Ανησυχία στην Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει η διαρροή απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση», όπως παραδέχτηκε και εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου. Τα έγγραφα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, ωστόσο σύμφωνα με το Πεντάγωνο ορισμένες από τις εικόνες μοιάζουν να έχουν τροποποιηθεί.

Πλέον, οι ΗΠΑ στρέφουν τις προσπάθειές τους στο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με βασικούς τους συμμάχους και επιδιώκουν να πείσουν πως δεν κατασκοπεύουν φιλικά τους κράτη όπως η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ο αμερικανός υπουργός Aμυνας, Λόιντ Oστιν, μίλησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του καθώς αξιωματούχοι στη Σεούλ αρνήθηκαν το ενδεχόμενο το γραφείο του νοτιοκορεάτη προέδρου να ήταν η πηγή των διαρροών σχετικά με τις πωλήσεις όπλων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η αποκάλυψη του άκρως απόρρητου υλικού αποτελεί τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον εδώ και πολλά χρόνια και περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία και τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας. Τα ανεπιβεβαίωτα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προφανώς βασίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριζαν ότι η Σεούλ ανησυχούσε ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εγγράφων, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η Σεούλ υποστηρίζει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχουν υποκλαπεί εσωτερικές συζητήσεις από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Κιμ Τάε-χιο, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που φέρεται να έχουν συλλεχθεί από εσωτερικές συζητήσεις ήταν «αναληθείς» και είχαν «αλλοιωθεί».

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαρροές που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εμφανιστούν νέες διαρροές που θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο και αφορά ενημέρωση της CIA, ανέφερε ότι η Μοσάντ ενθάρρυνε τα στελέχη της να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση φυσικά αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη της Μοσάντ στις διαδηλώσεις. Αλλο έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Αίγυπτος, από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σχεδίαζε κρυφά να κατασκευάσει 40.000 πυραύλους για να τους στείλει στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, στρατηγός Ανγκους Κάμπελ, χαρακτήρισε τις υποτιθέμενες διαρροές ως «δυνητικά επιζήμιες» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων.