Η ώρα της κάλπης στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχει φτάσει και από απόψε ο 5ος όροφος της Πινδάρου θα έχει νέο ένοικο. Αννίτα Δημητρίου ή Δημήτρης Δημητρίου; Την απάντηση θα την δώσει λίγο μετά τις 7 το βράδυ η κάλπη στην οποία καλούνται να προσέλθουν τα 50 και πλέον χιλιάδες μέλη του κόμματος. Η διαδικασία αρχίζει στις 9 το πρωί ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. 

Οι δύο υποψήφιοι ολοκλήρωσαν χθες στην προεκλογική τους με συγκεντρώσεις και έστειλαν τα τελικά τους μηνύματα προς τον συναγερμικό κόσμο. Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου με αποκλειστικές δηλώσεις τους στον «Φ», αναδεικνύουν τη σημασία της σημερινής διαδικασίας αλλά και το στοίχημα της επόμενης μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Η Αννίτα Δημητρίου εστιάζει στην «ενότητα της παράταξης» καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη και ο Δημήτρης Δημητρίου τονίζει την ανάγκη για «καθαρή αλλαγή στην πράξη».

Αννίτα Δημητρίου

«Να κάνουμε την ενότητα πράξη»

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την ενότητα πράξη. Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος της παράταξης μας να δώσει δυναμικά το παρόν του στις κάλπες. Να δώσει ισχυρή εντολή, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ, ενωμένος και δυνατός.

Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σε μια εποχή έντονης πολιτικής  αμφισβήτησης και αβεβαιότητας, όπου μόνο η υπευθυνότητα μπορεί να χαρακτηρίζει τις επιλογές μας. Βγαίνουμε μπροστά λοιπόν για να αλλάξουμε όσα μας πλήγωσαν, να χαράξουμε μαζί, συλλογικά, τη μελλοντική μας πορεία. Απ’ αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο ενότητας, που αποτελεί άλλο ένα ιστορικό κάλεσμα για την περήφανη παράταξη μας, δεν πρέπει να λείπει κανείς και καμία. 

Η κινητήριος δύναμη του ΔΗΣΥ ήταν και είναι πάντοτε ο κόσμος του. Ο περήφανος κόσμος του. Στη βάση του, όπου στηρίζονται τα γερά θεμέλια του, εκεί πρέπει να στραφούμε και από εκεί πρέπει να αρχίζουν όλα. Στη βάση όπου ζυμώθηκαν οι αρχές και οι αξίες μας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αφορισμούς, μακριά από άγονες αντεγκλήσεις και τοξικές αντιπαραθέσεις μέσα από τη σύνεση και τη συναίνεση. Με διάθεση για ειλικρινή συζήτηση έτοιμοι για παραδοχές. Με κορυφαίο ζητούμενο την ενότητα. Μαζί συνδιαμορφώνουμε την επόμενη μέρα. Μαζί μπορούμε να δώσουμε νέα δυναμική στον Δημοκρατικό Συναγερμό… Νέα δυναμική στην Κύπρο μας».

Δημήτρης Δημητρίου

«Για μια καθαρή αλλαγή»

«Διεκδικώ την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η παράταξή μας χρειάζεται μια καθαρή αλλαγή. Με ενότητα. Ξεκάθαρες θέσεις. Αλλαγές στη λειτουργία του. Διαφάνεια παντού. 

Αυτός είναι ο στόχος μου και για να γίνει πράξη βγήκα μπροστά. Στηριζόμενος μόνο στους αγνούς, περήφανους Συναγερμικούς που θέλουν να δουν την παράταξή μας να πηγαίνει και πάλι ψηλά. 

Υπηρετώ τον Δημοκρατικό Συναγερμό από μικρό παιδί. Στη Μαθητική Κίνηση, στην Πρωτοπορία, ως μάχιμο κομματικό στέλεχος, ως Βουλευτής. Κουβαλάω μέσα μου τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης και έχω μοιραστεί με τους συναγωνιστές μου χαρές και λύπες. Την περηφάνεια να σηκώνουμε την Κύπρο ψηλά, αλλά και την πικρία για όσα μας πλήγωσαν. 

Ζητώ σήμερα τη στήριξή τους για να κάνουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Κύπρο. Ένα σύγχρονο κόμμα μελών και όχι παραγόντων. Με καθαρές θέσεις, όπως αυτές που παρουσίασα, και δυναμική παρουσία παντού. 

Είμαστε η παράταξη στην οποία ακουμπά η Κύπρος σε κάθε δύσκολη στιγμή της. Είναι χρέος και απέναντι στην πατρίδα μας, να πάμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πάλι ψηλά. Στον αγώνα αυτό θα αφοσιωθώ με όλη μου την ψυχή και όλη μου τη δύναμη. Για μια καθαρή αλλαγή».

Μπαίνουν και άλλοι στο χορό των εκλογών

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από σήμερα το βράδυ θα γνωρίζει το νέο του πρόεδρο, όμως η προεκλογική στην Πινδάρου δεν σταματά. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα στηθούν ξανά κάλπες για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, με το ενδιαφέρον να παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εκφραστεί και με επίσημη εξαγγελία, όμως οι προθέσεις όπως καταγράφονται στα κομματικά πηγαδάκια, δείχνουν ότι οι μνηστήρες θα είναι πολλοί.

Για τις θέσεις του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, έχουν ήδη εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα τους, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης και τέως βουλευτής Λευκωσίας Μιχάλης Σοφοκλέους, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται εκτός απροόπτου, να εξαγγείλει την υποψηφιότητα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ο βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος, ενώ οι πληροφορίες φέρουν και τον τέως Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο να είναι έτοιμος να μπει στη μάχη. Δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις του, συντηρώντας το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μία θέση στην ηγετική πυραμίδα. Στην εξίσωση αυτή, για κάποιους μένει ανοικτό και το τι θα πράξει ο χαμένος της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει άλλη θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος εάν δεν εκλεγεί στη θέση του προέδρου του κόμματος. Ο Δημήτρης Δημητρίου όταν ρωτήθηκε είπε ότι δεν τον έχει απασχολήσει το θέμα, γεγονός που για κάποιους ερμηνεύεται ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο. 

Όσον αφορά τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, στο κάδρο φαίνεται να μπαίνει και το όνομα της βουλευτού Λεμεσού Φωτεινής Τσιρίδου καθώς πληροφορίες την φέρουν να το σκέφτεται. Ως γνωστό, ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, η βουλευτής Λευκωσίας Σάβια Ορφανίδου, η τέως βουλευτής Λευκωσίας και μέλος του Εκτελεστικού του κόμματος Ξένια Κωνσταντίνου, καθώς επίσης της τέως εκπροσώπου τύπου του Αβέρωφ Νεοφύτου Τζώρτζια Κωνσταντίνου και του Γιώργου Νικολέττου. Ακούστηκαν επίσης τα ονόματα του Ονησίφορου Ιορδάνου, του Βαλεντίνου Ιωάννου καθώς και Χρίστου Πάλλη.

Εξωτερικών και Εμπορίου ο Αβέρωφ

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Επιτροπή Εμπορίου θα μετέχει ως μέλος κατά πάσα πιθανότητα ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την αποχώρηση του από την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όπως πληροφορούμαστε,  οριστική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν τον ενδιαφέρει να λάβει κάποια προεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η αρχική σκέψη ήταν η συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών στη θέση του Νίκου Τορναρίτη και στην Επιτροπή Οικονομικών στη θέση του Χάρη Γεωργιάδη. Στη συνέχεια όμως έγινε σκέψη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την Επιτροπή Εμπορίου.