιτική δράση;

-Ο Αχιλλέας, όπως ο ίδιος δηλώνει, ήρθε για να μείνει στην πολιτική. Το ήξερα αυτό γιατί δεν είναι άνθρωπος που εγκαταλείπει εύκολα μιαν υπόθεση, όταν πιστέψει ότι αξίζει να παλέψει γι’ αυτήν. Ο κόσμος με τον οποίο συνομιλεί εδώ και πολύ καιρό, του ζητά να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και να παραμείνει στην πολιτική. Πολλοί θεωρούν ότι η παρουσία του τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο στην πολιτική ζωή, έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης. Όπως οι ίδιοι μας λένε, αναδεικνύει θέματα με τα οποία κανείς δεν ασχολείται. Προτείνει ριζοσπαστικές και προοδευτικές λύσεις που στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας είδαμε να υιοθετούνται και από άλλους υποψήφιους.

-Ποια μορφή μπορεί να έχει αυτή η συμμετοχή;

-Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Αχιλλέας αγαπά τον τόπο του και θέλει να προσφέρει. Το πώς θα προχωρήσει είναι δική του επιλογή. Εγώ πιστεύω στις ικανότητές του και θα είμαι δίπλα του να τον στηρίξω, όποιος κι αν θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσει να πολιτευτεί στη συνέχεια.